Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Olej na świecy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Olej na świecy

Witam, zakupiłem Civica VIII gen, silnik 1.8 .
    Przy wymianie świec zauważyłem olej wokół jednej świecy.
    Всем бобра))) Так как машинка в возрасте — резиновые изделия на двигателе одубевшие и пропускают масло. Почитав форум на драйве и сивик-клубе. Поэтому были приобретены все прокладки и заглушки на авт…

Znalazłem grafikę tam jest nakrętka NR 3, olej cieknie jakby stamtąd.
    Czy można wykręcić te jakby nakrętkę???

a jest możliwość że nie była dokręcona świeca zapłonowa z odpowiednią siłą? Miałem tak kiedyś i właśnie z powodu niedokręconej świecy zbierał się olej i świeca stała w oleju.
    Najczęściej tak się może zdarzyć gdy wyjmujemy świece i te same ponownie zakładamy (bo np. okazały się ok) wiadomo wtedy że podkłada zostaje zgnieciona i ponowne założenie świecy niesie ryzyko przedostawania się oleju, bo ją trzeba dokręcić z czuciem. Widać tu: https://www.civicforum.pl/showthread...%282009-rok%29
    Przemyśl i rozważ co i jak było u ciebie. Pamiętaj, świece wymieniamy wyłącznie na zimnym silniku!!! na ciepłym bardzo łatwo ukręcić gwint miękkiego stopu głowicy. Naprawdę trzeba mieć wyczucie bez klucza dynamometrycznego. Na świecach piszą często jaka siła chyba tam jest 18Nm i moim zdaniem jest ona za duża, tzn. bałem się dociągnąć do 18Nm chyba max zostawiłem przy około 15-16Nm. wychodziło by że musiałbym zrobić 270st obrót od momentu wkręcenia palcami. Zrobiłem 180st i starczy jak bym pociągnął daje czuję że bym zerwał gwint. Na razie olej się nie zbiera.
    Last edited by rambo7; 27-04-2019, 22:38. Powód: Nm jest ok.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Niestety olej nie idzie spod swiecy lecz jakby pod tą śrubą z grafiki NR3, dodam też, iż wydostaje sie też na zewnątrz spod tej nakretki.
      Widoczne jest to jako zapocenie jak narazie.
      Wykręiłbym te nakrętke ale na grafice nie widać dokładnie czy tam jest gwint???

Comment

@rambo7, 18 Nm chyba miałeś na myśli, a nie kNm (niutonometrów zamiast kiloniutonometrów) Dla niektórych oczywista literówka, ale znam osoby, które by się tego trzymały do zerwania wszystkich 4 gwintów świec
        Last edited by Jay Jay; 28-04-2019, 00:23.

Comment

Najlepszy jest chyba klucz przegubowy do świec. Nie da rady przedobrzyć przy przykręcaniu rękami. Oczywiście nie podróba z tesco, tylko z motoryzacyjnego kupujemy.

Comment

Zamieszczone przez Jay Jay Zobacz posta
            @rambo7, 18 N chyba miałeś na myśli a nie kN (niutonów zamiast kiloniutonów)
            dzięki za te info! super że masz jasny umysł, oczywiście maiło być [Nm] już po poprawiam.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Poprawiłem Ciebie, a sam z rozpędu zapomniałem, że jednostką momentu jest niutonometr, a nie niuton haha Poprawiam i siebie

Comment

Working...
              X