Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klekotanie na rozgrzanym silniku, UFO 1.8

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Klekotanie na rozgrzanym silniku, UFO 1.8

Cześć,

Mam problem ze swoim UFO 1.8 benzyna przedlift. Przebieg ok 130k, raczej realny. A mianowicie, po rozgrzaniu silnika spod maski wydaje się dziwny dźwięki. Tak jakby klekotanie. Dźwięk ten występuje tylko na rozgrzanym silniku (przy obecnych temperataturach po ok 4-5km, czasami wcześniej). Najbardziej słychać w przedziale obrotów 1,2-2 tys, jak obroty biegu jałowego się ustabilizują to troszkę mniej, lub wręcz praktycznie cichnie. Słychać to zarówno z kabiny jak i spod maski - z kabiny nawet może bardziej. Bez znaczenia czy klima włączona czy wyłączona. Regulacja zaworów z 800km temu - przed regulacją też klekotało. Ogólnie efekt z biegiem czasu nasila się.

Możliwe, że to może być rozciągnięty łańcuch? Poprzedni właściciel przeciągnął wymianę oleju o 21 tys. km oraz uwaga 2,5 roku... Ok. 1 tys. km temu zrobiona płukanka (zaraz po zakupie) + zalany nowy olej silnikowy + wymieniony olej w skrzyni.
    Klekotanie występuje nie tylko na postoju - ogólnie czy to 1 czy 2 bieg klekocze w podanym wcześniej zakresie obrotów. Jeszcze jakiś czas temu przy ok 2 tys obrotów klekotanie mijało, obecnie przestaje przy ok 2,5 tys.

Byłem u pierwszego lepszego mechanika, niestety do mojego sprawdzone długie terminy, to po szybkim osłuchaniu stetoskopem wywnioskował, że to najpewniej łożysko kompresora klimatyzacji. Co o tym sądzicie? Z klimy leci ciepłe powietrze, kompresor się załącza.

Na zimnym silniku silnik sobie elegancko cyka i nie ma żadnego problemu. Zaczyna się to wszystko po rozgrzaniu.

Załączam nagranie poniżej:

Last edited by limak203s; 05-04-2019, 18:21.

Zawory wyregulowane

Comment

Regulacja zaworów z 800 km temu, więc raczej nie tego kwestia. Macie jakieś inne pomysły? Bo gdyby to był łańcuch to raczej bardziej metaliczne stukanie byłoby słychać?

Comment

Film nie dostępny więc jak mamy się dowiedzieć o co chodzi ?czy może problem rozwiązany?

Comment

Faktycznie, mój błąd. Film jest już dostępny.

Zatem ponawiam pytanie, co to może być za dźwięk?

Comment

Nagraj z otwartą maską, stojąc przed samochodem.
            Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
            Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Podsyłam filmik. Mam wrażenie, że dźwięk jest bardziej słyszalny z wewnątrz samochodu.

Comment

Jakaś rolka wpada w wibracje. hmmm musisz ręcznie to sprawdzić.

Comment

Co było przyczyną ostatecznie? Mam podobnie z tym że bardziej twardo i tylko jak obroty idą w dół opadają między 1-2k

Comment

Zamieszczone przez Civic09 Zobacz posta
                    Co było przyczyną ostatecznie? Mam podobnie z tym że bardziej twardo i tylko jak obroty idą w dół opadają między 1-2k
                    Witam.
                    Rozwiązałeś problem? Też tak mam. Zawory wyregulowane. U mnie też słychać podczas stałej jazdy i przy przyspieszaniu.

Comment

temat ciągnął się pare lat temu, więc trudno oczekiwać natychmiastowej reakcji. Pytanie mam kontrolne paliwo zatankowane jest z markowej stacji? bo jeśli jakaś niemarkowa to klekotać może.
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                      X