Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Panowie czy to rozciągnięty łańcuch rozrządu?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Panowie czy to rozciągnięty łańcuch rozrządu?

Witam,
    szukałem w innych tematach dotyczących łańcucha ale filmiki tam dodane były już niedostępne na youtube.
    Bardzo proszę o opinię doświadczonych użytkowników lub ludzi, którzy mieli podobny problem, czy na poniższym filmie słychać jakieś objawy rozciągniętego łańcucha?

Mój kolega mechanik, co prawda aut ciężarowych, nastraszył mnie po obejrzeniu, że to bankowo łańcuch do wymiany i żebym jak najszybciej to zrobił.
    Ja po obejrzeniu kilku zagranicznych filmow na youtube obstawiałem zawory, chociaż były regulowane 2000 km temu zaraz po zakupie auta(wymieniane też
    wtedy były pasek klinowy z osprzętem) i wydaje mi się, że po samej regulacji tego dźwięku nie było.

Auto ma 250 000 najechane, rok 2006, rozrząd nie był nigdy ruszany. Filmik był nagrywany gdy silnik był po 40 minutowej trasie po mieście. Na luzie na postoju wraz
    z dodaniem gazu dźwięk cykania staje się głośniejszy i coraz szybszy.

Jestem trochę przestraszony diagnozą mojego kolegi dlatego też zwracam się do Was o opinię

Czy może ktoś z Was obejrzał filmik i coś mu przyszło do głowy?
    Byłem dzisiaj w warsztacie gdzie regulowano mi zawory 2000 km temu. Pan z 40-letnim
    doświadczeniem po paru minutach słuchania silnika pod obciążeniem i bez, stwierdził,
    że to nie moze być rozrząd (bo nigdy jeszcze sie nie spotkał z wymiana rozrządu w ufo)
    tylko że przy przebiegu 250 tys to zawory po regulacji mogą tak hałasować aż się ułożą...
    Czy ktoś podziela zdanie mechanika? Bo szczerze to zamiast się uspokoić mam wątpliwości...

Comment

Ja oglądałem. Nawet kilka razy i próbowałem wychwycić jakieś niepokojące dźwięki. I nie udało mi się.
      Chyba przesadzasz :-)

Comment

Szum paska alternatora lub sam alternator

Comment

Panu Kazikowi zwracam honor.
          rozrząd słychać tylko przy uruchomieniu silnika (i tu na filmie dokładnie to słychać) lub podczas dodawania i odpuszczania gazu: https://www.youtube.com/watch?v=jNWWJgzFzRM
          Toyota Yaris 1,0 posłuchaj jak dodaje gazu jak pięknie terkocze rozrząd. https://www.youtube.com/watch?v=yyPa7WbqRjk
          Last edited by rambo7; 18-03-2019, 07:57. Powód: edit
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Rambo7, przeczytaj proszę to co zacytowałeś i napisałeś ,bo to się kupy nie trzyma A jeśli chodzi o ten filmik kolegi marek_chamski ,to ja tu nic niepokojącego z rozrządu nie słyszę

Comment

Normalna praca tego silnika, to cykanie to praca wtryskiwaczy poza tym żadnych niepokojących dźwięków nie słychać.

Comment

Miałem trochę wywalone ślizgacze w Agili gdzie też jest łańcuch, ale tam dźwięk był inny. Nie chce się wymądrzać skąd to cykanie bo nie wiem ale na łańcuch mnie to nie wygląda.

Comment

Cykanie to wtryskiwacze(normalny objaw) Świerszcze to paski wielorowkowe(do wymiany)

Comment

Dla mnie to zawory.
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                    Coś na temat olejów..

Comment

No to mu namieszaliśmy ale to nie rozrząd, i raczej nie jakiś dead line na coś

Comment

Dzieki pięknie za odpowiedzi pasek był wymieniany razem z rolkami 2,5 tys km temu więc trochę słabo , że tyle osób dopatrzyło się nieprawidłowej jego pracy. Nie wiem czy znowu jechać z tym do mechaników na reklamacje czy nie. W każdym razie cieszę się że to nie rozrząd

Comment

Dzisiaj wsłuchiwałem się mocno w pracę silnika i rzeczywiście szumi coś niepokojąco z okolic paska.. Obstawiam sprzęgło klimatyzacji z dwóch powodów. Po pierwsze reszta rolek i napinaczy była zmieniona poza alternatorem ale ten szum jest niżej, po drugie na forum wyczytałem w kilku wątkach że po 250 tys ludziom właśnie pada sprzęgło. Jest jeszcze jeden powód. W jednym z tematów o klimie gdzie była mowa o sprzęgle z cewką była też mowa że po wymianie ustąpiła niepokojąca rzecz która też występuje u mnie- przy włączonej klimie ciągłe załączanie się obydwu wentylatorów bez przerwy w cyklach średnio co 15-20 sekund. Dam znać po wymianie co i jak więc proszę nie zamykać jeszcze tematu

Comment

Zamieszczone przez marek_chamski Zobacz posta
                            W jednym z tematów o klimie gdzie była mowa o sprzęgle z cewką była też mowa że po wymianie ustąpiła niepokojąca rzecz która też występuje u mnie- przy włączonej klimie ciągłe załączanie się obydwu wentylatorów bez przerwy w cyklach średnio co 15-20 sekund
                            to poczytaj ten co czytałeś temat dokładnie, bo z treści wynika że to co napisałeś jest 100% prawidłowo.
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

Kolega marek_chamski nie może się chyba pogodzić z faktem, że jego auto jest w pełni sprawne a koniecznie chciałby coś ponaprawiać. W tym przypadku chyba popsuć.
                              Nie wsłuchujemy się z uporem maniaka w każdy możliwy odgłos, każde auto ma prawo mieć jakieś drobne odstępstwa szumu, pykania, ćwierkania, itp. a to wszystko dlatego, że
                              podzespoły się wyrabiają niejednakowo, paski są w różnym wieku i różnych firm, itd., itp.
                              Wiosna idzie, ciepło się robi. Cieszmy się tym a nie szukajmy dziury w całym :-)

Comment

Working...
                              X