Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

VIII gen, Silnik 1.8 140km tuning

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• VIII gen, Silnik 1.8 140km tuning

Siemanko
    Szukam osoby, która w swojej Hondzie dokonywała jakiś modyfikacji związanych z podniesieniem mocy. Mam kilka pytań odnośnie tematu, pozdro !

Sam jestem ciekawy Ten silnik jest niemodyfikowalny. Tzn oczywiście wszystko można ale za włożona kasę niewiele się otrzyma górki. Był ten temat poruszany na forum IX generacji.

Comment

Ten silnik jest niemodyfikowalny
      tu bym się nie zgodził, jeśli chodzi o szybki tuning to może nie jest to dobry strzał, to silnik do niskiego spalania a nie do osiągów, od tego są silniki serii K np wersje 200 konne.
      Tu masz epopeję dotyczącą instalacji turbo do R18

oczywiście koszt takiego zabiegu jest bardzo duży i mija się z celem no chyba że masz odłożone w śwince skarbonce i chcesz poszaleć.
      4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
      Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
      https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

A mniej więcej ktoś coś wie, ile kosztowałby taki mod, zeby z serii tak 200hp zrobić ?

Comment

Gdzieś tu jest wątek pewnego kolegi który zrobił turbo w swojej VIII 1,8.. mnustwo rzeczy musiał włożyć inne niż seria.. a kasy na to wszystko to chyba ponad 20tys. koła włożył.. Ostatnio miał chyba kute tłoki montować..
          Moja łódka Civic..
          Mój "klekocik" Ceed..
          New... "Japończyk" e:Hev 2.0
          Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez rat4 Zobacz posta
            tu bym się nie zgodził, jeśli chodzi o szybki tuning to może nie jest to dobry strzał, to silnik do niskiego spalania a nie do osiągów, od tego są silniki serii K np wersje 200 konne.
            Tu masz epopeję dotyczącą instalacji turbo do R18

oczywiście koszt takiego zabiegu jest bardzo duży i mija się z celem no chyba że masz odłożone w śwince skarbonce i chcesz poszaleć.
            No, jak epopeja, to pewnie Wszystko da się. Miałem kumpla u którego serwisowalem auta jakieś 20 lat temu. Chłopak robił samochody na Słomczyn i różne imprezy uliczne. Czego tam nie było Maluch z przyspieszeniem poniżej 9 sek i silnikiem obliczonym na 3000 km, Lotus ze skrzydłem wielkości samolotowych, żeby nie odleciał.... Pewnie że można. Ale nie lepiej zmienić auto i kupić fabrycznie mocniejsze? Kasa się na pewno zgodzi a i porządnie będzie zrobione.

Comment

Jeśli Grzechu mówisz tutaj przykładowo 20tys. to rzeczywiście już lepiej kupić jakąś serie mocniejszą

Comment

koszt 1 KM w silnikach doładowanych mieści się w przedziale 100-200zł dotyczy pierwszych 10KM. Czyli za 10KM płacimy powiedzmy 2000zł. ale już za kolejne 10KM płacisz x 2, i następne kolejne 10KM to już x 3, a dopiero mamy 30KM, za kolejne 10KM to już x 4 itd.
                Zamieszczone przez Filipek1996 Zobacz posta
                ile kosztowałby taki mod, zeby z serii tak 200hp zrobić ?
                no to już łatwo policzyć, przekroczysz koszt auta jeśli to będzie mod w silniku wolnossącym i oczekujesz 60 KM więcej.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Zapewne w R18 jakby zmienić wałki, zrobić dolot, wydech i zmienić mapę, to dałoby się uzyskać 12-15 KM więcej, za powiedzmy 6-8 tys zł (optymistycznie).
                  Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
                  Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Onegdaj u Jacka Chojnackiego widziałem Lotusa Adrianny Biedrzyńskiej.

Zawsze i wszędzie mało mocy.

Ach młodość......to se ne vrati.

Comment

Zamieszczone przez pablo_see Zobacz posta
                      Zapewne w R18 jakby zmienić wałki, zrobić dolot, wydech i zmienić mapę, to dałoby się uzyskać 12-15 KM więcej, za powiedzmy 6-8 tys zł (optymistycznie).
                      Wydech robi się w kolektorze , jak , skoro jest zintegrowany z głowicą ?
                      Lub część głowicy jest kolektorem ?

Jedyne to można dołożyć kompresor , mocniejsze wtryskiwacze z 1,5T , filtr powietrza , kolektor dolotowy i komputer sterujący też może z 1,5 T .

Tylko kto ci to jeszcze zrobi ?

Wiesz lepiej zrobić swapa , silnik z Type R IX gen. Widziałem takie za 2000€ na eBay.
                      Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
                      Last edited by Bodex1; 26-10-2021, 19:46.

Comment

Do tego kolejna cześć za worek pieniędzy : skrzynia biegów, pół osie a to nie koniec wydatków jak sterowniki itd.

Comment

Grzebać to sobie można w K-serii, a i tak przyrosty mocy i momentu są "takie se" w stosunku do wpakowanych (dużych) pieniędzy.
                          Jak ktoś liczy na przyrosty jak w starych TDI to zdecydowanie lepiej i taniej kupić skrzynkę whisky i upijać się na smutno aż dotrze do łba, że to nie ma sensu.

Seria R jest po to, żeby cieszyć się niezawodnością i relatywnie niskim spalaniem.
                          Tylko tyle i aż tyle.

Comment

Working...
                          X