Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomarańczowy komunikat oleju- częsty problem

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Pomarańczowy komunikat oleju- częsty problem

Witam, Problem dotyczy hondy civic viii (5d), a dokładnie pomarańczowej kontrolki oleju, olej jest w normie w połowie miarki, nie ma zasady czy spokojna czy nieco bardziej dynamiczna jazda po jakimś czasie komunikat lubi się pojawić, ale nie zawsze, na dodatek po zgaszeniu silnika i odpaleniu znów po 2 minutach znika, po podłączeniu komputera nie widzi usterki ani problemu (0 błędów) wykaz na komputerze w czasie rzeczywistym, 86 stopni,a olej 56 mm. Co z tym robić czujnik ciśnienia oleju ? może zmiana oleju ? filtra?
    Przebieg: 226000
    Rok:2007
    Silnik:W dobrej kondycji równa praca, "ciągnie" troszkę hałasuje ale wydaje mi się że to norma.

Rozmawiałem kiedyś z mechanikiem z ASO powiedział, że może być tu zabrudzenie czujnika poziomu oleju i tyle. Może wymiana może czyszczenie. Zrób pomiary ciśnienia oleju na magistrali, i ewentualnie zrzuć miskę zobacz czy smok nie jest zapchany. Kolega miał taki problem w silniku 2.2 i silnik na autostradzie wypluł panewki co ciekawe auto dojechało do celu bez panewek ehheh, ale tutaj po kupnie okazało się, że ktoś oszczędzał na filtrze oleju no i kolega zatarł sobie silnik, skończyło się na wymianie silnika. Obadaj ciśnienie oleju na magistrali, no i olej do tego diesla zalecany to 0W30 lub 5W30 niskopopiołowy.
    41RzyTT2w9L.jpg
    4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
    Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
    https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

Bardzo dziękuję, za wyczerpującą odpowiedź, w najbliższym czasie będę działał i oczywiście będę informował o efektach.

Comment

Sprawdź czy kostka od czujnika dobrze siedzi ,czy ma gumkę i czy rzewody nie są gdziześ przetarte.
        Dolej oleju do masa i zobacz czy się coś zmieni.

Zamieszczone przez tqniu Zobacz posta
        po podłączeniu komputera nie widzi usterki ani problemu (0 błędów)
        Zadziałanie kontrolki to jest to co ma zrobić jak dostanie sygnał,tak samo jak od ładowania czy ciśnienia,wię błędu nie będzie.

Comment

Working...
        X