Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przerwa w zapłonie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Przerwa w zapłonie

Witam serdecznie Posiadam Honda Ufo 1.8 z 2006 mam z nią następujący problem z zapłonem.
    Gdy jade np. na niskich obrotach i wcisne gaz do dech to występuje takie szarpnięcie, czasami jak chce szybko wyjechac z postoju to też sie zadławi silnik. Byłem u mechanika i powiedział że problemy z zapłonem prawdopodobnie cewka.
    Jest jeszcze oprócz cewki jakaś inna przyczyna? Widzę że na każdej świecy jest cewka należy wszystkie cztery Wymień czy jest możliwość sprawdzenia która byłaby wadliwa?

A mechanik podpiął komputer i sprawdził czy nie ma żadnych błędów? Bo jak to rzeczywiście cewka to powinien być błąd ze wskazaniem na konkretną cewkę.

Comment

A no nie podpioł, ale żadnych błedów nie mam ani na desce ani jak przez obdII podłącze się bluetoothem i odczytam programem Torque na androidzie....

Comment

Hmm ze swojej strony mogę Ci napisać tylko tyle, że jak siadała mi cewka zapłonowa to check engine mógł się nawet nie palić (ew. migał a po zgaszeniu i ponownym odpaleniu silnika nie pojawiał) ale za to po podpięciu komputera był błąd treści: "Wypadanie zapłonu na 1 cylindrze". I wtedy można było łatwo "zdiagnozować" czy to na pewno cewka po prostu zamieniając ta 1 z inną. I jeżeli potem błąd dotyczył wypadania zapłonu na cylindrze o numerze takim na który została włożona podejrzana cewka to już wiadomo było, że jest do wymiany.

Comment

Dzięki, chyba podjadę i podepnę się pod fachowy komputer.

Comment

Z tym, że Torque powinien odczytać błąd również. Ewentualnie spróbuj z innym programem na Androida - ja używam polskiego i darmowego programu Piston. https://play.google.com/store/apps/d...s.piston&hl=pl

Comment

Kurka Sprawdziłem i innymi programami i żadne błędy nie wychodzą znajomy mechanik też na szybko podpiął też nic nie znalazł No przerwa w zapłonie jest i jest problem

Comment

Wątek już martwy ale bez odpowiedzi... Szkoda bo mam ten sam problem " wypadanie zapłonu cylinder 4" silnik 1,4 podstawowa benzyna 2006 . Cewki sprawdzone - sprawne, świece wymienione na nowe - sprawne, paliwo dochodzi wtryski sprawdzone - sprawne. Nie mam już pomysłu co jeszcze mógłbym sprawdzić. Błąd wraca po skasowaniu. Przebieg silnika to nie całe 160 000 km. Przeszukałem forum pod tym kątem i nic dającego inspirację nie znalazłem. To mój pierwszy post , proszę o wyrozumiałość jeśli coś jest z nim nie tak. Bardzo proszę o wszelką pomoc ( nie bardzo mogę jeździć do pracy pożyczonym samochodem zbyt długo...) Dziękuję i pozdrawiam!

Comment

Witam. Wrzucę tutaj swój przypadek bo awaria cewki nie zawsze jest oczywista. Pierwsze dwie cewki popsuły się standardowo, błąd P030x wypadanie zapłonu ale teraz miałem mało typowe objawy.
                  Trasa 1400km po drodze dwa razy chack engin się zapalił zczytany błąd ubogiej mieszanki, Hania zagazowana. błąd skasowałem i dalej w drogę. Po 900km samochód zaczyna nierówno pracowac, szarpie a na wolnych obrotach trzeba go gazować bo tak spada że chce silnik wyrwac, wyłączenie klimy trochę pomaga bo mniejsze obciążenie ale dalej jest źle. Przerzucam na benzynę i dalsze 500 km na benzynie bo próba przełączenia na gaz kończy się migającym chack enginem. Na autostradzie czuć jak samochód szarpie ale jedzie. Na miejscu po raz kolejny podpinam elm ale... zero błędów a samochodem ciężko jechac. Odczytałem błędy DTC był jeden P01155 ale to nic mi nie mowilo. Pierwszy pomysł wymiana świecy...nic to nie dało ale przy okazji wymiany świecy pozamienialem cewki, przejechałem koło 5 km i jest gorzej niż było ale wkoncu wywaliło błąd a dodatkowo zapaliła się kontrolka VSA. Kolejny odczyt i jest P0303 wypadanie zapłonu na trzecim cylindrze. Do sklepu po nowa cewke szybki montaż i po sprawie Hania wróciła do życia. Zatem dopiero po przełożeniu cewek uzyskałem błąd który wskazywał na cewkę

Comment

Working...
                  X