Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kąt wyprzedzenia zapłonu
Collapse
X
-
Nie ma niczego na tej liście co by dawało pojęcie o obciążeniu silnika,można jedynie domyślać się że mizerne.
Zrób zrzut z widocznym ciśnieniem w kolektorze,uchyleniem przepustnicy,obrotomierzem ,wtedy chociaż na oko da się oszacować czy "zachowanie" jest poprawne,bo konkret dopiero po jeździe ze stetoskopem,albo bardziej wyszukanym sprzętem.
Zróżnicuj trochę jazdę,widok pracy w różnych partiach jest też potrzebny.
Masz możliwość wykresu?
-
Postaram się zrobić wykres lub lepszy filmik z większa ilością danych. Ten filmik u góry jest zrobiony na rozgrzanym silniku na biegu jałowym. Dodam ze nie mogę zakończyć nauki przepustnicy. Wszystko było zresetowane i pisze ze się uczy/ nie zakończone i tak bez końca.
Comment
-
Zamieszczone przez adim111 Zobacz postalepszy filmik z większa ilością danych.
Comment
-
Jak masz aparat to też widzisz tylko wyprzedzenie programowe nizależnie od tego jak aparat jest ustawiony.
Chodzi o reakcję auta na warunki(tak mniemam),bo przy pewnej konfiguracji danych z czujników zapłon przestaje pływać sensownie.
Nie wiem jak to wygląda w tym silniku i czy wogóle , ale pewnie jak wszędzie i brakuje wtedy skoków rzędu 30-40 stopni.
Comment
-
Chciałem jeszcze dodać, ze czas wtrysku jest zwiększony. Normalnie powinien wynosić ok. 2.5ms a u mnie waha się w granicach 3.5ms.
Nauki biegu jałowego nie da się zakończyć. Po resecie auto zostawiłem na godzinę i nic to nie dało.
Dla porównania fotka od trafo
injtime.jpgZałączone plikiLast edited by adim111; 10-10-2017, 01:52.
Comment
-
Z tego, co widać u mnie na kompie to to, ze Lambdy pracują, MAP działa, czas wtrysku jest zwiększony i kat wyprzedzenia zapłonu szaleje. Auto jak zimne to ciężko odpala i bardzo czuć benzynę w spalinach. Nie jestem pewny czy MAF dobrze podaje. Na wyłączonym silniku pokazuje 0.3 g/s a wydaje mi się że powinno być zero, bo przecież żadne powietrze nie przepływa przez czujnik jak silnik nie pracuje. Może ktoś z was może sprawdzić jakie macie parametry czujnika MAF na wyłączonym silniku?
I jeszcze jedno pytanie, czy jak temperatura plynu wynosi 15stC, to czy temperatura IAT(1) nie powinna byc zblizona do temp. ECT. Na dole widac ze ECT= 15stC, IAT= 23stC ?
MAF0.3.jpgLast edited by adim111; 11-10-2017, 04:59.
Comment
-
Zamieszczone przez adim111 Zobacz postaczy jak temperatura plynu wynosi 15stC, to czy temperatura IAT(1) nie powinna byc zblizona do temp. ECT.
Comment
Comment