Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ile wchodzi Wam paliwa do baku?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ile wchodzi Wam paliwa do baku?

Mam Civic 2007 1,8 5D. Teoretycznie zbiornik paliwa powinien być w naszym modelu o pojemności 50l. Jednak kiedy jadę na stację na rezerwie nigdy nie wejdzie więcej niż 42 l. W sumie to niewiele, bo jeżdżąc po mieście wystarczy góra na 500km. Czy u was też tyle wchodzi? Czy może źle wskazuje wskaźnik paliwa?

Czy nikt naprawdę nie powie mi ile paliwa wchodzi do jego zbiornika?
    Last edited by Alix; 26-08-2013, 21:42. Powód: edycja

Zamieszczone przez jakw
    W moim wchodzi 45 l

Comment

U mnie (4d 2008) w momencie zapalenia rezerwy wchodzi 40l pod korek

Comment

Czyli to by potwierdzało się, że jeżdżąc trochę na rezerwie wejdzie max 42l. Zadaję sobie w takim razie pytanie, na ile starczy ta rezerwa. Kiedyś jechałem patrząc na wskazania komputera pokładowego i widziałem, że paliwa jest jeszcze na ponad 40 km. Po przejechaniu około 15 km. kiedy zbliżałem się do stacji, kilometry znikały w oczach. Na stacji komputer wskazywał chyba tylko 2 km, a więc ostatni odcinek pokonałem z duszą na ramieniu. Jaki z tego wniosek - podchodźcie sceptycznie do wskazań komputera pokladowego. A swoja drogą to Honda trochę oszukała nas twierdząc, że w aucie jest zbiornik 50 l.

Comment

Zamieszczone przez jakw Zobacz posta
          Kiedyś jechałem patrząc na wskazania komputera pokładowego i widziałem, że paliwa jest jeszcze na ponad 40 km. Po przejechaniu około 15 km. kiedy zbliżałem się do stacji, kilometry znikały w oczach. Na stacji komputer wskazywał chyba tylko 2 km, a więc ostatni odcinek pokonałem z duszą na ramieniu.
          Bo przecież komp przelicza to na podstawie spalania z jakiegoś niedługiego odcinka czasu. Jak jechałeś po trasie i miałeś spalanie 6l to tego paliwa co zostawało starczało na 40 km, ale jak zacząłeś jechać po mieście i spalanie wzrosło na 9l to po pierwsze zużywałeś więcej tego paliwa, a po drugie po chwili przeliczać zaczął to co zostało przy założeniu że spalasz 9l i wtedy znikało w oczach.
          Jeśli jednak jechałeś ze stałym spalaniem to nie powinno tek raczej być, ale to w końcu tylko komputer a te wartości są jakoś szacowane, więc nigdy do końca nie wiadomo na ile realnie pokazuje...

Comment

Mam Civic 2007 1,8 5D. Teoretycznie zbiornik paliwa powinien być w naszym modelu o pojemności 50l. Jednak kiedy jadę na stację na rezerwie nigdy nie wejdzie więcej niż 42 l. W sumie to niewiele, bo jeżdżąc po mieście wystarczy góra na 500km. Czy u was też tyle wchodzi? Czy może źle wskazuje wskaźnik paliwa?

Witam,
            zachęcam do przeczytania instrukcji obsługi jest tam napisane że rezerwa to 7 lub 8 litrów zależnie od wersji auta(czyli 42 do 43 litrów do pełnego zbiornika po zapaleniu się kontrolki). Tak też jest w rzeczywistości. Odbierałem auto z zupełnie pustym zbiornikiem i zatankowałem 49 litrów.
            Pozdrawiam

Comment

Jak wyjeżdżałam z salonu, panowie mi powiedzieli, że wlali mi 4 litry paliwa (oczywiście zakładając, że mówili prawdę ), a komputer pokazywał, że bak jest pusty. Potem na stacji paliw weszło 46l. Więc chyba z tą pojemnością baku wszystko się zgadza.

Comment

gdy komp zaczal wskazywac ze paliwa jest na 0km, przejechalem jeszcze ok 50 i weszlo 48, tak ze spokojnie moglem jechac jeszcze do nast stacji

Comment

ja przewaznie tankuje zaraz po zapaleniu sie kontrolki paliwa i wlewam ok 43 litrów

Comment

44.77, 45.70, 46.34 - trzy ostatnie tankowania

Comment

Outcast - czy długo jeździłeś na rezerwie przed tankowaniami?

Comment

Outcast - czy długo jeździłeś na rezerwie przed tankowaniami?
                        Nie zszedłem do "0 km do przejechania" wg komputera. Raz było chyba 3km, ale zgodnie z instrukcją da się 'poniżej' zera pojeździć, tylko wolę nie sprawdzać ile Inna sprawa, że rzadko jeżdżę 'oszczędnie', więc na ile km zostało paliwa (wg komputera), to sprawa względna.

Comment

U MNIE W MOMENCIE ZAPALENIA SIE REZERWY WCHODZI JESZCZE OK 42-43 L.
                          Z DRUGIEJ STRONY KIEDYS MIALEM PALIWO W KANISTRZE I SPRAWDZALEM ILE JESZCZE PRZEJADE NA REZERWIE I WIECIE CO ? przejechalem 60 km od momentu gdy wyswietlacz komputera pokazal 0.

Piszemy bez Caps Locka .
                          Last edited by Gość; 21-04-2009, 19:56. Powód: Edycja

Comment

po zapaleniu się rezerwy 42-43 l to standard. Raz zdarzyło mi się gdy komp pokazał 0 km, ale staram się zaraz po kontrolce tankować, warto zadbać aby nie ściągać "osadu" ze zbiornika, szkoda filtra, auta, silknika.

Comment

po pojawieniu sie liczby pozostalych do przejechania na paliwie w baku kilometrow "0" dokulalem sie (6-ty bieg, 80 km/h) do stacji prawie 20 km (to sie nazywa zaufanie do kolegow z forum weszlo 46 litrow

Comment

Working...
                              X