Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Silnik 1.8 z IX gen do VIII gen ?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Silnik 1.8 z IX gen do VIII gen ?

Szwagier dobił ostatecznie mojego 1.8 UFO 281 tys km i niestety tłok wywalił dziurę w bloku przy redukcji i wysokich obrotach. Ponoć spore zniszczenia, włacznie z łańcuchem.
    Wg mechanika nie ma sensu naprawiac tylko zrobić przekładkę na sprawny silnik.
    Akurat się trafił dziś taki z przebiegiem 90 tys km.

Pytanie więc brzmi:

Czy mozna bezproblemowo zamontować 1.8 z IX gen (2013 r) do VIII gen (2010 r) ?
    Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
    Szwagier dobił ostatecznie mojego 1.8 UFO 281 tys km i niestety tłok wywalił dziurę w bloku przy redukcji i wysokich obrotach. Ponoć spore zniszczenia, włacznie z łańcuchem.
    Wg mechanika nie ma sensu naprawiac tylko zrobić przekładkę na sprawny silnik.
    Akurat się trafił dziś taki z przebiegiem 90 tys km.

Pytanie więc brzmi:

Czy mozna bezproblemowo zamontować 1.8 z IX gen (2013 r) do VIII gen (2010 r) ?
    Hmm, na pewno głowica w R18Z4 jest trochę inna, więc jeśli przekładać to razem z ECU (chyba, że da się wgrać soft dla R18Z4 do starego ECU). Do tego pasek osprzętu jest sześcio-rowkowy, w R18A2 był siedmio. Trzeba na to uważać i nie mieszać części z osprzętu.
    Z kodów części wynika, że górne poduszki mocowania skrzyni i silnika również są trochę inne.

Comment

No to raczej odpada.
      Nie sądzę żeby mechanik był na tyle rozgarnięty aby to zrobić.
      Pozostaje szukać w takim razie 1.8 z 8 gena...

Szkoda auto kasować, bo w sumie nadal jest warte trochę pieniędzy.
      Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Dla potomnych:

Silnik z 1.8 9gen niestety bezpośrednio nie pasuje do 8 gen.
        Sprawdziliśmy mocowania (poduszki o których pisał Lukas) i nie jest to ze sobą kompatybilne.

14h w warsztaci i w 4 osoby (2 mechaników + 2 leszczy czyli ja i szwagier) praktycznie rozebraliśmy i złożyliśmy całość do kupy na nowym silniku (włącznie z przymiarką R18Z4).
        Koszt części z filtrami, olejem, uszczelkami, śrubami etc: 1800 pln (silnik z potwierdzonym przebiegiem 92 tys km).

Całość usterki z lawetami, robocizną i wszystkimi kosztami zamknęła się w 3 tys pln - UFO jedzie dalej

Comment

Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
          jeśli przekładać to razem z ECU (chyba, że da się wgrać soft dla R18Z4 do starego ECU).
          Nawet gdyby fizycznie pasował,to jednak moduły w aucie mimo wszystko muszą ze sobą gadać.
          Po wgraniu inego softu lub wymiany kompa na taki z innym softem nie było by kompatybilności z autem.
          Wszystkie moduły bezpieczeństwa przestały by współpracować w środowisku gdzie jeden nie jest "swój" albo wręcz różni się protokołem CAN. Łatwiej by było "przepisać " wartości z nowego ECU jak przy strojeniu.
          N ale całe szczęście że problem się sam rozwiązał.
          Koszty zaskakująco niskie,aż nie do wiary

Comment

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
            Koszty zaskakująco niskie,aż nie do wiary
            Robocizna to koszt 200 pln (ja ze szwagrem robiłem za darmo), a chłopaki wzieli po 100pln na głowę "za koszty dojazdu".

Comment

Working...
            X