Witam! Od pewnego czasu mam taki problem iz rano na zimnym silniku kiedy odpalam silnik dochodzi o ok 500-700 obrotow po czym sie chwilke trzesie i albo zgasnie albo wchodzi na wyzsze obroty i pozniej juz jest ok. Ponadto zauwazylem iz przy wiekszych mrozach wydaje mi sie ze powonien miec cos w okolicach 1500obr a ma tak ok 1200-1300obr. Podmienilem swiece na poprzednie irydowe bo teraz mam zwykle firmy beru zmieniane 17tys temu, jest ciut lepiej ale nie wiele.WyczysZczona przepustnica. Mysle o czujniku temp ale po samodiagnostyce zadnego bledu nie lapie. Zawory regulowane 17tys temu.Mial ktos podobnie? Dodam ze posiadam lpg , pytanie czy po 17 tys mogly sie zawory rozjechac? Jesli chodzi o lpg dziala idealnie mapy sie pokrywaja z benzynowymi.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
1.8 - dziwne odpalanie i świece
Collapse
X
-
Ja mam od jakiegoś czasu tak samo- najgorzej jest wtedy jak jest wilgoć. Świece wymienione 3 tyś km. temu (NGK irydowe), zawory wyregulowane, aku nowy i po dłuższym postoju odpala jakby chciał, a nie mógł- dokładnie jak u Ciebie, chociaż ostatnio miałem juz dwa razy sytuację, że nie odpalił za pierwszym razem. Każde kolejne uruchomienie odbywa sie bez najmniejszego problemu i tak jak powinno wyglądać. Nie wiem, moze jeszcze raz zmienię świece, ale z drugiej strony nie uśmiecha mi się wydawać 200 pln, jeśli to nic nie da
Edit: Jeszcze przypomniało mi się, że w momencie, kiedy nie chciał odpalić, to rozrusznik kręcił tak jakby szybciej i ciszej. Może rozrusznik się sypie?Last edited by uzer; 08-02-2016, 14:53.
-
U mnie problem rozwiazany. Wyregulowalem zawory i wymienilem swiece. Zawory prawie wszystkie wymagaly regulacji a swiece ktore byly to beru z275 ktore kupilem jako tanszy zamiennik oryginalnych irydowych DENSO. Niestety juz po 16 tys od wymiany zaczely sie te problemy z zimnym startem. Teraz zalozylem jeszcze tansze ale za to japonskie DENSO K20TT. I choc nikt na forum nie potwierdzil ze te Swiece sa do tego silnika odpowiednie to na stronie producenta widnieje info ze pasuja i w rzeczy samej sa ok.
Comment
-
Ale czemu Ty w ogóle zakładasz takie świece? Przecież instrukcja obsługi samochodu wyraźnie dopuszcza tylko świece irydowe NGK lub DENSO, podaje wprost konkretne ich modele. Nie łudź się, że świeca za 8 złotych zastąpi taką za 80zł (chociaż jak się postarasz to mechanik kupi Ci ją za 50), po coś one są takie a nie inne!!! To co zastosowałeś uprzednio i to co stosujesz teraz, nie nadaje się do tego silnika - błędy w katalogach bywają. Tym bardziej, że pracuje on na i-VTECu w cyklu Atkinsona na ubogiej mieszance, co może powodować niemałe temperatury - upalisz taką świecę, rozleci się, wpadnie Ci do cylindra i masz pozamiatany silnik. Chyba najgorzej zaoszczędzone 200 zł to by było... Ja bym jak najszybciej kupił takie świece jak potrzeba i nie kombinował takich wynalazków, za dużo do stracenia.
Ot, chociażby to:
Zamieszczone przez stefan22 Zobacz postaZawory prawie wszystkie wymagaly regulacjiLast edited by Alix; 25-02-2016, 19:30.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
Comment