Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co wybrać: 1.4 czy 1.8

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Co wybrać: 1.4 czy 1.8

Cześć, jestem nowy na forum i odrazu mówie przepraszam, jeżeli nie trafilem z działem ale nie chce spamować tematami pod każdym "podforum". Do rzeczy szukam Hondy 8 gen zdecydowanie jestem za Type S ze wzgledu na Jej wygląd, który jak dla mnie w porównaniu do normalnej wersji jest jak niebo a ziemia niestety budżet ( ok. 25-27 500 tys zł ) mnie troszenke mocniej ogranicza ponieważ ciezko trafić coś przyzwoitego a jak wiadomo nikt dobrego auta za darmo nie sprzeda. Mam kilka pytań odnośnie auta i wyboru silnika , który mysle w niedalekiej przyszlości bedzie gazowany. Dodam, że jetem studentem dziennie pokonuje ok 60km + jakies w miare dalekie wypady wakacyjne czy też weekendowe.

1)Chciałbym zakupic Hanke w wersji 3 drzwiowej 1.8 140 KM lub 1.4 100KM i tutaj moje pytanie odnośnie tych silników jeżeli chodzi o miejska jazde spokojna raczej + wypady (lubie mieć coś pod pedałem) czy 1.4 daje sobie rade w trasie zapakowany w 3 os z bagażami czy raczej zero frajdy ?
    2) Jak sytuacja wygląda w zagazowanym 1.4, ponieważ o 1.8 jestem w miare spokojny bo 140 KM zrobi chyba swoje ale wiadomo zagazowany silnik to juz nie to samo.Przynajmniej za dawnych lat czuć było odczuwalne spadki mocy w autach nie wiem jak teraz i w tych wersjach silników ?
    3) Co do wyglądu zastanawiam się czy nie lepiej było by kupić normalna wersje i zrobić moda optycznego pod Type S (o ile to możliwe w rozsadnych pieniadzach) czy ta gra jest warta świeczki? Czy jednak lepiej poszukać odrazu Type S i nie bawić się niczym ?
    4) Jakie instalacje gazowe polecacie do tych modeli silników ? Dużo dobrego słyszałem o Stag 300 ISA 2 / Stag 300 Premium

Dzieki wielkie za odpowiedzi

1. Bierz tylko 1.8, na 1.4 będziesz w trasie narzekał.
    3. IMO lepiej kupić oryginał.

Comment

3) bierz od razu type-s, bawienie sie w przekładki na ala type-ski sa nieopłacalne

Comment

1) 1.8 . W wersji 1.4 nie pojedzie pod obciążeniem. Moc jest nawet ok. ale brakuje nm (w kazdym zakresie obrotów)
        2) W sekwencji spadek mocy jest minimalny - w praktyce niewyczuwalny
        3) Tylko oryginał - taniej, mniej problemów
        4) Stag to bardzo dobry wybór + np. Keihin lub Hana
        Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Zamieszczone przez Koteldo Zobacz posta
          1)Chciałbym zakupic Hanke w wersji 3 drzwiowej 1.8 140 KM lub 1.4 100KM i tutaj moje pytanie odnośnie tych silników jeżeli chodzi o miejska jazde spokojna raczej + wypady (lubie mieć coś pod pedałem) czy 1.4 daje sobie rade w trasie zapakowany w 3 os z bagażami czy raczej zero frajdy ?
          to kryterium jest niejasne w formie jakie przedstawiłeś.
          Chodzi o to że piszesz
          chodzi o miejska jazde spokojna raczej
          - to bez problemu 1,4 sobie poradzi, dodam do tego że jest nawet mniej awaryjny niż 1,8. (jeśli w ogóle o jakiś problemach mowa, np, silniki 1,4 praktycznie nie biorą oleju co zdarza sięw 1,8).
          a w tym samym kryterium:
          (lubie mieć coś pod pedałem)
          jak by to był tak dynamiczny silnik jak 1,8 to nikt by nie kupował 1,8 - to chyba jasne? ... no wiec to jest nie do pogodzenia mieć dynamikę 1,8 w silniku 1,4.

Zakładając że na te wypady za miasto to pojedziesz powiedzmy 2-5 razy w roku to 1,8 moższesz sobie darować ten silnik na bujanie sie "wokół komina" nie ma sensu.
          Silnika 1,4 ten szczególnie 100KM czyli w poliftach zupełnie sie nadaje, jest to bardzo dobra jednostka, na pewno na światłach zostawał nie będziesz.
          Do tego codzienne (to ten czas poza tymi 3 wyjazdami) użytkowanie i koszty eksploatacji są wyraźnie, podkreślam wyraźnie niższe niż 1,8.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

No i cena zakupu będzie zdecydowanie niższa jeśli zdecydujesz się na silnik 1,33/100 KM

Comment

Czyli zdania podzielone dzieki wielkie za odpowiedzi. Powiedzcie mi jeszcze prosze na co zwracać szczególna uwage w trakcie ogladania tego Civica 8smej generacji , żeby nie wpakować sie w jakies bagno

Comment

Wyszukiwarka się kłania:

Co do podzielonych zdań, masz opinie konserwatywnych oszczędzaczy i lekkomyślnych rajdowców że tak to żartobliwie ujmę. Ja nadal obstawiam że 1.8 jest lepszym wyborem bo auto przynajmniej jedzie jak tego chcesz a z 1.4 będziesz musiał czasami trochę powalczyć (o te osiągi) a i z czasem możesz poczuć niedosyt. Czy ta różnica w spalaniu jest tego warta to już musisz samemu oszacować najlepiej na jeździe próbnej.

Comment

To już przeczytałem , chodziło mi raczej o jakieś szczególne cechy dla tego auta , na które warto zwrócić

UPDATE Przepraszam nie doczytałem do końca dzieki wielkie za odpowiedzi

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                    1,4 sobie poradzi, dodam do tego że jest nawet mniej awaryjny niż 1,8. (jeśli w ogóle o jakiś problemach mowa, np, silniki 1,4 praktycznie nie biorą oleju co zdarza sięw 1,8)
                    Może tak... technologicznie to są bardzo zbliżone silniki i powiedziałbym równie bezawaryjne. Po prostu 1.8 zachęca do dynamicznej jazdy i ma inną grupę docelową kierowców, pytanie czy tak używany jak często jest 1.8 - 1.4 nie spalałby swoje oleju Z resztą, poza tym nieco większym zużyciem oleju i to tylko niektórych egzemplarzy - różnic brak. W serwisie np. 1.8 jest tańszy od przedliftowego i-DSI który wymaga wymiany podwójnej ilości świec i ma droższe regulacje

Realna różnica zazwyczaj zamyka się w granicach 1 litra, częściej jednak bardziej 0,5 (w moim przypadku na testówce 1.4 miałem o tyle właśnie niższe spalanie w stosunku do swojego 1.8 jeżdżąc z grubsza tak samo - czyli płynnie, choć raczej dynamicznie). Rozwiązanie jest proste - jeżeli priorytetem jest ekonomia i głównie do jazdy po mieście - bierz 1.4 - będzie tańszy w zakupie, ubezpieczeniu i w spalaniu, masz też szanse na delikatniej wykorzystywany egzemplarz; przy czym lepiej brać poliftowy (od 2009) bo ma odczuwalne 17KM więcej, a pali tyle samo co przedliftowy. W każdym innym przypadku (trasy, dynamika załadowanego auta, frajda z jazdy, wciąż przyzwoite spalanie itd.) - zdecydowanie 1.8. W Civicu jak rzadko gdzie za 0,5-1,0 litra więcej przy dystrybutorze masz różnicę do setki rzędu 4 (polift) lub nawet 5 sekund (przedlift) do setki - tyle zwykle dzieli skrajne modele w ofertach innych firm, słowem - 1.8 to kilka półek do góry w kwestii dynamiki i przynajmniej jak dla mnie - szkoda do tego tej nie tak wielkiej różnicy nie dopłacić
                    Last edited by Alix; 19-04-2015, 19:52.
                    ............................C I V I C
                    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                    . .
                    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Working...
                    X