Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Honda nie odpala na zimnym silniku.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Honda nie odpala na zimnym silniku.

Witam serdecznie,
    Mam problem z moja Honda Civic VIII 1.8 140 KM.
    Z rana ma problem z odpalaniem, potem odpala od strzała.
    Musze ją na prawdę długo kręcić.
    U mechanika diagnozują akumulator, który uwaga wymieniałem 2 mc temu w ASO.

Podaje link do mojego filmiku nagranego dzisiaj rano

Z góry dziękuję za pomoc.

Witaj. Pierwszy post piszemy w Dziale Powitań: https://www.civicforum.pl/forumdispl...dstaw-si%C4%99!, po uprzednim przeczytaniu regulaminu:https://www.civicforum.pl/showthread...egulamin-Forum. Tam się dowiesz jak korzystać z forum, zwłaszcza z wyszukiwarki. Sporo tematów na Twój problem jest tu opisanych. Aku wymieniłeś, ale może jest problem z ładowaniem... Dopełnij regulaminu proszę.

Comment

opisz co się dzieje z kontrolkami? przecież to nienormalne, kto tam grzebał? od kiedy masz to auto? Jak aku był wymieniony to zapewne "coś" doprowadziło oryginalny aku do jego przedwczesnego zniszczenia. Normalnie przy uruchamianiu silnika taka "dyskoteka" kontrolek to normalnie w hondach nie występuje.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

@Markow71, fakt przepraszam poszedłem na łatwiznę...
        Nadrobiłem zaległość odnośnie postu powitalnego.

@rambo7 kontrolki migają jak na filmiku, auto mam od ok.5 miesięcy - 207 tys km na blacie.
        Poprzedni akumulator był od nowości tj. 2007 r., wyglądała jakby się zagrzał i wylał ... wyczyściłem go i działał bez problemu z tym, że światła mijania gasły podczas jazdy
        Po wymianie problem ustał.....
        Teraz pojawił się kolejny, zostawiłem auto na 2 dni po czym nie mogłem odpalić
        I trwa do teraz czyli trzeci dzień. po nocy odpala tak jak na filmiku.

Comment

Kolego @Emeris123 znalazłeś rozwiązanie ? Ja też mam problem z odpalaniem na zimnym, fakt faktem nie taki jak Ty ale musze pokręcic z 5 sekund.

Mam problem z moim civiciem r18a2.
          Auto zaczęło ciężko palić na zimnym.
          Trzeba kręcić ok 5 sekund przed odpaleniem, po odpaleniu wszystko w normie.
          Mogę zgasić i odpala za drugim razem dobrze.

Regulacja zaworów jakieś ~25tys. km temu.

Wymieniłem : świece, filtr powietrza,
          zrobiłem czyszczenie przepustnicy,
          zresetowałem PCM
          przyuczyłem przepustnice
          i nic.

Bez zmian.
          Błędów w silniku brak.

Akumulator dobry, wydaje mi się że wpływ ma temperatura otoczenia (na zimnym jak temperatura na zewnątrz jest wyższa odpala od tknięcia)

Czy to może być jakiś czujnik temperatury ? Mimo że błędów nie zgłasza to może przy rozruchu mam zbyt ubogą dawkę ?

Dzięki za wszystkie sugestie. Pozdrawiam!

Nie twórz wątków o tematyce jaka istnieje już na forum, z problemem podłącz się do istniejącego wątku.
          Last edited by grzes41gt; 05-11-2015, 07:13. Powód: Połączenie postów

Comment

najpierw to ustalmy czy mrugają u Cibie kontrolki jak na filmiku w poście #1.

Jeśli ciężko odpala a wiążesz to z niską temperaturą to może to być np. czujnik MAF - ten w komorze litra powietrza (albo na rurze doprowadzającej powietrze), czujnik ECT temp cieczy - podaje informację do ECU, uruchamianie przy niskim stanie paliwa w baku - rezerwa.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
            X