Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szarpanie 1.8 VTEC i pytanie odnośnie spalania

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Szarpanie 1.8 VTEC i pytanie odnośnie spalania

Witam, pisze do Was bo mam dwa pytania dotyczace mojej hondy. To moja pierwsza honda w zyciu, kupiona dosc niedawno, civic type s 2008r, przebieg 100003 tys potwierdzony, kupiona w poskim salonie.

Wszystko w autku dziala bez zarzutu ale pojawilo sie pewne zachowanie silnika ktore mnie zastanawia.
    Przy jezdzie po miescie, 3 bieg, obroty 2 tys czuc delikatne szarpanie, auto przyspiesza dynamicznie, nie dlawi sie, przy ruszaniu tez zachowuje sie normalnie, ten objaw wystepuje tylko podczas ww sytuacji. No i spalanie, nie moge zejsc ponizej 8.5 l na trasie i w miescie 8.7. Zastanawiam sie czy ma to zwiazek z praca silnika.

Jesli ktos by mi pomogl rozwiac watpliwosci to bede bardzo wdzieczny, jednak macie duzo wieksze doświadczenie pozdrawiam

8,5l na trasie przy normalnej jedzie ? Cos nie tak z silnikiem, moze pompa paliwa niedomaga ?
    powinien palic ok. 7,5l max, a przy spokojnej jezdzie ok. 6,5l.

Jedz do serwisu, cos jest zepsute.
    Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

zgadzam sie z kolega wyzej ja tak przy 120 i tempomacie mam gdzies okolo 6,1 - 6,6 spalanie a jak przycisne to wiadomo ze moze i nawet 8,5

Comment

Czesc,
        Ja osobiscie w pierwszej kolejnosci wykonalbym nastepujace czynnosci:

1. Sprawdzenie/wymiana filtra powietrza
        2. Regulacja luzow zaworowych
        3. Wymiana swiec

Przebiegiem zblizasz sie juz do poziomu przy ktorym serwisowka zaleca czynnosci 2 i 3. Nr 1 to raczej oczywiste ale skoro nic o tym nie pisales to moze warto dodac.

Odnosnie spalania to jak pisali poprzednicy - jest duze. U mnie podobnie jak u kolegow - spokojna trasa 100-120 ok 6,5 (komp pokazuje nawet mniej ale chyba ten model tak ma ze lekko - ok 0,5l/100 zaniza.)

Comment

A ja bym się spytał kolegi w jaki sposób mierzy spalanie - przy dystrybutorze czy na podstawie tego co się wyświetla? Może średnie spalanie nie było kasowane od wielu km i takie jest pokazywane?
          Jak pokona jakąś trasę, to spada właśnie ze 0,2 l, a tak to jest nieco wyższe. Założę się

Comment

Working...
          X