Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podbijanie obrotów na LPG przy dohamowywaniu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Podbijanie obrotów na LPG przy dohamowywaniu

Witam, mam samochód z LPG, 1.8 140 km, rocznik 2008, wersja Type-S. Po założeniu gazu zaczęło się podbijanie obrotów(przy dohamowywaniu spadek na ok 500-600, podbicie do 1100 i stabilizacja na 650-700). Byłem już z tym wszędzie, gazownicy wymienili połowe osprzętu. Przepustnica czyszczona i zaadopotowana, zawór EGR czyszczony, luzy sprawdzone, wszystkie w normie. Przebieg 88 tyś km.

Na benzynie objawów brak.

Problem wyglada tak jak mniej więcej na tym filmiku(zapożyczyłem sobie filmik od kogos z forum - dzięki!)

https://www.youtube.com/watch?v=IvMEY9w6a-0

Powiem tak, ręcę mi już opadają i niech da ktoś rozwiązanie tej sytuacji. POMOCY!

Pozdrawiam

Aktualnie nie ma rozwiązania tego problemu, borykamy się z nim.
    Civic VIII 1.8 Executive

Comment

To jest niemożliwe Panowie, czy ASO też nie daje sobie z tym rady? Szczerze mówiąc mam tylko ochote sprzedać to auto.....Jestem zawiedziony ogólnie tą Hondą, która tak trzyma wartość...

Comment

Jak na mój gust to nie ASO i Honda tylko majstry od LPG. Jak na benzynie jest ok to IMO instalacja LPG się dławi (źle dobiera mieszankę) przy dohamowaniu, potem zaraz koryguje (stąd wzrost obrotów) i stabilizuje.
        Także autko sprzedaj jak najbardziej skoro Twój gazownik tego nie ogarnia bo obawiam się że ASO tu nic Ci nie pomorze.
        Brzmi to ironicznie ale ja Twój post odbieram tak jak byś pisał że sprzedajesz tego Merca bo na Dębicach się źle jeździ.

Comment

to mi przypomina historię jak gospodarz (użytkownik) zaczął karmić konia słomą (lpg) ... i się zdziwił że ten odmawia pracy lub prycha i szarpie ciągnąc wóz (od tego zaczęły sie problemy) i do tego nawet weterynarz (ASO) rozkłada ręce , więc "logiczne" (idiotyczne) wyjście ... to sprzedać konia . Do tego zdziwko że rasowy Arab trzyma wartość ... szkoda że nie jest "Łyskiem z pokładu Idy".
          Tak wygląda ta historia .
          ...Stary ... daj pokój ...
          kto spowodował taką sytuację? ..ten niech to naprawi ... czy to jest ASO? nie!

Odnośnie takiej sytuacji na forum jest kilka tematów oto główny: https://www.civicforum.pl/showthread...gramowania-ECU warto zaglądać do wyszukiwarki.
          Last edited by rambo7; 17-12-2014, 10:59.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez Predator92 Zobacz posta
            To jest niemożliwe Panowie, czy ASO też nie daje sobie z tym rady? Szczerze mówiąc mam tylko ochote sprzedać to auto.....Jestem zawiedziony ogólnie tą Hondą, która tak trzyma wartość...
            Powinieneś swoją złość pokierować do osoby ,ktora nie potafi zrobić właściwej mapy kompa lpg.Nie tylko Honda bedzie miała problemy z lpg jak ktoś spierniczy taką podstawową rzecz.Polecam tego fachmana aby siadł na miejscu pasażera laptop na kolanka ,rura na jazdę próbną,czytanie parametrów i zrobienie mapy.Zresztą po co ja to piszę ,przecież musi to wiedzieć...
            pzdr
            p.s.Miałem dwa auta na lpg, zero problemow.Tylko mialem szczęscie bo szpec od lpg był wlasnie mistrzem ukladania map.
            Last edited by artax; 17-12-2014, 11:18.

Comment

No wlasnie, auto przestało u gazownika(niby renomowana firma na śląsku - Davanti) i nic nie zrobili. Wymieniali wtryski itd natomiast nic nie pomogło. Czy ja mam ich uczyć jakiegos mapowania? mam o tym wspomniec? Bo to wg mnie smieszne jak na taki warsztat..

Comment

Jak chcesz to mogę Ci dać na PW namiary na mojego byłego (Hondę mam bez LPG i nic nie wskazuje że założę) gazownika w Bytomiu. Gazował mi trzy samochody z których jeden nadal mam (auto żony). Sytuacje z huśtającymi obrotami miałem w nich a były to różne auta i różne marki. Tak jak u Ciebie świrowało tylko na LPG.

Zamieszczone przez artax Zobacz posta
                fachmana aby siadł na miejscu pasażera laptop na kolanka ,rura na jazdę próbną,czytanie parametrów i zrobienie mapy.
                I jak były problemy to dokładnie tak robił, laptop, i grzejemy, jak nie umiał na postoju to w terasę a bywałem u niego rzadko, przeważnie na przeglądy bo robotę robił dobrą.
                Także zacznij od instalacji skoro Pb działa normalnie bo zaraz napiszesz że wymieniasz komputer jak w tamtym temacie próbowali.
                Do tego warto rozeznać osprzęt silnika. Błędy i usterki lambdy i przepływomierza również będą powodować huśtawkę.

Comment

Auto chwiliowo przez firmę gazowniczą było w ASO Bytom, zadnej usterki nie wykazało na kompach, a na pewno by o tym wspomnieli...tak jak mowie EGR, przepustnica, inny osprzęt przeczyszczony..

Co do lambdy czy przeplywomierza nie wiem..

Comment

...tak jak mowie EGR, przepustnica, inny osprzęt przeczyszczony..

Co do lambdy czy przeplywomierza nie wiem..
                    Skup się na mapach kolego, bez dobrej mapy będzie huśtawka.

Comment

Dalsze rasistowskie posty odnośnie LPG vs Pb zostaną usunięte a autorzy nagrodzeni.

Wracając do tematu, stanęło na tym że trzeba sprawdzić mapy na LPG. Dobry gazownik to opanuje. Poczekajmy zatem na diagnozę.

Comment

Opanowuje od jutra innych gazowników, dam znać czy coś zrobili, ale tchnęliście troche nadziei w to wszystko, a zawiodłem się na tamtym warsztacie.

Pozdrawiam

Comment

czytający ... nie mają pojęcia o jakiej dokładnie instalacji mówimy? jaka konkretnie: Marka, Model, Specyfikacja?
                          ... oczywiście silnik hondy to nie jakieś UFO, to nowoczesny ekologiczny i ekonomiczny silnik (tak lansuje producent).
                          Powyższe wpisy generalizują podejście ogólnie mówiąc ..nadaje się ... nie nadaje się.
                          Wychodzi na to że są instalacje które się sprawdzają, ale o tym mało kto pisze ....jak coś działa - to sie o tym nie pisze .... natomiast jak coś nie działa ..to winny kto ? nooo Silnik! albo cała marka ..tu Honda ...Honda jest do dupy!
                          Jeśli u Pudziana który sie chwalił u jednego gościa w programie że ma Hummera na lpg ... i wszystko działa to czemu nie gazować? ...tylko żę instalacja była odpowiednia do Silnika HEMI i tyle.
                          Do Hondy podobnie - też będzie działać.

Dobrze by było skonfrontować egzemplarz Civic'a z instalacją co działa ...do egzemplarza Civic'a z instalacją co nie umie sie dogadać. To że rynek LPG się cały czas rozwija to nie znaczy że wszystko co dziś wychodzi do sprzedaży to same idealne rozwiązania ...ten rynek non stop sie rozwija i ewoluuje i testuje .. na nas! ... są instalacje zakładane w UF'ach 5 -6 lat temu i działają idealnie, są też takie które nie działają... i na tym bym sie skupił.
                          Nie widziałem na forum wpisu: "tej instalacji nie kupuj" i podana Marka wersja specyfikacja... gadanie wiec o tym że Honda jest do dupy bo żreć gazu nie chce ani sie dogadać z instalacją jest co najmniej dziwne.
                          Pytanie jest następujące:
                          - czy użytkownik decydujący się na konkretny zestaw LPG ...prześledził rynek i sprawdził Co sie nadaje a co nie???
                          - szczerze wątpię ! jestem przekonany że tego nie sprawdził .
                          To nie jest tak że to co "Pan gazownik" polecił ...bo takie akurat w tym roku ma w sprzedaży ..nadają się do konkretnego samochodu.

Okazuje się że tryle ile jeździ Civic to tyle jest instalacji w większym lub mniejszym szczególe różniące sie jednak od siebie, niby wszystko to samo ... a jednak ...

Czy ktoś na forum lub gdzieś indziej widział Zestawienie typu:
                          Ford Focus 2002 silnik 1,6 (ZZ jakiś tam) instalacja "X" - działa w 100%
                          VW Golf 204 silnik 2,0 instalacja "Y" działa w 100%
                          Honda Civic silnik 1,8 instalacja "Z" dział w 100%
                          itd... tak by potencjalny nabywca TO wiedział ??
                          Tak nie jest ... zakłada się to co jest akuratnie na rynku i to co poleci gazownik ... i tyle ...
                          ... nie masz pewności czy będzie to działać? to nie montuj tego !
                          Fora są pełne problemów z LPG .... ale bardzo mało jest informacji Co konkretnie z jakim silnikiem działa.
                          Potem człowiek się sam męczy i dręczy biednego gazownika ...
                          nad warsztatami LPG powinna być wywieszka ... to że masz lpg nie oczekuj że będzie jak na PB ! to jest oczywista oczywistość .
                          Nie mówicie mi (znawcy) że każda instalacja nadaje sie do każdego silnika.

Można gadać o tym długo ..od tego jest forum .... ale pokażcie mi lub zapodajcie Wątek szczególnie Ci którzy się znają i mają doświadczenie: Jaka konkretnie instalacja do jakiego auta z jakim silnikiem sprawdza się w 100%-tach.
                          Tak by ten "biedny człowiek" ... co się meczy a szczególnie ten co zamierza założyć instalację LPG wiedział - czego nie zakładać! .
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

Dostałem się do gazowników uznanych na wielu forach itd. Ponoć montowali to w wielu Hondach Civic i gaz działał. Nawet kontkatowali się z klientami czy mają takie problemy jak ja..

Comment

Powiem tak, ręcę mi już opadają i niech da ktoś rozwiązanie tej sytuacji.
                              ... jak ręce, opadły do kolan ? ... walczysz dalej? czy sprzedajesz ?
                              ... nie jesteś pierwszy ani ostatni który miał lub będzie miał problemy z ustawieniami silnika... czasem to sie wydaje że trwa za długo ..ale coś mi sie wydaje e nie byłeś "psychicznie" przygotowany na takie akcje ...a powinieneś.
                              Last edited by rambo7; 20-12-2014, 13:45.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                              X