Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki plyn chodniczy ?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jaki plyn chodniczy ?

witam

mam pytanir odnosnie płynu chlodniczego a mianowicei jakie moge wlac, bylem ostatnim razem w sklepie i poprosilem o plyn do hondy i podali mi castrola radicool sf g12 + ktory ma barwe różowo fioletowa a w zbiorniku jest niebieski bo taki wlewa honda a ze taki pyln jest ciezko dostepny to kupilem ten od castrola i teraz jest moje pytanie moge go zmieszac z tym co mam czy lepiej wymienic caly plyn na nowy i czy mozna w ogóle używać tego plynu od castrola jak bym chcial wymieniać
    z gory dziękuję

Różnych kolorów płynów chłodniczych lepiej nie mieszać - tak dla bezpieczeństwa ogólnego.
    Natomiast zalać całkowicie układ możesz dowolnym płynem chłodniczym. Castrol SF jest jak najbardziej ok.
    Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Zamieszczone przez tomek91 Zobacz posta
      witam

mam pytanir odnosnie płynu chlodniczego a mianowicei jakie moge wlac, bylem ostatnim razem w sklepie i poprosilem o plyn do hondy i podali mi castrola radicool sf g12 + ktory ma barwe różowo fioletowa a w zbiorniku jest niebieski bo taki wlewa honda a ze taki pyln jest ciezko dostepny to kupilem ten od castrola i teraz jest moje pytanie moge go zmieszac z tym co mam czy lepiej wymienic caly plyn na nowy i czy mozna w ogóle używać tego plynu od castrola jak bym chcial wymieniać
      z gory dziękuję
      Jak masz oryginalny płyn chłodniczy niebieski,to dokup taki sam w ASO.Niestety gdzie indziej raczej jest trudno dostępny.Ja sobie kupiłem litr na zapas.Tylko trzeba mieć swój pojemnik,bo leją z beczki.Cena jak pamiętam nie byla zbyt duża.Nie wlewaj innych płynów do tego.Ten oryginalny jest bezkrzemianowy i chroni chlodnicę.Wytrzymuje ponad 120 tyś bez wymiany.Jak go pomieszasz z innym to może coś złego wyniknąc z takiej mieszanki.Można wymienić cały płyn,ale czy ten co kupiłeś ma podobne parametry?

Comment

Jak masz niebieski płyn to dokup albo oem-owy w ASO albo możesz dolać Inugel Expert Motula - też jest niebieski.
        LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
        sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

Zamieszczone przez jacek65 Zobacz posta
          Ten oryginalny jest bezkrzemianowy i chroni chlodnicę.
          BTW: Castrol SF tez jest bezkrzemianowy.

Podsumowując: jesli dolewka to najlepiej taki sam, jesli wymiana to dowolny z dobrą specyfikacją.
          Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Podstawowe pytanie jest takie czy chcesz wymienić płyn całkowicie czy tylko dolać nieco do obecnego płynu.
            Jeśli wymieniasz całkowicie to masz dużą różnorodność wyboru płynu. Jeśli tylko potrzebujesz trochę dolać to kup chociażby płyn Prestona który może być bezproblemowo mieszany z każdym płynem na bazie glikolu nie zmieniając jego właściwości.
            sigpic

Comment

Przecież jak chce dolać to najłatwiej wziąść butelkę plastkową,podjechać do ASO i kupić np.litr na dolewkę.Szybciej,taniej i pewniej.Też tak kupilem plyn,choć na razie nie muszę dolewać.Kupiłem na wszelki wypadek ,przy okazji.No ale to tak jest,jak się ma coś w zapasie to to przeważnie nie bywa potrzebne.

Comment

Przecież jak chce dolać to najłatwiej wziąść butelkę plastkową,podjechać do ASO i kupić np.litr na dolewkę.Szybciej,taniej i pewniej.Też tak kupilem plyn,choć na razie nie muszę dolewać.Kupiłem na wszelki wypadek ,przy okazji.No ale to tak jest,jak się ma coś w zapasie to to przeważnie nie bywa potrzebne.
                Póki co staramy się dojść czy chodzi o wymianę czy dolewkę
                sigpic

Comment

Zamieszczone przez majkel79 Zobacz posta
                  Póki co staramy się dojść czy chodzi o wymianę czy dolewkę
                  Ja rozumiem że chce dolać,bo się wpierw pyta czy można zmieszać.

Comment

Ja rozumiem że chce dolać,bo się wpierw pyta czy można zmieszać.
                    dziękuje wam wszystkim z odpowiedz a zeby zprostowac to chodzi o wymiane calego plynu a o dolewce to bylo tylko tak z ciekawości bo z tego co sie dowiedzialem oby dwa plyny maj prawie takie same sklady chemiczne tylko barwnik jest inny . i obydwa sa do silników z aluminowym blokie i nie zawiera amin, azotynów, silikatów, krzemianów i innych nieorganicznych inhibitorów i dlatego pytalem

Comment

U mnie w aso kupiłem litr w oem butelce.

Comment

Wygląda na to, że w tym temacie już wszystko zostało powiedziane - zamykam.
                        sigpic

Comment

Jaki wybrać płyn do chłodnicy

Witam,
                          przeszukałem forum ale nie udało mi się nic konkretnego znaleźć, chciałem zapytać jaki kupić i dobrać płyn do chłodnicy. W VIII generacji jest wskaźnik na zbiorniku tak zrobiony że za wiele nie widać, silnik to 1.8 v-tec benzyna, oraz czy na dole jest jakiś korek by ewentualnie wylać obecny?

Pozdrawiam.

Comment

Jak wejdziesz pod autko to zobaczysz korek do zlewania płynu Ja ostatnio zmieniałem u siebie i zalałem układ płynem "dynagel 2000"
                            Last edited by Butler; 27-10-2014, 12:03. Powód: Wątek przeniesiony w odpowiednie miejsce
                            Moja ko-Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R

Szerszeń by grzes41gt https://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
                            sigpic

Comment

Working...
                            X