Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wysokie obroty po odpaleniu 1.8

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wysokie obroty po odpaleniu 1.8

Witam, mam Honde Civic VIII r.2008 1.8 140km. Mam chyba takie głupie pytanie. Po odpaleniu, na zimnym silniku Hondka ma obroty do ok 1,5 tysiaca/min a gdy silnik sie rozgrzeje to spadają one do ok 800. Czy to normalne czy mam się czymś martwić? Czy to tzw. "ssanie" ?

Pozdrawiam

Norma nie ma się co przejmować. Jedyne co to te 800 na nagrzanym silniku to chyba trochę wysoko - o ile nie masz włączonej klimy i innych odbiorników.
    Jałowe - sam silnik po rozgrzaniu - to ok. 700 obr/min.

Comment

Hey. Nie będę zakładał nowego tematu, pytanie mam odnośnie spadania obrotów. Gdy na postoju zwiększę obroty powyżej 1500 to spadając zatrzymują się na poziomie 1000 przez jakąś sekundę, następnie wracają do 700. Czy ten chwilowy "postój" jest naturalny?

Comment

Jak puszczasz gaz,to przepustnica wraca do położenia wyjsciowego,paliwo jest odcinane,komp czeka na spadek obrotow do ok.1000 (zaleznie od silnika)wtedy paliwo znowu jest podawanea dopiero potem zaczyna się regulacja wolnych obrotów,więc chwile to trwa,a jak auto się toczy to w większosci silników obroty wogóle nie spadna nawet jak wcisniesz sprzęgło.Gdyby tak nie było,to w zimie po gwałtownym puszczeniu gazu miałbyś poślizg.W jednym aucie jest to sekunda ,w innym dwie ,albo poł,zależnie od wersji silnikowej.Czasem ten sam silnik ,w takim samym aucie ma te wartości różne,bo zmieniona zastaje np.wersja oprogramowania,gdzie następna jest wolna od błędów poprzedniej.
        Last edited by m26; 05-11-2016, 10:17.

Comment

Nie chciałem zakładać nowego wątku ale mam pytanie o obroty zaraz po odpaleniu silnika 1,4 L13Z1.
          Dziś wychodząc z pracy odpalam samochód i obroty po odpaleniu weszły na 2200 i zaraz opadły. Samochód stał 12 godz. na zewnątrz temp. ok 17-19 st.C. Innym razem po dłuższym postoju nawet w garażu wskoczą na 2000, a znów innym razem na 1500-1600. Czy to jest normalny objaw?
          Pozdrawiam

Comment

Nie przejmuj się, w Daewoo Tico obroty po odpaleniu lecą na ponad 3000 i nikt nie marudzi , ważne że zaraz opadają

Comment

Jakoś nie rozwiała moich wątpliwości Twoja odpowiedź. Wcześniej tak nie było więc stąd moje zapytanie. Mimo wszystko Honda to nie Tico-lastriko.
              Pozdrawiam

Comment

Working...
              X