Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szarpanie podczas jazdy.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Szarpanie podczas jazdy.

Witam serdecznie,

Piszę bo podczas jazdy civic'kiem mojej żony model z 2006 roku benzyna 1.4 zauważyłem, że podczas ruszania na 1 biegu i zmianie na 2 jest takie jakby przyduszenie samochodu i wykonuje tzw. ruch żaby jakbym źle puścił sprzęgło podczas nauki jazdy.
    Zdążyło się tak 3 czy 4 razy. Jazda podczas upału 31°C klimatyzacja na full (opcha auto). Poza tą sytuacją auto jeździ normalnie przyspiesza jak trzeba i nic podejrzanego się nie dzieje.
    Jakieś sugestie - czyżby to kwestia upału i po prostu złego puszcenia sprzęgła czy to coś innego. Jakieś sugestie???

Honde trzeba wyczuć jeśli chodzi 0 1-2 bieg, spróbuj z miedzy gazem zmieniać
    Każdy samochód może ładnie wyglądać, wystarczy, że spoczywa w dobrych rękach

Comment

Co to znaczy z między gazem????
      Ja tym samochodem już jeździłem tylko teraz awaryjnie używam bo mój stoi w warsztacie i jeżdżę nim z 2'gi tydzień i ostatnio przez 3 dni taką żabę robię już z 4 razy.

Comment

Bo 1.4 jest słabiutki, klimą dodatkowo go zamuliłeś a było bardzo ciepło. Podejrzewam że to Twoja wina czyli za mało gazu. Klima w gorące dni bardzo muli tym bardziej takie małe silniczki jak 1.4. W 1.8 (też małym silniczku) jeszcze to jakoś ujdzie ale też jest to wyczuwalne.
        Last edited by Gość; 30-07-2014, 22:07.

Comment

Miedzy gaz tzn żebyś podczas zmiany biegu dał mu trochę gazu, ale trochę żeby miał siłę wejść na tą 2 tak jak pisze Joe

Comment

Ok jutro sobie zobaczę jak będę jechał. Z tym gazem przy zmianie biegów spróbuję bo dziś rano jak jechałem bez klimatyzacji to nie miałem takich objawów. Dzięki za info i cieszę się że mnie pocieszyliście bo już się martwiłem, że coś się z autem dzieję.

Tym bardziej, że żona jeździła wcześniej i twierdzi, że nigdy jej się coś takiego nie zdążyło.

Sorki zdarzyło :-)

mod: staraj się nie pisać posta pod postem.
            Last edited by Gość; 30-07-2014, 22:31.

Comment

Jeśli dobrze wysprzęgla to nic się nie dzieje, ja muszę tak jeździć bez żadnych klimatyzacji

Comment

Czemu musisz jeździć bez klimatyzacji????

Comment

Bo jej nie mam

Comment

W hondzie civic VIII?

Comment

nie niee ja mam 5 generacji ale efekt zmiany biegu ten sam

Comment

Witam serdecznie,

Wracam z tematem szarpania. Mianowicie znowu jeździłem po przerwie samochodem żony i usilnie miałem wrażenie, że to ja źle puszczam sprzęgło ale często podczas np. jazdy dojeżdżam do skrzyżowania redukcję do 2 puszczam całkowicie sprzęgło naciskam gaz a on jakby się dławił jak brak mocy czy benzyny :-(. Hmmmm próbowałem z tym między gazowaniem ale nie zawsze jest to możliwe (bez skutku). Może macie inne pomysły co może być powodem takiego zachowania?

Comment

Zamieszczone przez seboizm Zobacz posta
                          Może macie inne pomysły co może być powodem takiego zachowania?
                          Pomysł mam, tylko nie wiem czy trafiony. W samochodach jeżdżonych na niskich obrotach cierpią łożyska, ale i synchronizatory w skrzyni biegów. W Civicu VIII dotyczy to najczęściej synchronizatora 2 biegu, a o nim właśnie wspominasz. Być może to taki właśnie przypadek? Natępuje "zwłoka" w pracy skrzyni. Jesli masz duży przebieg to może warto sprawdzić, czy nowy olej w skrzyni nie poprawi sytuacji?
                          Pzdr.

Comment

Witam serdecznie,

Dzięki za informacje przebieg to 105000 chyba nie za duży. Pytanie tak przypadkiem może wiesz jaki jest koszt takiego synchronizatora (czy to jest element podlegający wymianie). Czy na początek wymienić olej w skrzyni bo samochód kupiłem używany 6 miesięcy temu - i teraz dopiero pojawiły się takie dziwne objawy. Szczerze powiem że z 2 razy zdarzyło się to na 3 biegu.

Comment

Witam
                              Zauważyłem u siebie bardzo podobny objaw (1.4 dsi) , klima nie ma nic do tego to jest tak, gdy się wolno jedzie przewaznie 2-3 bieg, czasem 4 (tzn na niskich obrotach, i cisnie sie pedał gazu) zdarza się, że szarpnie raz, lub dwa, czasem mocno rzadziej słabo, jak by się silnik dławił, wydaje mi się też ze dzieje się to na ciepłym silniku, rano gdy jadę do pracy (mały kawałek) to nigdy mi się nie zdarzyło, reasumując, najłatwiej doprowadzić do tego jadąc wolno na 2-3 biegu i dac gaz do oporu, czasem sie zadławi czasem nie, na takim zimnym po nocy na parkingu chyba tak nie miałem z tego co pamiętam
                              Ktoś ma jakiś pomysł co to może byc, błędów DTC nie ma, przepustnice sprawdzałem, czysciutka ale przeczyściłem dla pewności pędzelkiem i płynem ale nic nie dało.
                              Zastanawiające jest to, że nie dochodzi do tego na zimnym silniku tylko jak się troche pojeździ, np po mieście.
                              Synchronizatory biegów raczej odpada, bo zdarzało sie to na 2,3,4,5 biegu

Comment

Working...
                              X