Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rurka w układzie chłodzenia UFO 1,4 DSI

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Rurka w układzie chłodzenia UFO 1,4 DSI

Kto mi powie co to jest za "wynalazek" pod maską w UFO 1,4 DSI 83KM.
    Auto mojej koleżanki. Przy okazji oględzin - takich ogólnych (czy coś nie cieknie) natknąłem sie na ciekawostkę!?
    Grodź silnika - miejsce na foto: między silnikiem a grodzią nadwozia.
    To co widzę to wąż gumowy przy wejściu do nagrzewnicy z którego wychodzi druga rurka pod katem prostym (taki "pisiorek") zatkany śrubą i skręcony obejmą.
    Kto mi powie co to jest i ... o co chodzi ???
    Czy tam ktoś nie grzebał?
    Czy tam powinno być coś jeszcze ?
    Gdzie powinna lecieć ta zatkana rurka?
    IMG_8686a.JPG
    Last edited by Alix; 26-08-2013, 17:47.
    Kierownik Działu Diesla

Zerknąłem pod maskę mojego 1.8 - u mnie wszystko tak samo wchodzi do kabiny, ale muszę wyznać - nie mam tam tego "pisiorka" (gdzie indziej to oczywiście mam ) tylko prostą rurkę bez odgałęzień. Na tym zdjęciu z tymi obejmami i śrubą na fabryczne to nie do końca wygląda (Honda stosuje generalnie takie metalowe zaciski rozwierane obcęgami jak widać obok). Na odpowietrzenie trochę duże... Ciekawe. Może się mylę i głupio gadam, ale auto na pewno nie mało kiedyś LPG? Może to pozostałość po jakimś kreatywnym gazowniku? Ale niech najlepiej spojrzy ktoś do 1.4 DSI
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

nie, nie, wykluczone LPG nie widziało . syriuszteam podpowiada że to może być opcja pod webasto.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

A no jasne, pod webasto jak to najbardziej pasuje
        . .
        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

to ci niespodzianka... dowiedziałem się że: "panie bez paniki, wszystko gra! i pod kontrolą"
          Widzieliście coś takiego? ... no to już nie bede pytał do czego to jest ... pokuszę się o wtaczanie teorii ...co honda miała na myśli montują tego "pisiorka w układzie chłodzenia ??
          ma ktoś jakąś teorie?...może zacznę, ...może to do zapowietrzania układu? ...podłączam pompkę i pompuję ?
          Załączone pliki
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Kiedyś jak już się teleturniej przegrało i trzeba było odpuścić to był taki sierścisty zwierzak, a nazywał się ZONK. I tak tu mam wrażenie jest. Chyba że to po prostu takie ogromniaste odpowietrzenie... A jeszcze ciekawsza jest zagadka dlaczego to jest w 1.4 a nie ma w 1.8 w takim razie??
            . .

Comment

chyba powinniśmy otworzyć dział zagadek i teorii inżynierskich pt: "ale o co chodzi?" zgadza się w 1,8 tego nie ma w 2,2 też nie .
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
              X