Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dystanse pod zimowe Koła do VIII gen

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dystanse pod zimowe Koła do VIII gen

Cześć Wszystkim!

Fabrycznie na mojej Hani znajdują się oryginalne felgi 17" wersja GT - grafitowe. Rozmiar 225/45/17. Dodałem do nich dystans na przód +15mm, tył +20mm żeby koła nie były tak bardzo ,,wpadnięte" do środka, nie są idealnie zlicowane z błotnikiem ale wyglądają bardzo dobrze.

Jako że zima zawitała do naszego pięknego kraju, trzeba było zaopatrzyć się w drugi zestaw kół. Nabyłem więc śliczne, nie zmęczone, oryginalne grafitowe 16"
    z oponami 205/55/16 z wersji 1.4 na rok 2011.

I tu jest problem - bo po założeniu te felgi wpadły do środka tak jak 17" bez dystansu ((
    Z moich obliczeń wynika że żeby osiągnąć taki efekt jak na 17" muszę założyć dystans na przód 25-30mm, a na tył 30-35mm.

Moje pytanie brzmi: czy taki dystans nie zaszkodzi łożyskom lub innym elementom zawieszenia i czy nie sprawi jakichś problemów w podstawowym środowisku mojej Hani czyli autostrada 140-170, codzienie po około 100km.

????????

Zamieszczone przez VVOJTEC Zobacz posta
    oryginalne grafitowe 16" z oponami 205/55/16 z wersji 1.4 na rok 2011.
    prześledź treści z tego tematu na temat dobierania 16" Felgi 16" do VIIIgen
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Dystanse przestawiają ET. Odejmij od ET nowego koła wartość dystansu i porównaj z dedykowanym.
      To proste wyliczenie ,różnica powie Ci o ile zwiększasz obciążenie łożysk i upośledzasz trakcję.

Comment

Working...
      X