Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piszczące szyby

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Piszczące szyby

Przednie szyby bardzo głosno otwierają się i zamykają. Piszczą, zgrzytają. Tylne pracują płynnie. Czy jest na to sposób? Dodam, że Civic jest na gwarancji.
    2009 1,4 100KM
    Last edited by Alix; 11-05-2014, 17:11.

aso
    miałem tak i poprawili

Comment

maiałem tak w tylnych lewych drzwiach, w aso mieli wymienić uszczelkę ale okazało się że wymienili prowadnice szyby i jest ok

Comment

Ja miałem kiedyś coś podobnego - w lecie, przy otwartej szybie coś się dostało do środka (co się okazało później), przy otwieraniu/zamykaniu szyba od strony kierowcy czasem piszczała i zdarzało się, że gumka od strony słupka się zawijała. Ale zanim pojechałem do ASO, to któregoś dnia samo 'wyszło' - malutki kawałeczek gałązki czy coś podobnego. Ale Civic to nie PF125p, więc jednak zostaje wizyta w ASO...

Comment

U mnie piszczy przy opuszczaniu szyby od strony kierowcy (przy podnoszeniu jest ok).
          Piszczenie znika podczas deszczu.
          Czy jest szansa zeby czyms popsikac pomiedzy szybe zeby to naprawic (np WD40?), znaczy bez zdejmowania obudowy szyby od srodka?

Comment

Zamieszczone przez greepd1 Zobacz posta
            Czy jest szansa zeby czyms popsikac pomiedzy szybe zeby to naprawic (np WD40?), znaczy bez zdejmowania obudowy szyby od srodka?
            Silikon w sprayu w prowadnice powinien poprawić sytuację. Coś tego typu https://allegro.pl/k2-silikon-spray-...397672155.html Nie WD40!

Comment

Zamieszczone przez syriuszteam Zobacz posta
              Silikon w sprayu w prowadnice powinien poprawić sytuację. Coś tego typu https://allegro.pl/k2-silikon-spray-...397672155.html Nie WD40!
              dzieki bardzo

Comment

Zamieszczone przez greepd1 Zobacz posta
                dzieki bardzo
                Ale napisz czy pomogło. Mam podobny problem po napsikaniu w drzwi woskiem zabezpieczającym...

Comment

Zamieszczone przez wirtold Zobacz posta
                  Ale napisz czy pomogło. Mam podobny problem po napsikaniu w drzwi woskiem zabezpieczającym...
                  Silikon w spray'u pomogl - przestalo piszczec przy opuszczeniu szyby, ale juz od 3 tygodni mam tlusta szyba.
                  Zaraz po posmarowaniu cale auto umylem 2 razy, a potem codziennie przez ok 1.5 tygodnia wycieralem z zewnatrz szybe husterczka papierowa, ale szyba w dalszym ciagu jest tlusta i czasami utrudnia to patrzenie w boczne lusterko.
                  Takze ogolnie spray pomogl, ale pojawil sie inny problem, ktory mam najdzieje niedlugo minie...

A... ja rozpylalem spray, to najlepiej jak szyba jest calkiem opuszczona i dookola umiescic jakis duzy papier/tekture, zeby ten tlusty spray nie dostal sie do srodka lub nie rozpylil na karoserie - ciezko to potem usunac. Lepiej nie robic tego na wietrze i w... pozadnych ubraniach

Comment

Błąd w aplikowaniu. Do opakowania dostarczona powinna byś "słomka" która po założeniu na króciec pozwala dotrzeć do szczelin.
                    Tak więc nie "pryskanie" na uszczelki prowadnic czy po okolicy, a wprowadzenie wgłąb i pryśnięcie.
                    Kilka razy już stosowałem ten preparat i nawet cienia tłustych plam nie odnotowałem. Tak więc nie środek a metoda zawiodły. Sorry, jeśli nie opisałem zbyt dokładnie jak zastosować silikon.
                    Pzdr.

Comment

niestety, w tym moim silikonie nic takiego nie dostalem...
                      pamietam, ze przeszlo mi przez mysl zeby cos takiego doczepic, ale nie mialem pod reka i spryskalem szybe zaraz po zakupie sprayu.
                      A ta slomka to musialaby miec ok 30cm, czy ile tam ma szyba, bo inaczej np: polowa szyby bylaby tlusta...

w kazdym razie moze inni beda madrzejsi

Comment

Witam, żeby nie tworzyć nowego tematu zapytam tutaj. Mianowicie mam identyczny problem z szybą kierowcy i pasażera, przy otwieraniu piszczy strasznie. Próbowałem czyścić uszczelkę szyby zewnętrzną/wewnętrzną, psikałem też sprayem silikonowym w "rame okna" tzn prowadnice po których szyba się wysuwa z drzwi. Widzę że psikaliście silikonem w uszczelkę, tylko nie do końca rozumiem po co ta słomka 30cm skoro uszczelka jest widoczna gołym okiem ?

Comment

jak pisali poprzednicy lepiej nie pryskaj niczym w listwę zgarniającą bo szyba będzie wiecznie tłusta. Ta listwa zgarniająca powinna być czysta, czyli bez piachu, glonów i szlamu, w niej się takie rzeczy zbierają, zazwyczaj efektem jest porysowana szyba w pionie.
                          Sugeruję opuścić szybę całkowicie, i wyczyścić z pomocą wody z płynem do naczyń, nie trzabędzie nic doczyszczać z czasem deszcz wypłucze płyn. Za mocno jej też nie szoruj bo zedrzesz z niej powłokę ala "aksamitną". Jakiś nóż obiadowy bo jest tępy szeroki i płaski nic nie uszkodzi + szmatka dużo wody i płynu.
                          Jak to nie pomoże to trzeba zdjąć tapicerkę drzwi i od środka to samo zrobić z prowadnicami jednocześnie zwracając uwagę na glony zarastające szybę w miejscach które są schowane i normalnie ich nie widać, zawsze tam jest syf.
                          Po czyszczeniu, pobawić się z podnoszeniem/opuszczaniem szyby i nasłuchiwać pracę mechanizmu, smarować tylko elementy mechaniczne. Jedna uwaga bawimy się podnoszeniem/opuszczaniem szyb wyłącznie na uruchomionym silniku, silniki szyb pobierają d.dużo prądu i taka zabawa może szybko rozładować aku.
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

Dziękuje za odpowiedź, tak będę musiał zrobić. Wydaje mi się właśnie że ta "aksamitna" część uszczelki jest odpowiedzialna za pisk, to jest chyba flok nazywa. Może ja postaram się przetrzeć preparatem do uszczelek.

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Comment

preparat do uszczelek jest tłusty, pomoże na piszczenie ale będzie upaprana szyba. Ta listwa zgarniająca nie może być po prostu brudna i na pewno nie tłusta.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                              X