Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odpryski na masce i nie tylko

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Witam wszystkich forumowiczów ! Jestem "nowy" ponieważ posiadaczem Hani Ufo jestem od stycznia tego roku.

Mam do Was pytanie i proszę o odpowiedź :

- mam dużo odprysków na masce i przednich błotnikach. Chciałbym kupić używane na allegro, ponieważ malowanie jest drogie i powoli na odpryskach wychodzi rdza tak więc wole te elementy wymienić. Czy maska od Civica VIII sprzed liftingu różni się jakoś od tej po liftingu ? (2009 rok) - wymiarami, mocowaniem, kolorem czarnym ?

To samo pytanie dotyczy przednich błotników.

Pozdrawiam !!!
    bartek z Katowic

Bartku witamy się raz i porządnie w dziale https://www.civicforum.pl/forumdispl...dstaw-si%C4%99! wcześniej czytając regulamin https://www.civicforum.pl/showthread...egulamin-Forum
    Last edited by Adaszek123; 04-05-2015, 11:09.

Comment

Wydaje mi się że "blacha" jest ta sama, ale kolor może się różnić. Były stosowane dwa rodzaje czerni: Nigthawk Black (B-92P) w przedlifcie i Crystal Black (NH-731P) w polfcie.

Comment

porównywałem te elementy w internecie i faktycznie powinny być te same (zresztą mysłałem na zmianami po lifcie i nie powinny obejmować zmian takich jak inne mocowanie itp). kolor- masz rację Pik- były inne i na to muszę uważać. pozdrawiam

Comment

lift obejmował kilka kosmetycznych zmian takze nie ma znaczenia,Jedynie kolor czerni.Przed liftem był ładniejszy bo miał w sobie atramentową perłęPo lifcie perła była jasna.
          pzdr
          Last edited by artax; 04-05-2015, 20:29.

Comment

witam, to że w Haniach jest cienki lakier i delikatny- niestety, ale sam się przekonałem ostatnio. Mam natomiast pytanie: czy stosowaliście coś takiego jak PlastiDip lub Foliatec ? można by było nanieść bezbarwną warstwę na maskę i błotniki żeby uniknąć odprysków. Co o tym sądzicie ?

P.S- za jakiś czas wrzucę fotki z weekendowego malowania zaprawką moich odprysków na masce i błotnikach. Opiszę krok po kroku- niby banalne, ale może się przyda, pzdr

Comment

Maskę można by okleić folią - na pewno jak ktos jezdzi sporo w trasie albo po kiepskich nawierzchniach to dużo pomoże.
              Ja robiłem zaprawki lakierem z ASO, innym razem robili mi w ASO w ramach gestu handlowego. Błotniki ok - najgorzej jest zawsze z maską.
              Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Witam wszystkich,
                pogoda nie rozpieszcza, więc zamiast przy Hani to spędzam czas przy kompie i tak jak obiecałem, poniżej krótkie sprawozdanie z wykonywania zaprawek na masce, błotnikach i dachu.

1.
                Na początek oczywiście należy umyć elementy i odtłuścić miejsca, które będą naprawiane. Do tego celu użyłem coś w stylu benzyny z Tikurili- ale tylko dlatego, że taką miałem w garażu.

DSC_0288.jpg

2.
                Następnie, aby się nie zagubić w akcji, oznaczyłem odpryski
                DSC_0282.jpg

DSC_0285.jpg

DSC_0284.jpg

3.
                Odpryski, które posiadały naloty rdzy, oczyściłem za pomocą igły z cyrkla (twarda i wygodnie z wyczuciem można skrobać)

4.
                Kolejny level to malowanie zaprawką. Ja kupując zaprawkę, kupiłem z takim dozownikiem/ końcówką jak mają popularne korektory w długopisie. Jest to mega wygodne i przydatne przy takich punktowych ubytkach lakieru

DSC_0289.jpg

5.
                Zaprawka- czyli Lakier pod wg kodu producenta i lakier bezbarwny jako zabezpieczenie. Odstęp między warstwami lakieru czyli od nałożenia 1x czarnego i 1x bezbarwnego to jakieś 15-20 minut. Generalnie lakier bezbarwny szybko schnął, ale czarny potrzebował trochę czasu (jakieś 30 minut)

DSC_0286.jpg

6.
                Kolejny etap, który czeka przede mną to mała polerka (ręczna) elementów naprawianych- do tego celu użyje pasty lekkościernej K2 Turbo, ale słyszałem, że są lepsze, więc pole wyboru jest szerokie

7.
                Na koniec- mało przyjemna informacja. Podczas oględzin zauważyłem, że przy kielichu amortyzatora od pasażera pod masą elastyczną wdaje się delikatna powierzchowna i wcale nieładna RUDA ! - Papier ścierny, zaprawka i powinno być git, ale generalnie ciśnienie poszło w górę jak to zoabaczyłem- szkoda, że Honda ma takie wpadki z tą rdzą, ale u Japońców to chyba standard- nadal niestety. Jest lepiej, ale nie idealnie.

DSC_0291.jpg

8.
                Na koniec zdjęcie spinki, która mocuje listwy błotników (te ozdobne)- demontowałem ją w celu wymiany spinek więc komuś może się przydać, jak ona wygląda.

DSC_0293.jpg

Koszt:
                - lakier czarny i bezbarwny to jakieś 40 zł
                - benzyna: od Teścia
                - cyrkiel: pamiątka ze szkoły
                - generalnie- nieduży koszt, a można polepszyć wygląd

Czas: ok 2 godzin

Pozdrawiam

Comment

Dzięki za tutorial. Ja co większe odpryski zabezpieczyłem prowizorycznie fabryczną zaprawką Hondy na bazie nitro. Przy tym niezbyt dbałem o estetykę. Maska i tak będzie wymagać malowania przy tej ilości odbić... Ale korozja na masce mi jakoś nie wyłazi, przynajmniej do tej pory.

Comment

Zamieszczone przez Pik Zobacz posta
                    Dzięki za tutorial. Ja co większe odpryski zabezpieczyłem prowizorycznie fabryczną zaprawką Hondy na bazie nitro. Przy tym niezbyt dbałem o estetykę. Maska i tak będzie wymagać malowania przy tej ilości odbić... Ale korozja na masce mi jakoś nie wyłazi, przynajmniej do tej pory.
                    Poprzedni właściciel olał temat odprysków i tak długo czekał, aż w niektórych odpryskach wyszła lekka rdza. Maska nie problem- zawsze można wymienić na używaną bądź pomalować. Ja narazie zrobiłem to najtańszym kosztem czyli zaprawka- trzeba teraz obserwować co się będzie działo, ale podejrzewam, że będzie spoko.

Z ciekawostek: nowa maska z Hondy kosztuje ponad 1800 zł (wycena na maj 2015 r.)... ostro

Comment

koledzy kurka prosze o mala podpowiedz gdzie w mojej kochanej hondzie moge znalesc numer lub nazwe lakieru bo rowniez pojawilo mi sie masa malenkich ddpryskow no i....................masakra auto jak ufo a lakier schodzi dzieki za wszelkie podpowiedzi

Comment

Numer lakieru jest na tabliczce znamionowej.
                        Tutaj YR578M to właśnie numer lakieru.
                        Last edited by Chodak; 04-06-2015, 21:56.

Comment

ok dziekuje za pomoc a takie proste haha

Comment

Working...
                          X