Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fotele w civic 4d

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Fotele w civic 4d

Witam.
    Czy ktoś dysponuje wymiarami fotela kierowcy w civic 4d? Głównie interesuje mnie długość siedziska.
    Niektóre testy samochodów dostępne w necie zawierają rysunki z wymiarami wnętrza pojazdu, civica nie potrafię jednak znaleźć.

Pozdrawiam

Zobacz tutaj : https://www.auto-swiat.pl/Honda,Civi...dia,model.html

Po prawej stronie jest rysunek sedana i hb - jak dobrze widzę to 510 mm w 4D
    Last edited by japs; 23-02-2010, 15:26.

Comment

Zamieszczone przez japs Zobacz posta
      Zobacz tutaj : https://www.auto-swiat.pl/Honda,Civi...dia,model.html

Po prawej stronie jest rysunek sedana i hb - jak dobrze widzę to 510 mm w 4D
      I o to mi chodziło. Wielkie dzięki. Zaczęło mnie to nurtować po 5-cio godzinnym staniu w korku do Zakopanego i prawie całkowitemu zdrętwieniu prawej nogi/uda :-) Porównywałem siedzenia w innych markach a swojego nie mogłem znaleźć. Reasumując - siedzenie w normie w przeciwieństwie do nogi

Comment

hmmm... jestem dużym chłopem (195 wzrostu) i ciekaw jestem czy fotel z 4D przypasowałby do 5D (ten z 4D jest większy). Łącznie z podgrzewaniem, czujnikami itp...
        Last edited by radmac; 24-02-2010, 06:54.
        1.8 5D Sport

Comment

Nie znalazłem, podobnego postu więc podepnę się tutaj Jak Wam się siedzi w Waszych civicach? Czy dłuższa jazda nie jest męcząca dla nóg? Nie mówię tutaj o dynamicznej jeździe na dystansie 50 km z częstym manewrowaniem, wyprzedzaniem i hamowaniem tylko o nudnej monotonnej podróży autostradą lub staniem w kilometrowym korku i nieustannym "podciąganiem" o parę metrów do przodu. Od jakiegoś czasu podczas takich podróży mam kłopot z prawą nogą a mianowicie strasznie boli mnie udo a po czasie cierpnie piszczel z powodu zgięcia stopy nad pedałem gazu. Czyżby objaw starości? W poprzednim samochodzie (clio) nie miałem takich dolegliwości. Coś w tym jest, bo żona również zaczęła jeździć naszym 4d i ma podobne spostrzeżenia. Próbowałem już różnych ustawień fotela i na dłuższą metę nic nie pomaga. Jestem ciekawy czy macie jakieś swoje spostrzeżenia i złote środki na wygodną podróż. aha! Nie mam tempomatu więc prawa noga nie ma kiedy odpocząć jeśli ktoś sugerowałby takie rozwiązanie
          Porównywałem długość siedziska w różnych pokrewnych samochodach i wg papierowych wymiarów civic 4d ma jedno z dłuższych - 510 mm co teoretycznie powinno być in plus. Wszelakie testy i artykuły opisujące wrażenia z komfortu jazdy również stawiają civica dość wysoko. Dlatego jestem ciekawy Waszych opinii na ten temat.
          Pozdrawiam
          Last edited by pan_tom; 20-04-2010, 08:24.

Comment

Niestety mam ten sam problem - prawe kolano. U mnie skończyło się wizytą u ortopedy bo też myślałem , że to starość. Lekarz stwierdził , że to wina samochodu - codziennie min. 2,5h w Hani. Zalecił przerwy w jeżdzie i rozprostowanie nóg. Łatwo mu powiedzieć jak ja codziennie spieszę się do pracy i nie mam czasu na 10 min przerwy. Przepisał tabletki i od 2 tyg mam spokój. Ciekawe jak długo.

Comment

Dla mnie siedzenia są najpoważniejszym mankamentem tego samochodu. Bardzo mi przeszkadza oprócz długości siedziska brak podparcia odcinka lędźwiowego - w dużym stopniu przez to po dłuższych trasach wychodzimy połamani z naszych aut.

Znalazłam w wa-wie człowieka, który przerabia fotele samochodowe

Comment

Zamieszczone przez astrall Zobacz posta
                Znalazłam w wa-wie człowieka, który przerabia fotele samochodowe
                https://www.siedzenia-autofotele.pl/
                Zamierzasz ingerować w konstrukcję fotela? Pytanie co przyjąć jako wzór - z doświadczenia wiem, że kilkuminutowe siedzenie w "cudzym" fotelu nie oddaje całokształtu wygody bądź niewygody. Orientowałaś się o jakich kosztach jest mowa przy takiej modyfikacji?

Comment

Oczywiście wiem prawie wszystko... koszt wszycia podpórki pod odcinek lędźwiowy to do mojego auta (5d) ok 170-180 zł, Człowiek pytał o wszystkie regulacje i instalacje fotela - robił wrazenie rzeczowego, jeszcze nie byłam u niego ale się wybiorę najpóźniej w czerwcu i dam znać.

Comment

Będę śledzić temat. Ja w swojej okolicy też coś znalazłem. Jak rozeznam temat to zamelduję

Comment

Ogólnie z tego co zauważyłem Honda jak i inne auta japońskie mają dośc nisko położone fotele.Kiedy jezdziłem Fiatem gdzie fotele są wysoko lepiej mi się np.wsiadało i wysiadało.Obecnie musze się więcej "nagimnastykować" przy tych czynnościach.Ale kiedy już się usadowię to raczej jest mi wygodnie.To znaczy mam chyba zbyt długie nogi ,bo nie jest im idealnie.Ale udało mi się ustawić fotel na tyle wysoko aby było wygodniej.Fakt, przy dłuższej jeżdzie nogi trochę tracą wygodę bo nie mam niestety tempomatu.No ale można mieć wszystkiego.Reszta ciała nie ma dyskomfortu.Ogólnie chyba Japończycy robia auta pod swoje gabaryty.A nie są przecież duzi.No coż,pozostaje przyzwyczaić sie do tego auta aż do następnej zmiany pojazdu.Pozdrawiam.
                      Last edited by jacek65; 20-04-2010, 20:25.

Comment

Working...
                      X