Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana przedniego zderzaka - zamienniki vs oryginał w polifcie 5d

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wymiana przedniego zderzaka - zamienniki vs oryginał w polifcie 5d

Cześć wszystkim!
    Nadszedł ten dzień, gdy przedni zderzak (i lampy i grill i kilka innych rzeczy) trafił szlag w wyniku stłuczki.
    Zderzak już wcześniej nie trzymał się idealnie (efekt uboczny jeżdżenia na ryby i zbyt optymistycznych założeń co do jakości nawierzchni), więc jest okazja, by przód wreszcie wyglądał jak należy.

Pytałem się w warsztacie, usłyszałem, żeby szukać oryginału używki (czarny 92BP).
    Oryginały używki, z tego co widziałem, nawet za 1000+zł są w stanie mocno dyskusyjnym.
    Pytałem w innym warsztacie, powiedzieli, że z zamiennikiem nie ma problemu.

Widzę jednak, że istnieje ich kilka:
    Blic za 250-300zł, Diederichs za 500, Van Wezel za 600, PRasco za 760.

A pewnie znalazłoby się tego więcej.

No i pytanie z mojej strony - miał ktoś tu montowany zamiennik?
    Warto dopłacać do droższych?
    Czy istnieją jakieś ważne powody, by brać używany oryginał?
    A jeśli tak, to poza OLX, gdzie jeszcze takich części szukać?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam!

podłączam się do pytania, i zarazem ww kolegę Andrzeja pytam co i jak poszło? na co się zdecydowałeś? przerabiam ten sam temat.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
      podłączam się do pytania, i zarazem ww kolegę Andrzeja pytam co i jak poszło? na co się zdecydowałeś? przerabiam ten sam temat.
      No to tak, teraz już jestem fachowcem
      Podstawa to dołączyć do każdej możliwej grupy Hądziary na FB i gdzie się da wrzucić ogłoszenie o zderzaku.
      Handlarzy jak zwykle omijać szerokim łukiem. Ceny lepsze jak na OLX.
      To samo z używanymi lampami itd.
      Ja niestety nakupowałem zamienników wszystkiego poza zderzakiem, a zanim znalazłem zderzak i zacząłem ogarniać, to już nie dało się odesłać.
      Bo z lampami jest ten problem, że oczywiście zamienniki nie trzymają wymiarów
      Zderzak oryginalny do malowania, ale bez żadnych uszkodzonych zaczepów itd. można kupić na grupach za 300-400zł, a bywa, że i taniej.
      Więc co tu dużo mówić - podstawa to pisać absolutnie wszędzie gdzie się da i dość szybko udaje się coś zorganizować za często psie pieniądze.
      Ja jestem człowiek mało facebookowy, więc się cholernie kupowania używek bałem, bo OLX i Allegro to faktycznie syf najgorszy. Ale grupy są spoko pod tym względem.

Najbardziej żałuję, że nie wiedziałem, że do grilla można kupić komplet zaczepów za 160zł, a nie cały wymieniać. Inna sprawa, że auto zyskało nowy wygląd, bo grill czarna krata z chromowaną obwódką robi robotę (chrom optycznie łączy oba reflektory, więc zdecydowanie polecam w tej wersji, ja wziąłem wersję pełną, bo jest jeszcze z faktyczną kratka, przepuszczającą powietrze, ale nie wiem, czy chcę, by mi robale leciały do środka :P
      Last edited by Bezimienny_Andżej; 22-11-2024, 12:37.

Comment

Bardzo dziękuję Ci za tak szybki komentarz .
        Zamieszczone przez Bezimienny_Andżej Zobacz posta
        Ja jestem człowiek mało facebookowy, więc się cholernie kupowania używek bałem, bo OLX i Allegro to faktycznie syf najgorszy. Ale grupy są spoko pod tym względem.
        no to ja tak samo, nie mam fb, musze kupić ... właśnie jeszcze nie wiem co w sensie co zrobię z grilem bo jest cały, mam tylko wgniot spory pod lampą, (lampy chyba całe, tzn jak zdejmę zderzak to się okaże co z zaczepami_) zderzak jest cały ale tak się wypaczył ze nie chce menda siedzieć w zaczepach pod lampa a grzać opalarką nie będę. No i myślę wymienić sama skorupę zderzaka.
        Czyli co? radzisz mi poprosić kogoś co ma fb by rozesłał wieści? jak to tam się szuka? bo nie wiem , bo inaczej to zostaje mi tylko olix i aledrogo.

Jeśli ktoś wie gdzie takie coś - tylko ten element mi wystarczy w całości i czarny i dobrym stanie nawet tak dobry że nie trzeba lakierować to płace dobre pieniądze .
        zderzak VII ufo.jpg
        Last edited by rambo7; 22-11-2024, 14:43.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
          tylko ten element mi wystarczy w całości i czarny i dobrym stanie nawet tak dobry że nie trzeba lakierować to płace dobre pieniądze
          Jak dostniesz to wyślij mi numery na lotto bo pilnie potrzebuję pieniędzy.

Zamieszczone przez Bezimienny_Andżej Zobacz posta
          Nadszedł ten dzień, gdy przedni zderzak (i lampy i grill i kilka innych rzeczy) trafił szlag w wyniku stłuczki.
          Pokaż zdjęcia jak to wygląda. Ocenimy czy warto naprawiać.

Ja jestem za tym, że lepiej naprawić niż kupować od handlarza używany bo i tak trzeba naprawiać. Handlarz części dobre zderzaki (nieuszkodzone) i/lub których nie trzeba malować sprzedaje znajomym handlarzom aut. Na OLX to trafiają ochłapy.
          Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
          Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Working...
          X