Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lewe lusterko drży, trzęsie się

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Lewe lusterko drży, trzęsie się

Cześć
    Ostatnio podczas szybszej jazdy na autostradzie zaobserwowałem niepokojącą rzecz, mianowicie lewe lusterko dosyć mocno się trzęsie. Po paru testach ustaliłem, że problem występuje zarówno podczas szybszej jazdy jak i podczas głośniejszego puszczenia muzyki z radia (zwłaszcza przy mocnych basach) Luzy na lewym lusterku są nieco większe niż na prawym, to znaczy kiedy próbuję ruszać samym wkładem lusterka, to po lewej stronie rusza się ono znacznie bardziej (nie mówię o zmianie położenia z tym charakterystycznym kliknięciem, tylko o takim lekkim obracaniu. Po puszczeniu lusterko wraca do normalnej pozycji.).
    Czy da się to jakoś łatwo i tanio naprawić? Nie jest to jakiś duży problem, ale nieco irytujący, poza tym boję się, że to lusterko może kiedyś odpaść.
    Z góry dzięki za pomoc

Witaj,
    Prosta rzecz do zrobienia. Kup sobie taśmę dwustronną grubszą tj. 3M albo Wurth czy też Boll. Wypnij wkład lusterka i na samym środku centralnie powyklejaj paski tej taśmy i zatrzaśnij wkład z powrotem.
    Ja przed zatrzaśnięciem podgrzałem trochę taśmę suszarką i przytrzymałem później dłonią wkład żeby się lepiej przykleiło.
    Drgania później nie zauważyłem

Comment

Dzięki za odpowiedź
      Czy po takiej operacji będzie dalej działało sterowanie lusterkiem oraz podgrzewanie lusterka? Nie rozbierałem tego jeszcze, więc nie jestem pewien jak to wygląda w środku.
      Poza tym, jest kilka grubości takiej taśmy do wyboru. Lepsza będzie 0.6mm, czy 1.1mm?
      Last edited by kamdz; 19-06-2023, 13:24.

Comment

1.1mm będzie lepsza.
        Tak będzie normlanie tj. wcześniej.

Comment

Super, dziękuję bardzo.
          Mam jeszcze drugie pytanie, nie wiem czy jest sens zakładać kolejny wątek na to, więc napiszę tutaj.
          W prawym lusterku nie działa mi sterowanie w jednej osi (pionowo działa, poziomo nie). Gdzie szukać usterki? Da się to jakoś samemu naprawić?

Comment

ja bym sprawdził najpierw wiązkę która przechodzi z drzwi do kabiny. Jeśli nie, to będzie mechanizm lusterka kaput raczej

Comment

Drobny update z mojej strony, może się jeszcze komuś przyda.
              Zdjąłem wkład lusterka i powklejałem taśmę w ten sposób:
              IMG_2222.jpg
              Niestety to nie pomogło, po założeniu wkładu nie było żadnej różnicy, lusterko dalej się trzęsło.
              Zdjąłem więc wkład jeszcze raz. Okazało się, że taśma w ogóle nie złapała środka lusterka, najwyraźniej dystans był za duży.
              Nakleiłem więc kolejną warstwę w ten sposób:
              IMG_2225.jpg
              Gdzie miejsca zaznaczone na niebiesko to druga warstwa taśmy, miejsca zaznaczone na czerwono to jedna warstwa taśmy nałożona na te sprężynujące plasticzki, a miejsca zaznaczone na zielono to dwie warstwy taśmy nałożone w miejsca wyłamanych plasticzków sprężynujących.
              Po założeniu wkładu lusterka drganie ustało. Wszystko było robione taśmą o grubości 1.1mm
              Jako powód tego drgania obstawiałbym te wyłamane plasticzki, zastanawiam się jedynie jak doszło do ich uszkodzenia...

Ciekaw jestem jak długo to pojeździ zanim całkiem odpadnie

Comment

Working...
              X