Czy ktoś zamontował cos takiego w UFO. Kamerka zintegrowana z lusterkiem wewnętrznym. Cena nie gra roli, byle było funkcjonalne.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kamerka w lusterku
Collapse
X
-
Zamieszczone przez tomaszszymacha Zobacz postaJestem umówiony na montaż przód, tył
Sam teraz zaczynam szukać jakiegoś zestawu kamer i jestem w rozterce...
Comment
-
Zamontowałem MiVue C570. Bardzo staranny montaż (niczego nie połamali, używali takich plastikowych patentów do rozpinania plastików, sam takie kiedyś sobie kupiłem), wszystko pod podsufitką. Z tyłu przejście standardowym duktem do klapy, tak więc z tyłu mam ledwie parę cm czarnego kabelka, z przodu około 15 cm pionowo po szybie. W sumie już dwa razy ją przestawiałem i umocowałem w końcu tak, by praktycznie nic spod lusterka wstecznego nie wystawało. W prawym dolnym rogu obrazu widzę prawy dolny róg przedniej szyby. Kamera łapie 150 stopni.
Zasilanie oczywiście z gniazda akcesoryjnego. Bezpieczniki i moduł parkingowy ukryto z lewej strony za pokrywą deski rozdzielczej (jest tam sporo miejsca). Moduł w obudowie metalowej, może się chłodzić. To bierze około pół ampera.
Kartę wsadzili mi 128GB, czyli maks. co to obsługuje. Musiałem tylko ustawić strefę czasową i kilka drobnych opcji po swojemu (np. standardowo pamieta 10 wypadków i 20 parkingowych wzbudzeń po 1 minucie. Przestawiłem na kwant 3 minuty i na wypadki oraz parking po 11GB. Reszta na jazdę). Fotoradar w Niedźwiedziu (obok Ostrzeszowa na DK11) znał i sygnalizował. Po powrocie do domu uaktualniłem od razu fotoradary z internetu.
Parkingowy tryb nagrywa 24 godziny, potem się dezaktywuje, by chronić akumulator. Jak aku już jest słaby (u mnie ustawili 12.4V, można niżej) to się wyłącza, co po całej dobie eksperymentów (dziś nigdzie nie jeździłem, za to wiele razy kombinowałem) w końcu zaszło. W tym celu miga czerwoną diodką w miejsce zielonej/żółtej.
W Media Expert 1033 zł obecnie plus karta, więc gościu za wiele nie wziął za zabawę z podsufitką.
Do przeglądania fajny soft na kompa, oczywiście zsynchronizowane oglądanie przód-tył. Dla mnie rewelka.
Już podczas powrotu do domu skooorwiel z TiR-a wymusił i zmusił mnie do zatrzymania. Niestety jak debil nie zdjąłem niebieskiej folijki z obiektywu więc nie dało się numerów dziada odczytać z filmu, zresztą był dużym skosem (skręcał w lewo) i wyprostował kabinę dopiero na granicy kąta kamery. Tyle mojego, co stałem i trąbiłem ze 20 sekund. Kastrowałbym takich. 15 sekund skooorwiela by zbawiło!Last edited by tomaszszymacha; 14-09-2022, 19:28.
Comment
-
Trzeba ciągnąć kabel od przodu do tyłu, bo te kamery są ZSYNCHRONIZOWANE (również aplikacja do oglądania w kompie, a nawet sam ekranik, pozwala oglądać nagranie w sposób zsynchronizowany. Zasilanie poszło od złącza akcesoryjnego (12V stałe, 12V po stacyjce no i masa). Pudełeczko sterownika modułu parkingowego umieszczono pod deską rozdzielczą z lewej strony -- jest tam kupa miejsca i stelaże do zamocowania. To wazne, bo box ma metalową obudowę, by się mógł spokojnie chłodzić jego zasilacz (plastikowe patenty potrafią przegrzać się dość "efektownie"). Tego problemu nie ma, gdy zasilasz tylko przód podczas jazdy z zapalniczki, ale to jest rozwiązanie awaryjne, jak chcesz przenieść kamerę na chwilę do innego auta.
Dalej za lewym słupkiem A i pod podsufitką w okolice lusterka wstecznego, tam jest zamocowana przednia na ssawkę (kabla u mnie widać ok. 15 cm).
Zaś do tyłu idziemy od słupka A pod uszczelkami drzwi aż do trójkątnego panela z tyłoboku, który trzeba wypiąć, żeby się dostać do otworu do klapy. Przechodzimy do klapy razem z idącymi tam przewodami przez gumowy łącznik elastyczny. Potem zdejmujemy górną maskownicę na klapie i pod nią puszczamy kabelek. Wychodzimy (bez żadnego problemu) na środku 5 cm od kamery tylnej (ta jest lepiona na stałe), której nota bene we wstecznym lusterku nie widać, bo zasłania ją podsufitka. Nie ma szans by przeszkadzała nawet przy maksymalnym wykorzystaniu bagażnika.
Cud miód. W necie jest pełny manual.Last edited by tomaszszymacha; 24-09-2022, 01:33.
Comment
-
Zamieszczone przez tomaszszymacha Zobacz postaCud miód. W necie jest pełny manual.
Comment
-
-
Mam zamontowane cos takiego:
Ogolnie fajne duze lusterko, podpieta mam tylko kamerke tylnia + kabel od zasilania. GPS nie potrzebuje (ciagniecie dodatkowego kabla).
Kamerka tylna zamontowana wewnatrz auta i podpieta pod swiatlo cofania, aktywuje sie jak wrzucam wsteczny, a sprawuje sie wszystko calkiem ok.
Wiadomo nie jest to typowa kamerka cofania wiec kat widzenia jest duzy i odleglosci moga troche mylic, jednak razem z czujnikami sprawdza sie dobrze.
Comment
Comment