Drodzy forumowicze, pewnie część z nas ma problem ze ścierającym się lakierem z oryginalnej gałki zmiany biegów. Długo szukałem i przeglądałem fora polskie i zagraniczne w poszukiwaniu czy ktoś próbował przemalować gałkę. Niestety nie znalazłem nic takiego.
Postanowiłem spróbować.
Potrzebne rzeczy
1 x papier ścierny 2000
1 x papier ścierny 2500
1 x farba/lakier w sprayu szary
1 x farba/lakier w sprayu bezbarwny
trochę taśmy papierowej do oklejenia
troszkę rozpuszczalnika/benzyna ekstrakcyjna
pasta lekko ścierna
ściereczki
Zmatowiłem troszkę całość i okleiłem skórzaną część. Następnie przemyłem benzyną ekstrakcyjną. Przetarłem i umieściłem w mocowaniu. Po upewnieniu, że nie zostały żadne paprochy zacząłem kłaść farbę. Ogólnie 4 warstwy szarego lakieru w odstępach 3-4 minuty. Później 4 warstwy lakieru bezbarwnego. Całość odstawiłem do wyschnięcia na 12h. Ostatni szlif wykonałem pastą lekko ścierną. Nałożyłem i wypolerowałem. Efekt bardzo mnie zaskoczył na plus. Ciekawe jak z trwałością.
Koszt renowacji w moim przypadku 20zł bo tylko lakierów nie miałem.
Postanowiłem spróbować.
Potrzebne rzeczy
1 x papier ścierny 2000
1 x papier ścierny 2500
1 x farba/lakier w sprayu szary
1 x farba/lakier w sprayu bezbarwny
trochę taśmy papierowej do oklejenia
troszkę rozpuszczalnika/benzyna ekstrakcyjna
pasta lekko ścierna
ściereczki
Zmatowiłem troszkę całość i okleiłem skórzaną część. Następnie przemyłem benzyną ekstrakcyjną. Przetarłem i umieściłem w mocowaniu. Po upewnieniu, że nie zostały żadne paprochy zacząłem kłaść farbę. Ogólnie 4 warstwy szarego lakieru w odstępach 3-4 minuty. Później 4 warstwy lakieru bezbarwnego. Całość odstawiłem do wyschnięcia na 12h. Ostatni szlif wykonałem pastą lekko ścierną. Nałożyłem i wypolerowałem. Efekt bardzo mnie zaskoczył na plus. Ciekawe jak z trwałością.
Koszt renowacji w moim przypadku 20zł bo tylko lakierów nie miałem.
Comment