Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zatrzasniete prawe przednie drzwi 1.8 types 2008r

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zatrzasniete prawe przednie drzwi 1.8 types 2008r

Witam,
    Jak w temacie. Przeszukalem forum i inne źródła i nie znalazłem dobrej podpowiedzi jak otworzyć zatrzasniete drzwi. Nie moge ich otworzyć z wewnątrz oraz z zewnątrz. Klamka na zewnątrz jest luzna jakby spadla sprężyna od klamki zewnętrznej tylko dlaczego nie moge ich otworzyć od srodka. Jakieś pomysly? Nawet nie mozna boczka ściągnąć bo nie mozna drzwi od środka otworzyc. Może ktoś mial podobny problem?

Już chciałem się produkować ale znalazłem gotową odpowiedź więc przytoczę:
    "Odpisznasz glosnik wysokotonowy bo on bedzie blokowal boczek, odkrecasz 2 sruby pod dekielkiem klamki ktore trzymaja boczek, musisz podwazyc boczek z dolu wypiac ze spinek zeby gora zeszla no i niestety delikatnie odginac gore zeby dojsc do linek drzwi najlepiej z kobieca cienka raczka zeby za mocno nie odginac zeby wsadzic swoja otworz szybe i niech dziala Kobieta z zew bo spadla ci linka prawdopodobnie z zatrzasku centralnego od tego przelacznika na drzwiach.
    Chyba ze masz jakies szczypce dlugie zeby zlapac pociagnac linke. Calego boczku nie zdejmieszbo bedzie blokowal ci z deska przy samym glosniku jak sa zamkniete drzwi."
    Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

Odkopię temat, bo problem dotyczy zablokowanych przednich drzwi, tylko od strony kierowcy. Po wymianie ogranicznika i założeniu "boczka" kilka razy otwierałem i zamykałem drzwi bez problemu. Po przejechaniu krótkiej trasy i zamknięciu i otworzeniu auta pilotem, nie można otworzyć drzwi ani od środka ani z zewnątrz. Brak wyczuwalnego oporu na klamkach przy otwieraniu. Centralny wygląda jakby normalnie pracował i drzwi są odblokowane (otwierając i zamykając centralny przełącznik na drzwiach normalnie się przemieszcza). Zajrzałem kamerką do środka drzwi i udało mi się zobaczyć, że wypiął się pręcik otwierający zamek (udało mi się to sprawdzić tylko ciągnąc za klamkę od środka, linka jest przymocowana do klamki). Czy możliwe, że to jest przyczyna braku możliwości otwarcia nie tylko od środka ale i z zewnątrz? Czy jest tylko jeden drucik do zamka?

Comment

Zamieszczone przez grzees Zobacz posta
        Zajrzałem kamerką do środka drzwi i udało mi się zobaczyć, że wypiął się pręcik otwierający zamek
        no, bravo znalazłeś przyczynę problemu. Ten pręcik musi być zapięty, jak jest wypięty to dlatego nie czujesz oporu. Skoro się wypiął rozbierz ponownie boczek i nie składaj od razu tylko wsiądź do auta i sprawdź czy wszystko pracuje prawidłowo, potem dopiero składaj.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Udało mi się po wielu bojach otworzyć drzwi. Teraz już wiem, że pręcik jest jeden i idzie od klamki zewnętrznej. Od środka jest linka zaczepiana za klamkę i to chyba ona spowodowała moje problemy. Okazało się, że po pociągnięciu za klamkę mechanizm zamka nie wracał do swojej spoczynkowej pozycji. Nawet jak "wymacałem" ręką po odchyleniu boczka element wystający z zamka i nacisnąłem kilka razy, to nie udało mi się otworzyć drzwi. Dopiero jak jakimś cudem wpadłem, żeby podciągnąć ten element do góry to w zamku coś zaskoczyło i otworzyłem drzwi. Na razie wszystko działa Myślę, że opisywane tutaj przypadki na forum o zablokowanych w zimie drzwiach mogą mieć podobną przyczynę, gdy, np. zamarznięta klamka nie odbije do końca i zamek nie "zaskoczy" a jak przychodzi wiosna to wszystko działa jak trzeba. Teraz następny etap naprawy drzwi, przywrócenie do życia otwierania szyb i lusterek. Ale to już temat na dział elektryczny.

Comment

Zamieszczone przez grzees Zobacz posta
            Udało mi się po wielu bojach otworzyć drzwi....Teraz następny etap naprawy drzwi, przywrócenie do życia otwierania szyb i lusterek. Ale to już temat na dział elektryczny.
            szkoda ze nie robisz zdjęć, bez tego ciężko zrozumieć. Daj znać co z otwieraniem szyb...

Comment

Ciężko tam zrobić zdjęcie. bo mało miejsca. Co do otwierania szyb, to udało mi się usunąć usterkę Przyczyną był urwany przewód w przelotce. Najgorsze jest to, że czeka mnie kolejne rozbieranie drzwi, bo musiałem odkręcić głośnik i teraz nie mogę spać jak zobaczyłem jakie fabrycznie badziewie wkładają. Głośniki już mam, tylko muszę dystans z mdf-u zamówić.

Comment

Working...
              X