Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zacinający się zamek w drzwiach w VIIIgen - wkładka

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zacinający się zamek w drzwiach w VIIIgen - wkładka

w hondzie z 2006 r. zacina się wkładka zamka w drzwiach kierowcy - co zrobić

Zanim będziesz oczekiwać odpowiedzi to zalecam zapoznać się z Regulaminem Forum, szczególnie punkt nr.2
    Last edited by Butler; 17-11-2014, 12:11. Powód: uwaga moderatora

W jaki sposób się zacina?Nie obraca się czy może kluczyk nie wchodzi do końca?

Comment

Powodów i sposobów zacinania może być wiele. W niektórych wypadkach wystarczy wprowadzić smar do środka, w innych należy rozebrać i przeczyścić bębenek, zapadki i wybrać brud z wnętrza wkładki. W skrajnych wypadkach pozostaje wymiana.

Comment

..najlepszym rozwiązaniem jest stosować pilot C-Zamka do otwierania/zamykania.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Hmm, ale właśnie czasem dobrze stosować regularnie chociaż raz na tydzień-kilka tygodni fizycznego kluczyka, bo jeżeli w zamku z brudem pyłem etc. się zastoi to potem mogą być efekty jak wyżej. A awaryjne otwarcie auta np. jak się akumulator w mrozy rozładuje jednak dobrze mieć w zanadrzu. Jeżeli auto ma obecnie 8 lat i przez ten czas kluczyk praktycznie nie był używany, to wkładka ma pełne prawo być zastała w syfie - można zacząć od próby smarowania z zewnątrz - byle preparatem nadającym się do zamków, a nie jakimś WD40 który choć może na chwilę pomoże, to docelowo wyschnie i zrobi tu więcej szkody niż pożytku. Jeżeli taki ruch nie pomoże, najlepiej podjechać do najbliższego ślusarza / awaryjnego otwierania zamków itp. i zdiagnozować problem z ewentualnymi czynnościami jak wpisał/a wyżej motochemia - jeśli nie ma się z tym doświadczenia nie polecam próbować samemu....
          ............................C I V I C
          .. generacje . wersje usportowione ..silniki
          . .
          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

dokladnie do zamkow stosuje się tzw suche smary.Np; na bazie teflonu.
            pzdr

Comment

Zamieszczone przez artax Zobacz posta
              dokladnie do zamkow stosuje się tzw suche smary.Np; na bazie teflonu.
              pzdr
              Jak zaoliwi się mechanizm zamka smarem zwykłym to się go zniszczy.W ogóle jak zapadki się zacinają to mogą być już zużyte mechanicznie.Najlepiej wymienić wkładkę.Mialem w poprzednim aucie tak że kluczyk nie wchodził do końca wkładki.Na szczęście w zamku bagażnika.Serwis rozebrał, niby nasmarował,a po czasie znów było to samo.Wymieniłem i zero problemów.Zamek to zamek,nie ma się co bawić.Jak już coś się w nim zacina i z zwnątrz specjalne smary do wkładek nie pomagają to trzeba go wymienić.Ja tak uważam.

Comment

Zamieszczone przez jacek65 Zobacz posta
                Jak zaoliwi się mechanizm zamka smarem zwykłym to się go zniszczy.W ogóle jak zapadki się zacinają to mogą być już zużyte mechanicznie.Najlepiej wymienić wkładkę.Mialem w poprzednim aucie tak że kluczyk nie wchodził do końca wkładki.Na szczęście w zamku bagażnika.Serwis rozebrał, niby nasmarował,a po czasie znów było to samo.Wymieniłem i zero problemów.Zamek to zamek,nie ma się co bawić.Jak już coś się w nim zacina i z zwnątrz specjalne smary do wkładek nie pomagają to trzeba go wymienić.Ja tak uważam.
                ...suchy smar nie "zaoliwia"Stosuje tego rodzaju smary do rowerow mtb.Robie sporo kilometrow rocznie i sprawdzają sie w 100%Co do zamka to raczej jak jest zatarta wkladka ,to wymiana .W tym wypadku sądzę ,ze trudno chodzi z powodu nie używania klucza ,od czasu do czasu.Taniej jest rozebrać wyczyścić do sucha i potem w/w teflon.Mysle ,ze zadziała
                pzdr

Comment

...suchy smar nie "zaoliwia"Stosuje tego rodzaju smary do rowerow mtb.Robie sporo kilometrow rocznie i sprawdzają sie w 100%
                  Ale nie porównuj roweru do wkładki zamka.To dwa całkiem odmienne urzadzenia mechaniczne.A swoją drogą, to który smar jest mokry?Chyba ten do którego się woda dostała.

Comment

Miałem podobny problem jakieś pół roku temu, tyle że zacinał się zamek od bagażnika i czasami stacyjka. Próby samodzielnego naprawiania, pomagały na chwilę albo wcale, sprawę rozwiązała wizyta u specjalisty. Zamek od bagażnika wyjął, przeczyścił i wyregulował, a do stacyjki zalecił wymianę kluczyka ( i mi go wymienił), poprzednie miały 15 lat. problem zniknął jak ręką odjął. We Wrocławiu śmiało mogę polecić fachowca z ulicy Kurkowej

Comment

Zamieszczone przez jacek65 Zobacz posta
                      Ale nie porównuj roweru do wkładki zamka.To dwa całkiem odmienne urzadzenia mechaniczne.A swoją drogą, to który smar jest mokry?Chyba ten do którego się woda dostała.
                      a co w rowerze czesci metalowe nie wspolpracują ze sobą ...bo to miałem na myśli.Smar nie będzie mokry lecz bardziej tłusty (absorbujący brud)jesli łapiesz za słowa.No ale post kolegi o wyjęciu ,wyczyszczeniu chyba nie sprawił ,ze będziesz namawiał do kupna nowej wkladki?
                      pzdr

Comment

Naprawa wkładki zamka

Witam, szukam wskazówek jak zdemontować boczek drzwi kierowcy aby dostać się do wkładki drzwi która nie działa.

Comment

TRAFO zrobił przewodnik
                          Tu masz link https://civic.one.pl/odnosniki/demon...rzwi_przod.htm
                          Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

...suchy smar nie "zaoliwia"Stosuje tego rodzaju smary do rowerow mtb.......
                            Czy mógłbyś podać nazwę tego smaru?

Comment

Working...
                            X