Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wytarta (brudna) przednia szyba

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wytarta (brudna) przednia szyba

Usiłuję doprowadzić do tego, żeby wygląd szyby był jednolity. Niestety, mimo wielokrotnego mycia i czyszczenia szyby - pozostają wyraźne ślady
    działania wycieraczek. Jest na to jakiś sposób?

Zamieszczone przez Skiper Zobacz posta
    Usiłuję doprowadzić do tego, żeby wygląd szyby był jednolity. Niestety, mimo wielokrotnego mycia i czyszczenia szyby - pozostają wyraźne ślady działania wycieraczek. Jest na to jakiś sposób?
    A próbowałeś wymienić pióra wycieraczek?

Comment

pozostają wyraźne ślady działania wycieraczek
      na tym etapie i w tym momencie wymiana wycieraczek już nic nie da. Masz porysowaną szybę w obszarze pracy piór na sucho lub ze zbyt małą ilością wody.
      Wynika to często z niewłaściwego używania automatu wycieraczek jak i warunków zewnętrznych.
      Nagromadzone drobiny (pyłu mineralnego) najczęściej ogólnie mówiąc piachu w momencie włączenia wycieraczki kiedy szyba nie jest odpowiednio namoczona, po jakimś czasie prowadzi do efektu "płyty winylowej" na przedniej szybie.
      Warto co jakiś czas (szczególnie jak auto stoi na podwórku) podnieść ramiona zmoczyć szybę Mr.Muscle i wytrzeć ręcznikiem papierowym oraz wytrzeć pióra wycieraczek.
      Jeśli tak będziesz postępował to 10 lat szyba jest jak nowa, ja bynajmniej to z powodzeniem praktykuję od lat.

Co teraz zrobić kiedy przednia szyba ma "efekt płyty winylowej"... przychodzi mi do głowy tylko polerka proszkiem/pastą polerską do szkła. Nie wiem czy samemu warto to robić? ...bo nieumiejętne wypolerowanie powierzchni może dać efekt "fatamorgany" widzialność przez nią będzie np. załamywana z powodu wystąpienia górek - dolinek kiedy podczas polerki gdzieś naciśniesz mocniej a gdzieś słabiej. Jazda z taką szybą mimo żę będzie idelanie przeźroczysta i wypolerowana jednak z efektem "fatamorgany" będzie uciążliwy.
      Zapytaj w serwisach wymiany szyb co oni zaproponują.
      Podsumowując najskuteczniejsze jest zapobieganie czyli robić jak ja wyżej.

Wielokrotnie widać jak kierowcy (nie wiem ale najczęściej kobiety) jak włączy automat to juz cześć! ... 2 krople z nieba spadną a ta jedzie jak by ulewa była ramiona machają bez potrzeby.
      Kiedy to widzę to mnie skręca ... potencjalnie nie moja szyba, ale potem od razu widać kto jeździł tym autem kiedy się takie kupuje z drugiej ręki - motoryzacyjny idiota no bo inaczej nie potrafię tego nazwać.
      Pióra i tak pewnie zużyte i napieprzają po szybie na sucho lub prawie sucho.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Usiłuję doprowadzić do tego, żeby wygląd szyby był jednolity. Niestety, mimo wielokrotnego mycia i czyszczenia szyby - pozostają wyraźne ślady
        działania wycieraczek. Jest na to jakiś sposób?
        Wycieraczki mogą być do wymiany.Po drugie staraj się nie włączać ich na suchej szybie i w zimie jak nie usuniesz lodu z szyb.Ale bez skrobaczki bo też lubi rysować.No i trzeba co pewien czas oczyścić i umyć gumki wycieraczek.Rys na szybie raczej nie usuniesz.Można tylko szybę bardziej zniszczyć.Jak zbytnio nie przeszkadzają to trzeba się z tym pogodzić.

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
          Podsumowując najskuteczniejsze jest zapobieganie czyli robić jak ja wyżej.
          Serdeczne dzięki, jednak rada troszeczkę nie na czasie.
          Wielokrotnie widać jak kierowcy (nie wiem ale najczęściej kobiety) jak włączy automat to juz cześć! ... 2 krople z nieba spadną a ta jedzie jak by ulewa była ramiona machają bez potrzeby.
          Tu masz rację, autem jeździła kobieta.
          Zamieszczone przez jacek65 Zobacz posta
          Rys na szybie raczej nie usuniesz.Można tylko szybę bardziej zniszczyć.Jak zbytnio nie przeszkadzają to trzeba się z tym pogodzić.
          Rys jako takich nie ma. Jest tylko wyraźna granica między polem działania wycieraczek, a resztą szyby,

Nie pisz następnym razem posta pod postem, skorzystaj z edycji
          Last edited by Butler; 01-10-2014, 06:29.

Comment

Skiper nie pisz posta pod postem, skorzystaj z edycji Co do szyb to jedyny sposób jak mówił/pisał Rambo to polerka, sam muszę zrobić taki zabieg na tylnej szybie
            Moja ko-Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R

Szerszeń by grzes41gt https://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
            sigpic

Comment

Rys jako takich nie ma. Jest tylko wyraźna granica między polem działania wycieraczek, a resztą szyby
              to są właśnie rysy, gdybyś to obejrzał pod powiększeniem będą dosłownie rowki dlatego załamuje się światło w tych rowkach i widać różnice w powierzchni wycieranej a nie wycieranej piórem.
              Poptyaj w warsztatach wymiany szyb jak polecałem zrobią to być może tak że śladu nie będzie. Niestety moja luba jeździ tak samo w swoim aucie ma tak wyszorowaną szybę że mnie to denerwuje.

Tu siętez kłania technika "która idzie do przodu" jak pamiętam w Civic IV gen każda operacja była włączana osobno a nie tak jak teraz od razu uruchamiają sie ramiona po spryskaniu a juz czujnik to debilizm skończony.
              IV gen było tak że mogłem pryskać na szybę ile chcę nawet cały zbiornik - ramiona nie ruszały dopiero kiedy manetkę przekręciłem na 1-wszy stopień ruszały albo jak wykonałem ruch w dół dla 1 krotnego przetarcia - im młodsze auta tym więcej rozwiązań doprowadzających do uszkodzeń szyby.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Tu siętez kłania technika "która idzie do przodu" jak pamiętam w Civic IV gen każda operacja była włączana osobno a nie tak jak teraz od razu uruchamiają sie ramiona po spryskaniu a juz czujnik to debilizm skończony.
                Też to dzisiaj zauważyłem, szyba też ma trochę rys tym spsobem.
                Dziś właśnie chciałem sobie najpierw popsikać na szybę, szczególnie że spryskiwacze tak ładnie chlapią, ale od razu poszły w ruch wycieraczki... chociaż były ustawione chyba na auto - tak sobie właśnie pomyślałem, czy z trybu off też od razu zaczną wycieraczki machać?
                R18A2

Comment

Zamieszczone przez voyteck Zobacz posta
                  Też to dzisiaj zauważyłem, szyba też ma trochę rys tym spsobem.
                  Dziś właśnie chciałem sobie najpierw popsikać na szybę, szczególnie że spryskiwacze tak ładnie chlapią, ale od razu poszły w ruch wycieraczki... chociaż były ustawione chyba na auto - tak sobie właśnie pomyślałem, czy z trybu off też od razu zaczną wycieraczki machać?
                  tak, zaczną od razu pracować. U mnie tak się dzieje...

Comment

Working...
                  X