Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Roleta szklanego dachu UFO w VIIIgen - usterki w działaniu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Roleta szklanego dachu UFO w VIIIgen - usterki w działaniu

Witam
    Przegrzebałem forum ale niewiele znalazłem w tym temacie (być może niezbyt dokładnie). Z tego co się dowiedziałem dość czestym problemem było przycinanie się rolety szklanego dachu zwłaszcza przedniej, podobno ASO to naprawiło na gwarancji. U mnie roleta przycina się jak tylko zrobi się trochę zimniej na dworze, jak jest ciepło to chodzi normalnie. Myślę, że to może być jakaś pierdoła, którą można samemu poprawić ale może ktoś z was wie co robili w ASO albo co można samemu na to poradzić?

W tym momencie muszę ją popchnąć palcem i ona dopiero się sama ruszy. Niby nic wielkiego ale boje się że spali się ten silnik który ją ciągnie, bo on ciągnie a roleta jest przyblokowana.
    Dzięki za info!

mi pomógł suchy smar (teflon)Psiknąłem na rolki i prowadnice i chodzi jak trzeba.
    pzdr

Comment

Zdecydowanie trzeba roletę przesmarować. Kiedyś się pytałem w ASO, może być np. wazelina techniczna w sprayu do tego celu. Najlepiej kupić coś z wężykiem jak do WD40 dodają aby nie mieć wytrysku na wszystko wokół...
      ............................C I V I C
      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
      . .
      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Zamieszczone przez artax Zobacz posta
        mi pomógł suchy smar (teflon)Psiknąłem na rolki i prowadnice i chodzi jak trzeba.
        pzdr
        Na to nie wpadłem. Mój "dach" już ciężko było otworzyć nawet pomagając ręką, napsikałem silikonem w sprayu i działa jak nowy

Comment

Na początku zacząłem szukać teflonu w sprayu niestety nigdzie w okolicy nie udało mi się znaleźć jedynie w necie. Zrobiłem rozeznanie w sklepach motoryzacyjnych i znalazłem silikon w sparyu.
          silokon.jpg
          Na opakowaniu jest napisane:
          - ułatwia przesuwanie się elementów ruchomych w prowadnicach
          Brzmi dobrze to kupiłem, zastosowałem początkowo nic ale po kilku godzinach jak odparowało i przesunałem kilka razy dachem zaczęło chodzić coraz lepiej i chyba wygląda na to że zadziałało

Silikon nadaje się także do uszczelek gumowych zapobiega zamarzaniu więc reszta się nie zmarnuje.

Dzięki za pomoc
          Last edited by H_driver; 02-09-2014, 20:23.

Comment

Daj znać jak tam podziałało
            ............................C I V I C
            .. generacje . wersje usportowione ..silniki
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

smary o "tlustej:konsystencji maja tę wadę ,ze z czasem gromadzi sie syf i ponownie mozna miec problem.Teflon jest suchy i nie ma tego problemu.
              pzdr

Comment

roleta dachu szklanego

Witam
                mam maly problem przednia roleta nie chce sie otworzyc jak ja przesune rekami to jest otwarta ale nie zwija sie na rolke jak przycisne guzik do zamykania to sie zamyka ale nie chce sie otworzyc
                pytanie czy rolka ktora zwija moze byc do wymiany czy mozna to naprawic
                tylna roletka dziala w dwie strony
                zaglądałem do tylnej roletki i ma ona sprężyne w prowadnicy a przednia nie ma
                czy ktos miał taki przypadek
                2006 hatchback 1.8
                dzieki za odpowiedzi które sie pojawią

Comment

Używaj wyszukiwarki forumowej zamiast dublować temat, szybciej uzyskasz info a my będziemy mieli mniej roboty z moderacją. Przeniosłem we właściwe miejsce.
                  Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

Sorry za założenie nowego tematu myślałem ze ten temat jest rozwiązany po przesmarowaniu wszystko działa i temat jest z 2014 roku
                    Ja dzisiaj użyłem silikonu w sprayu ale nadal nie działa czy uszkodzenie jest mechaniczne czy trzeba dużo tego smaru czy z przodu roleta też powinna mieć spręzyne
                    Jak to nie zacznie działać to pewnie z kolega bede musiał rozbierać całą podsufitówke troche duzo roboty najpierw chciałbym sie dowiedziec czy można to zrobic inym sposobem niż zdejmowanie podsufitówki
                    Last edited by wojtek1n; 12-05-2017, 09:48.

Comment

Raczej podsufitkę trzeba ściągać, w serwisówce też jest o tym info.
                      Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

Wybaczcie, że odświeżam. Czy komuś udało się wyregulować, 'naciągnąć' podsufitkę, wyregulować ? Mam podobny problem, który objawia się gdy robi się zimno. Latem zauważyłem, że podsufitka jest jakby lepiej 'naciągnięta', działa bez problemu. Zimą zauważalne są jakby 'faudy' na materiale.

Comment

Witam, u mnie niestety nie pomogło przesmarowanie, używałem teflonu i silokonu w sprayu, niestety . Napewno trochę się rozruszało, jeśłi chcemy użyc siły palców, można przesunąć , ale automatycznie się nie zwija. Czeka mnie ściagnięcie całej podsufitówki i naprawa, lub wymiana. Jak będzie działac to odezwę się ponownie, jak i co sie popsuło.
                          Last edited by rafalj77; 05-06-2020, 00:27.

Comment

Ja mam pytanie z innej beczki, mam ten sam problem z roletą chcę spróbować że sprayem ale nie bardzo wiem gdzie go należy zaaplikować. Może ktoś podpowiedzieć w którym miejscu są rolki i prowadnice? Po całej długości rolety czy może gdzieś na środku panoramy. Pozdrawiam
                            Last edited by Cinek74; 18-03-2021, 17:12.

Comment

Smarowanie nic nie pomoże po prostu uszkadza się mechanizm. Znana przypadłość.

Comment

Working...
                              X