Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pióra wycieraczek szyb do Honda Civic VIII

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zastanawiam sie wlasnie, czemu tak szybko zmieniacie te gumki. Mam honde 5d od kwietnia 2006 i wycieraczki sa ok. Raczej nie zapowiada sie zebym musial wymieniac w najblizszym czasie.

Comment

Właśnie. Czy są i gdzie można kupić te gumki BOSCHa ? Bosch sprzedaje same gumy o tych wymiarach ??? Tak samo są montowane jak oryginały ?

Comment

ja mam auto od czerwca 07 r i ciągle oryginalne ,pierwsze wycieraczki i zimę napewno jeszcze przejeżdzę ,więc też nie rozumiem co Wy robicie z tymi wycieraczkami ,że tak często musicie je zmieniać ???

Comment

Zamieszczone przez zyga502 Zobacz posta
          ja mam auto od czerwca 07 r i ciągle oryginalne ,pierwsze wycieraczki i zimę napewno jeszcze przejeżdzę ,więc też nie rozumiem co Wy robicie z tymi wycieraczkami ,że tak często musicie je zmieniać ???
          Ja miałem spier... szybę coś było od nowości na szybie czego nie można było niczym zmyć. Po pierwszym użyciu wycieraczek podczas deszczu po kilkunastu minutach były do wyrzucenia, jakby jeździły po papierze ściernym a nie po szkle. Potem skrobali mi szybę metalowym nożykiem i zeszło sporo czegoś co na szybie nie było widoczne ale wyczuwalne pod ręką jako drobne grudki. Po tym było już lepiej ale jeszcze szybko się niszczyły, tzn powstają na szybie rysy z wody po przejechaniu wycieraczki, tyle że tych rysek jest kilkadziesiąt, jedna przy drugiej i przestaje zbierać wodę, a w nocy jakbym przez akwarium patrzył. Doczyściłem jeszcze delikatnie sam i jeszcze słyszałem jak nożyk zdrapuje gdzieniegdzie jakąś grudkę, ale już boje się dłużej i mocniej drapać, a nowy komplet gumek który założyłem 2 tygodnie temu i zaliczył dwie podróże w deszczu już pozostawia coraz więcej takich kreseczek, a raczej łuków z wody na szybie. Dlatego myślę że jedyne u mnie rozwiązanie to jakaś polerka szyby.
          Czy ktoś z was robił coś takiego niekonieczne na szybie Hani ale jakiegoś innego samochodu??

Comment

Prawdopodobnie Twoja Hania stała na parkingu pod jakimś drzewem z którego coś ciekło. Ja miałem dokładnie to samo i część tego dziadostwa udało się doczyścić szmatką z płynem do mycia szyb (ostre szorowanie miękką szmatką) pozostałości zeskrobałem zwykłą żyletką. To była jakaś żywica lub soki z liści - generalnie dziadostwo z drzewa spadło i nie było tego widać tylko czuć pod palcami. Sprawdź też same pióra bo może przyklejają sie do nich jakieś drobinki i to one tworzą te łuki z wody (to też przerabiałem po wyczyszczeniu szyby).

Comment

Zamieszczone przez Krispi Zobacz posta
              Prawdopodobnie Twoja Hania stała na parkingu pod jakimś drzewem z którego coś ciekło. Ja miałem dokładnie to samo i część tego dziadostwa udało się doczyścić szmatką z płynem do mycia szyb (ostre szorowanie miękką szmatką) pozostałości zeskrobałem zwykłą żyletką. To była jakaś żywica lub soki z liści - generalnie dziadostwo z drzewa spadło i nie było tego widać tylko czuć pod palcami. Sprawdź też same pióra bo może przyklejają sie do nich jakieś drobinki i to one tworzą te łuki z wody (to też przerabiałem po wyczyszczeniu szyby).
              Nie to nie z drzewa, bo z drzewa to nie raz miałem juz w poprzednim samochodzie ale to dawało sie spokojnie doczyścić tylko trzeba było troche cierpliwości, tego szmatka żadna nawet nie ruszy, to raczej cos innego, ale to juz najmniej wazne, wazne czy mozna jakoś szybę wypolerować?

Comment

ja w moim HB Vgen sciagnąłem oryginalną tylnią wycieraczke, kupiłem z seicento taką plastikową, oczywiście była za długa ale skróciłem ją i pokleiłem, sprawuje się o niebo lepiej ;-)

Comment

Witam
                  Kupiłem ostatnio na Allegro same gumki do wycieraczek. Jakieś tanie na próbę, czy wogóle da się coś z nimi zrobić.
                  Już wiem, że wymiana samych gumek nie jest trudna, ale....
                  Zamieszczam zdjęcia oryginalnych gumek i tych które kupiłem. ( oryginał na górze lub z prawej strony)
                  Na jednym za zdjęć jest zaznaczony kąt prosty, który jest w przekroju oryginalnej gumki. W dokupionej w tym miejscu nie ma kąta prostego i w związku z tym są trudności z wciągnieciem gumki na wycieraczkę. Może na zdjęciach kiepsko to widać, ale jak gumki leżą swobodnie to widać idealnie.
                  https://w393.wrzuta.pl/obraz/7PdRSwuvSlO/pict1550
                  https://w393.wrzuta.pl/obraz/9y28oVahbss/pict1549
                  https://w393.wrzuta.pl/obraz/3CNmd7BqOmc/pict15491
                  dodałem jeszcze jedno zdjęcie z opisem
                  https://w815.wrzuta.pl/obraz/93AzgjW...honda_civic_06

Rada: jak ktoś będzie miał zamiar kupić gumki dobrej firmy, niech sprawdzi przekrój przed zakupem, bo w moim przypadku było bardzo ciężko założyc nowe gumki z uwagi na minimalnie inny przekrój poprzeczny. Różnice są minimalne, ale są.
                  Last edited by Krispi; 24-03-2010, 08:51.

Comment

cenne info, dzięki

Comment

ja ostatnio kupiłem wycieraczki do civika 2008 w autoryzowanej stacji hondy.zapłaciłem 220zł!!!!!!!radze poszukać w feuvercie zamienników np boscha

Comment

Witbam.Proponuję skontaktować się z przedstawicielem Wurtha,ja kupiłem nowe pióra ktore pasują do naszego Civica za ok130zł.One są ok.2cm krótsze ale nie będzie podobnego problemu na przyszłość bo można będzie wymienić tylko same gumy za ok30zł.

Comment

Pisalem juz o tym jakis czas temu ... w ASO kupilem same gumki, co kosztowalo z wymiana ok. 40zl za szt.
                          sigpic

Comment

Panowie są pióra Dipp które pasują do naszych hanek idealnie nic tylko kupować zdaje sie za 65 zeta kompl.

Comment

A czy pasują do sedana?Zresztą jak Niki wyżej napisał, w ASO można kupić komplet za 80 zł.I to z wymianą.To chyba nie warto oszczędzać te 15zł na jakieś zamienniki

Comment

Nie wiem jak do sedana ale do 5d pasują idealnie nawet mażna tą nakładke założyć.

Comment

Working...
                                X