Witam, czy ktoś może montował owiewki szyb bocznych i może doradzić czy warto kupić. Mam civica 5D i komplet na wszystkie szyby kosztuje około 100 zł. Nie wiem czy warto.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Owiewki szyb bocznych
Collapse
X
-
Ja szczerze nigdy nie rozumiałem, po co to montować, szczególnie w erze aut z klimatyzacją...? Nie obraź się proszę, ale to mi bardziej pasuje wizualnie do Dużego Fiata niż do obecnego Civic - ale wiadomo, gusta każdy ma inne............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
-
Niby tak, ale tu też się kłania era klimatyzacji - zastosowanie jej jako osuszania dużo skuteczniej odparuje szyby... W Civic jest super ta funkcja odparowywania szyb, u mnie działa nieziemsko - para znika w oczach, w żadnym aucie tak jeszcze nie miałem............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Zamieszczone przez wojtek9972 Zobacz postaWitam, czy ktoś może montował owiewki szyb bocznych i może doradzić czy warto kupić. Mam civica 5D i komplet na wszystkie szyby kosztuje około 100 zł. Nie wiem czy warto.
Temat czy się to podoba czy nie zostawmy raczej, bo o gustach się nie dyskutuje.
Co do zasadności to uważam, że warto. Można bez obaw jeździć z uchylonymi szybami, przy każdych warunkach atmosferycznych. Bez obawy o kapanie deszczu do środka samochodu, a o zużytym płynie spryskiwacza z przedniej szyby nie wspomnę.
Jedynym problemem może okazać się sposób montażu owiewek do samochodu.
OEM'owe owiewki są montowane na metalowe "spinki" pod uszczelki drzwi. Te o których pewnie piszesz, podejrzewam że producentem jest firma H..o są montowane tylko na wątpliwej jakości taśmę dwustronną. Ich jakość wykonania i spasowania pozostawia również wiele do życzenia. Wiem to, bo byłem kiedyś w firmowym sklepie tej firmy i po obejrzeniu i przymiarce do samochodu nie zdecydowałem się na ich zakup.
I była to dobra decyzja bo jakiś czas później kupiłem OEM'owe i jestem bardzo zadowolony, bo spełniają zadanie, doskonale pasują i [H] wygląda trochę inaczej niż większość spotykanych na drodze EJ9.
Poza tym znam przypadek "odfrunięcia" owiewki wspomnianej firmy podczas jazdy.
Reasumując, jeśli OEM i za takie pieniądze, to nie zastanawiałbym się długo, tylko kupował i zakładał.
Jeśli produkt firmy H..o, to raczej pieniądze wolałbym przeznaczyć na zakup benzyny.
Ale Twoja decyzja i Twoja kasa.
Comment
-
Mam owiewki w drugim aucie, przód i tył marki H. zdaje się.
plusy:
* można uchylić okno w każdych warunkach atmosferycznych (klimatyzacji używam jako ostateczności, bo mi drogi oddechowe osusza)
* mogę zostawić uchylone szyby tylne i nie widać tego (powietrze w aucie się nie kisi)
* stylówa (he.. hehe.. hehehhehe..
* jak śpisz w aucie z uchylonymi szybami (żeby para nie osiadała w środku), to nie obudzi cię deszcz w środku nocy (to było bezpośrednim powodem zakupu owiewek)
minusy:
* montaż owiewek H. Słyszałem o przypadkach zgubienia tylnych owiewek. Owiewki wchodzą miedzy szybę a uszczelkę - ja swoje podkleiłem dwustronną taśmą klejącą od strony uszczelki, do tego w celach wizualnych poprawiłem czarnym silikonem. Trzymają się już drugi rok.
* porysowany ok 1 cm szyby od góry (miejsce, gdzie szyba styka się z owiewką)
* większy hałas (choć jakiegoś dramatu nie zauważam)
* siłownik przy elektrycznych szybach ma ciężej pod koniec domykania szyb, w skrajnych przypadkach nie domyka szyby.
* trudności przy myciu szyb (zawsze coś pod owiewką zostanie)
Ogólnie jestem zadowolony.
Comment
Comment