Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Owiewki szyb bocznych

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Owiewki szyb bocznych

Witam, czy ktoś może montował owiewki szyb bocznych i może doradzić czy warto kupić. Mam civica 5D i komplet na wszystkie szyby kosztuje około 100 zł. Nie wiem czy warto.

Ja szczerze nigdy nie rozumiałem, po co to montować, szczególnie w erze aut z klimatyzacją...? Nie obraź się proszę, ale to mi bardziej pasuje wizualnie do Dużego Fiata niż do obecnego Civic - ale wiadomo, gusta każdy ma inne
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Może masz rację, ale w niektórych sytuacjach np. gdy siedzisz w zaparkowanym samochodzie w czasie deszczu to wszystkie szyby są zaparowane. A tak to możesz je uchylić i do wnętrza nie leci woda.

Comment

Niby tak, ale tu też się kłania era klimatyzacji - zastosowanie jej jako osuszania dużo skuteczniej odparuje szyby... W Civic jest super ta funkcja odparowywania szyb, u mnie działa nieziemsko - para znika w oczach, w żadnym aucie tak jeszcze nie miałem
        ............................C I V I C
        .. generacje . wersje usportowione ..silniki
        . .
        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Zamieszczone przez wojtek9972 Zobacz posta
          Witam, czy ktoś może montował owiewki szyb bocznych i może doradzić czy warto kupić. Mam civica 5D i komplet na wszystkie szyby kosztuje około 100 zł. Nie wiem czy warto.
          Wszystko zależy jakie są owiewki, ale sądząc po podanej przez Ciebie cenie, to raczej nie OEM. Jeśli wogóle były oferowane jako akcesoria w 5D - tego nie wiem.
          Temat czy się to podoba czy nie zostawmy raczej, bo o gustach się nie dyskutuje.
          Co do zasadności to uważam, że warto. Można bez obaw jeździć z uchylonymi szybami, przy każdych warunkach atmosferycznych. Bez obawy o kapanie deszczu do środka samochodu, a o zużytym płynie spryskiwacza z przedniej szyby nie wspomnę.

Jedynym problemem może okazać się sposób montażu owiewek do samochodu.
          OEM'owe owiewki są montowane na metalowe "spinki" pod uszczelki drzwi. Te o których pewnie piszesz, podejrzewam że producentem jest firma H..o są montowane tylko na wątpliwej jakości taśmę dwustronną. Ich jakość wykonania i spasowania pozostawia również wiele do życzenia. Wiem to, bo byłem kiedyś w firmowym sklepie tej firmy i po obejrzeniu i przymiarce do samochodu nie zdecydowałem się na ich zakup.
          I była to dobra decyzja bo jakiś czas później kupiłem OEM'owe i jestem bardzo zadowolony, bo spełniają zadanie, doskonale pasują i [H] wygląda trochę inaczej niż większość spotykanych na drodze EJ9.
          Poza tym znam przypadek "odfrunięcia" owiewki wspomnianej firmy podczas jazdy.

Reasumując, jeśli OEM i za takie pieniądze, to nie zastanawiałbym się długo, tylko kupował i zakładał.
          Jeśli produkt firmy H..o, to raczej pieniądze wolałbym przeznaczyć na zakup benzyny.
          Ale Twoja decyzja i Twoja kasa.

Comment

Mam owiewki w drugim aucie, przód i tył marki H. zdaje się.
            plusy:
            * można uchylić okno w każdych warunkach atmosferycznych (klimatyzacji używam jako ostateczności, bo mi drogi oddechowe osusza)
            * mogę zostawić uchylone szyby tylne i nie widać tego (powietrze w aucie się nie kisi)
            * stylówa (he.. hehe.. hehehhehe..
            * jak śpisz w aucie z uchylonymi szybami (żeby para nie osiadała w środku), to nie obudzi cię deszcz w środku nocy (to było bezpośrednim powodem zakupu owiewek)

minusy:
            * montaż owiewek H. Słyszałem o przypadkach zgubienia tylnych owiewek. Owiewki wchodzą miedzy szybę a uszczelkę - ja swoje podkleiłem dwustronną taśmą klejącą od strony uszczelki, do tego w celach wizualnych poprawiłem czarnym silikonem. Trzymają się już drugi rok.
            * porysowany ok 1 cm szyby od góry (miejsce, gdzie szyba styka się z owiewką)
            * większy hałas (choć jakiegoś dramatu nie zauważam)
            * siłownik przy elektrycznych szybach ma ciężej pod koniec domykania szyb, w skrajnych przypadkach nie domyka szyby.
            * trudności przy myciu szyb (zawsze coś pod owiewką zostanie)

Ogólnie jestem zadowolony.

Comment

* większy hałas (choć jakiegoś dramatu nie zauważam)

Ale hałas czego, wiatru? Bo właśnie zastanawiałem się nad owiewkami celem ograniczenia szumów wiatru

Comment

Working...
              X