Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rdza na dachu nad uszczelką przedniej szyby UFO

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Ta uszczelka Główna ma taśme klejącą 2 stronną, może o to chodzi?
    aaa,chyba jest jeszcze jakaś ale raczej gąbkowa niż piankowa, strasznie wode wciąga. W życiu bym nie wpadł że to na części sprzedają..
    Z tego co pamiętam to jest dość delikatna więc raczej jednorazowa..
    -z pamięci więc trzeba by zweryfikować

Comment

Sprzedają
      Pytam dlatego, że uszczelki jeszcze ne ściągałem i nie mam pojęcia co jest pod spodem.
      Zamówiłem tę "główną", ale zamiast niej dostałem tę gąbkową i nie wiem czy ją oddać, czy zostawić i założyć obydwie jak dojdzie ta co ma być.

A tak w ogóle to mam jeszcze taką sprawę. Wymianę robię profilaktycznie bo u mnie dach jest jeszcze OK. Przy okazji wymiany będę robił manuala na stronkę, a że brakuje mi zdjęć, to gdyby ktoś miał takie gdzie widać przyrdzewiały dach i chciał się nimi podzielić to proszę o kontakt na PRV.

Comment

Ja też u siebie profilaktycznie wymieniałem uszczelkę. Po demontażu głównej uszczelki (nr5 która jest przyklejona do rantu szyby na taśmie dwustronnej) z tej piankowej uszczelki (nr 4) niewiele zostaje. Piankowa uszczelka jest bardzo miękka i nie sądzę że ma za zadanie dociskać uszczelkę główną. Poza tym w tej piankowej uszczelce siedziało sporo syfu, pod nią tak samo, więc doszedłem do wniosku że jest ona zbędna i lepiej będzie nie zakładać nowej. Dlatego wszystko ładnie wyczyściłem i wkleiłem tylko nową uszczelkę(nr 5).
        Tutaj masz foto jak u mnie wyglądało miejsce styku uszczelki z dachem. Żadnych przetarć do gołej blachy całe szczęście nie miałem ale widać że miejscami lakier jest już lekko naruszony. Wydaje mi się że w ostatniej chwili zdecydowałem się na nową uszczelkę, bo jak by doszło do gołej blachy to już dupa blada.20180518_173657.jpg

Comment

alwaro, jak ściągnąłeś uszczelkę dachową? Odrywać czy wyciągać?

Comment

Wkładasz palce między uszczelkę a dach i ciągniesz do góry. Wymianę uszczelki robiłem przy okazji oklejania dachu folią więc miałem też zdemontowane listwy dachowe i dzięki temu łatwiej montowało się nową uszczelkę.

Comment

U siebie również zauważyłem delikatne pęcherze nad uszczelką :/ Sama uszczelka wydaje się być dosyć twarda przez co może dochodzić do sytuacji w której pojawiają się przetarcia na lakierze. Czy nowa którą montujecie jest bardziej elastyczna od starej? Gdzie kupujecie te uszczelki?

Comment

Ja kupiłem uszczelkę w ASO, kosztuje około 140zl. Szczerze mówiąc nie zauważyłem żeby była bardziej miękka od tej starej ale skoro jest to wersja poprawiona to coś musiało się zmienić.

Comment

Ja też brałem w ASO. Tę gąbczastą sobie zostawiłem (kosztowało ok. 30zł) i zamontuję komplet.
                  Wydawało mi się że zdążyłem, ale niestety będę musiał zostawić auto u lakiernika, bo rdza jednak jest

Comment

Auto wczoraj zostawione na wymianę uszczelki.

Comment

Zamieszczone przez TRAFO Zobacz posta
                      Ja też brałem w ASO. Tę gąbczastą sobie zostawiłem (kosztowało ok. 30zł) i zamontuję komplet.
                      Wydawało mi się że zdążyłem, ale niestety będę musiał zostawić auto u lakiernika, bo rdza jednak jest
                      @TRAFO powiedz mi, czy miałeś lakierowany cały dach czy tylko miejsce na styku z uszczelką? Ja oddałem do lakiernika z nadzieją, że jakoś uda mu się zrobić tylko w miejscu styku, lecz niestety powiedział, że ze względu na czarny lakier będzie musiał lakierować cały dach, bo inaczej będzie widać miejsce naprawy...

Comment

Jeszcze nie robiłem bo nie mam kiedy odstawić auta, ale mi powiedział to samo. Na czarnym będzie widać odcięcie więc będę dawał malować cały dach.

Comment

Mój dach już pomalowany Będę musiał zrobić jakąś korektę lakieru, bo za bardzo się odznacza na tle całego auta.

Comment

nie wiem czym się przejmujecie
                            jak ktoś rozgarnięty manualnie to samemu może ogarnąć ZWŁASZCZA na czarnym lakierze
                            ja wyczyściłem dokładnie ogniska korozji, podkład epoksydowy (czy jaki tam na rdze..) i na to czarny akryl ale można też dorobić swój kolor. Kluczowe to zrobić to na pasku ok 1-2cm który przykrywa uszczelka. Ja mam na czerwonym lakierze i jak ktoś nie wie to nie rzuca się w oczy bo uszczelka też jest czarna więc "tak ma być". w zależności ile rdzy mamy- albo pasek wejdzie całkiem pod uszczelke albo będzie ciut wystawał i będzie "przedłużeniem"
                            Lakiernikowi pewnie nie chce się pieprzyć w jakieś ułamki i dziubanie tylko leci po całości bo z tego żyje

Comment

Na czerwonym tak nie widać, niestety czarny nie wybacza

Comment

Właśnie odebralem auto od lakiernika, jestem mega wku****. Nowa uszczelka nie dolega od góry do dachu na odcinku ok 20cm (jakby ją coś od dołu odbijało). W dodatku listwa dachowa również wyskakuje z jednego plastikowego elementu montażowego (taki niebieski). Czy ktoś ma może nr tej części? Chyba jest pęknięta i muszę kupić nową ;/
                                Last edited by Dizzy; 20-09-2018, 09:05.

Comment

Working...
                                X