Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rdza na dachu nad uszczelką przedniej szyby UFO

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

u mnie przez pół roku zaczął się marszczyć lakier:/:/
    ma ktoś numer tej "poprawionej" uszczelki? ewentualnie jaki koszt orientacyjnie?

Comment

Jarusnet ma taką uszczelkę. Koszt ok 130zl.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

Comment

Witam. Będę u siebie ogarniał rdze pod uszczelką. Z tego co wyczytałem, to nie trzeba ściągać szyby, żeby wymienić uszczelkę. Ale czy po wyjęciu jej do środka nie wleje się woda? Czy szyba jest na górze przyklejona szczelnie? Chce wyciągnąć starą uszczelkę i zostawić lakiernikowi auto i później odebrać i założyć sobie nową. Chce mieć pewność, że mi nie zaleje auta jak będzie stało bez górnej uszczelki u lakiernika.

P.S. Uszczelka na allegro kosztuje około 50zł z wysyłką i jest firmy Nordglass.

Comment

Zamieszczone przez pablo85 Zobacz posta
          wyczytałem, to nie trzeba ściągać szyby, żeby wymienić uszczelkę. Ale czy po wyjęciu jej do środka nie wleje się woda?
          ale zaraz, czekaj, jak od środka?
          szyba jest klejona klejem w około, ta "uszczelka" jak ją nazywasz nad szybą to nie jest uszczelka, ona niczego nie uszczelnia, to listwa gumowana - to bardziej osłona niż uszczelka. Od środka niczego nie pchaj. To nie Syrena ani nie Polonez. Cała szyba jest klejona wokoło, wyjęcie tej górnego paska czarnego nie spowoduje że wleci tam woda bo ona wlatuje non stop po każdym deszczu czy myciu auta, to jest listwa maskująca gumowana. Wyjąć to możesz bez żadnego problemu, ale warto to robić bardzo delikatnie aby nie musieć kupować nowej.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Dzięki za odp. Chodziło mi o to, czy nie dostanie się woda do srodka jak wyjme tą górną listwę. Nie chce jej zostawiać, bo przetarla lakier na dachu i teraz trzeba to zabezpieczyć i założyć nową miękką listwe górną, którą już mam.

Comment

woda nie wleci. Typowa sprawa, dlatego jak zawsze ważne zapobieganie, ale to już "musztarda po obiedzie" bo auta mają już swoje lata, a piasek i brud zrobił swoje. Wiele aut nie ma takiej listwy, Hondy mają, tak samo jak "gumowa listwa rantu maski" tak amo pod nią jest z czasem korozja. Zapobieganie, to jest/było kluczowe, przy myciu auta a nawet wycieraniu przedniej szyby warto odciągnąć te listwę i szmatką wzdłuż wycierać, wyjmować piasek. W 7 gen też jest ta listwa a jakoś problemu nie było, więc trochę TTTM i trochę do dupy patent.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Czy może ktoś posiada jakieś nagranie jak zdjąć tą listwę nad szybą?

Zauważyłem w swojej hondzie wytarty przez listwę rowek w lakierze. Zastanawiam się czy wymiana listwy na nową zatrzyma ten proces? W ASO dostałem wycenę:
                73129-SMG-000 Uszczelka Górna Prz. Szyby
                73150-SMG-E11 Profil Pr Szyby Górny
                cena ok. 180zł. Czy to dobra cena z oryginalne części?

Comment

uszczelka wchodzi na wcisk. Dodatkowo jest przyklejona taśmą 2-stronną do krawędzi szyby. Podważyć koniec i ciągnąć w strone tyłu.
                  WG MNIE- jak rowek powierzchniowy to dobrze oczyścić i zaprawką powinno styknąć
                  sama uszczelka to koszt ok 130 więc z profilem -cokolwiek to jest chyba ok cena

Comment

Zamieszczone przez malykciuk Zobacz posta
                    uszczelka ...
                    Dzieki za odpowiedź. Czy uszczelką nazywasz ten element zewnętrzny? Zakładałem że to jest właśnie ten profil, a uszczelka to coś pod nim. Jeśli tak i ten element zewnętrzny jest przyklejany na taśmie, to jak montowana jest ta wewnętrzna uszczelka?

Comment

Witam,

jaki jest koszt naprawy czegoś takiego:

Comment

Dobry temat znalazłeś... Nikt wcześniej tu nie wspomniał o kosztach? Zerknij na wpisy
                        Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

banny, dzięki za fotkę. Wszyscy piszą, że dach nad uszczelką rdzewieje. Mój kolega z civiciem też mi marudzi, a ja tylko się domyślałem o co chodzi i szukałem objawów w swoim.
                          Milano Red by Gdanny0

Comment

Jaki jest prawidłowy numer części poprawionej uszczelki? Zamawiałem w aso 73150-SMG-E11 natomiast przyszła 73150-SMG-ZS00. Uszczelka wygląda na dobrą, ale jak sprawdzić czy jest to ta poprawiona?

Comment

Odświeżę trochę temat, jeszcze nie mam żadnej korozji na dachu ale profilaktycznie mam zamiar wymienić tą uszczelkę. Dzwoniłem w tej sprawie do ASO i koszt takiej uszczelki to około 150zl. Co do numerów cześci to powiedzieli że niezależnie jaki jest numer to wszystkie uszczelki są sprzedawane w wersji poprawionej.

Comment

To ja może zapytam dodatkowo - czy dotyczy to kazdego rocznika UFO? W sobotę idę ogladac taki sprzęt z koncowki 2009roku (modelowo 2010) i zastnawiam się co zastane albo co mnie czeka?

Comment

Working...
                                X