Witam chciałbym okleić kilka elementów wnętrza w moim sedanie VIII,mianowicie podłużny panel pod prędkościomierzem taki lekko chropowaty i panel od obrotomierza.Może ktoś posiada jakiś manual?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
jak rozebrać konsole zegarów - Licznik 8 generacji
Collapse
X
-
generalnie cała deska jest na spinkach/zatrzaskach (są tez pojednyńcze śruby trzymające elementy obudów zegarów).
Wymontowanie i zamontowanie osłony zestawu wskaźników
- Uważać, aby nie porysować osłony zestawu wskaźników i związanych z nią części.
- Do zdejmowania elementów użyć ściągacza lub podobnego narzędzia.
1. Zdjąć dolną osłonę deski rozdzielczej po stronie kierowcy.
2. Przechylić kolumnę kierownicy w dół i wysunąć na zewnątrz.
3. Wykręcić wkręt (widoczny po zdjęciu dolnej osłony).
Rys 4.
4. Odciągnąć tył panelu przełącznika (A) ręką od otworu dolnej osłony po stronie kierowcy w celu zwolnienia spinek (B) i zaczepu (C) po zewnętrznej stronie.
5. Podważyć wewnętrzną krawędź osłony wyświetlacza pomocniczego (D) narzędziem do demontażu i odczepić spinkę (E) oraz zwolnić kołek (F).
Rys 3.
6. Odpiąć spinki wzdłuż górnej krawędzi osłony wyświetlacza pomocniczego (A). Ostrożnie odciągnąć osłonę w celu zwolnienia zaczepów (B).
7. Odłączyć złączkę (A) przełącznika sterowania oświetleniem. Jeśli jest, rozłączyć złączkę (B) przełącznika regulatora reflektorów oraz złączkę (C) wyłącznika VSA.
Rys 2, 1.
8. W razie potrzeby odkręcić wkręty i wymontować przełącznik sterowania oświetleniem (A) i panel przełącznika (B) z osłony wyświetlacza pomocniczego (C).
Zamontować osłonę wyświetlacza pomocniczego w kolejności odwrotnej do procedury wymontowania, uwzględniając następujące uwagi:
9. Upewnić się, że złączka jest podłączona prawidłowo.
Sprawdzić, czy spinki nie uległy zniszczeniu lub nadmiernemu naprężeniu i w razie konieczności wymienić je na nowe.
Dobrze wcisnąć spinki na miejsce.
Rysunki wczytały mi sie na odwrót- zaczynamy od ostatniego
Last edited by rambo7; 24-05-2011, 09:07.Kierownik Działu Diesla
-
wydaje mi się, aby to obkleić musisz jeszcze zdemontować ten wyświetlacz górny wtedy możesz okleine załozyć tak by przykryła ją ramka od prędkościomierza - o to chodzi ?
Wymiana modułu zestawu wskaźników
Wymontowanie i zamontowanie osłony modułu zestawu wskaźników (szybkościomierz)
1. Podważyć wewnętrzną krawędź osłony modułu zestawu wskaźników (szybkościomierz) (A) narzędziem do demontażu i odpiąć spinki.
Schemat 2.
2. Za pomocą narzędzia do demontażu odpiąć spinki oraz zwolnić zaczepy (A) i kołki (B) wzdłuż krawędzi osłony (C) modułu zestawu wskaźników (szybkościomierz), a następnie wymontować osłonę.
Zamontować osłonę w kolejności odwrotnej do procedury wymontowania, uwzględniając następujące uwagi:
Schemat 1.
3. Sprawdzić, czy spinki nie uległy zniszczeniu lub nadmiernemu naprężeniu i, w razie konieczności, wymienić je na nowe.
Dobrze wcisnąć spinki na miejsce.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Bardzo ciekawy opis, właśnie takiego szukałem, bo mam górny licznik do wymiany bo jak się nagrzeje to się wyłącza.
Tylko chciałem dopytać o to narzędzie do demontażu... czego można użyć w zamian, ewentualnie jak takie narzędzie zrobić?
Lub jak ktoś wie to poporsze o praktyczną poradę w którym miejscu tą maskownicę ciągnąć aby jej nie powysować i nie uszkodzić?
Comment
-
Comment