Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

szumy przenoszą sie do kabiny

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• szumy przenoszą sie do kabiny

Witam wszystkich forumowiczow.
    Powoli trace cierpliwosc do mojej Hani niedobrej gdyz co chwile jakies problemy wyskakuja. Jedne sa drobne drugie bardziej powazne jak np wymiana sprzegla, ale mniejsz z tym
    Ostatnio uslyszalem szum dochodzacy od strony drzwi kierowca, dokladniej z okolic slupka. Przypomina on hulajace powietrze w szparach nieszczelnego okna. Takie echo dziwne(uuuuuu), dzwiek nie jst staly tylko zmienia sie w zaleznosci od asfaltu, tzn. jak jest grubszy, dzwiek sie nasila jak jest gladki to dzwiek jest mniejszy.Zaczyna sie tak od okolo 80 km/h. Wiec tak:
    - sprawdzilem wszystkie uszczelki w drzwiach i szybach sa ok ( dodatkowo uzylem sylikonu aby odswierzyc uszczelki)
    - opony wszystkie cztery nowki goodyear (zaraz po zalozeniu nie bylo takich dziekow dopiero tak po okolo miesiacu) wiec wedlug mnie opony odpadaja
    -ostnio rowniez montowana mialem tube wiec wszystkie uszczelki i wlasnie ten slupek byl sciagany ale nie wydaje mi sie ze to mialoby jakis wplyw na pojawienie sie tego szumieni
    Jestem bezsilny gdyz wyczerpalem wszelkie pomysly zlokalizowania tego ,wiec zglaszam sie do kolegow z forum
    Last edited by zabad; 23-11-2010, 20:56.

Wg mnie odpowiedź na przyczynę szumów zawarłeś w swojej wypowiedzi, tj.
    demontaż uszczelek i słupka i potem ich złożenie.
    Złe spasowanie elementów jest najbardziej prawdopodobną przyczyną

Comment

Zle spasowanie plastykow mialoby az takie znaczenie w zatrzymywaniu nieporzadanych dzwiekow z zewnatrz? ale ok dzieki ,na pewno to sprawdze znaczy sie rozloze i zloze raz jeszcze. Mam nadzieje ze w tym tkwi problem.

Comment

Wg mnie jest tak:
        Civic ma dobrą aerodynamikę i opływające powietrze powoduje mało szumów,
        jednak jest słabo wyciszony i jakiekolwiek szumy powstałe przez nawet niewielkie szpary
        są słyszalne, nawet te które w lepiej wyciszonych samochodach były by niezauważalne.
        Tak, że może nawet minimalnie lepsze spasowanie usunie problem.
        Daj znać jak znajdziesz przyczynę
        Pozdr.

Comment

Dzis po pracy zrobilem tak jak sugerowales czyli zdemontowalem to co bylo demontowane przy zakladaniu tuby
          Uszczelki przednich i tylnych drzwi progi oraz slupek. przejrzalem wszystko dokladnie i zamontowalem z powrotem.
          wszystko weszlo tak jak powinno nic nie odstaje, lecz problem nie zniknal .Pozostaje dalej glowkowac gdzie cos jest nie tak
          Jakies inne pomysly panowie??

Comment

W takim układzie na drugim miejscu opony
            zwłaszcza jak piszesz, że jest różnica w zależności od asfaltu
            Na szum z powodu karoserii chyba jakość nawierzchni nie powinien mieć
            wpływu, a przede wszystkim prędkość.
            W przypadku opon jedno i drugie.
            Oczywiście nie proponuję wyrzucenie opon i zakup nowych!!
            Jak by się potwierdziło to radio głośniej.
            Jeżeli nie opony to bym pojechał na serwis i sprawdził dokładnie (łożyska kół, uszkodzenia plastików podwozia, itp).

Comment

Opony goodyear excellence wszystkie cztery (maja opinie cichych)
              Tyl zalozony jakis miesiac temu przod 3 miechy temu
              ten dzwiek pojawil sie z dnia na dzien . Strasznie ciezko go opisac , opony slychac tak jak zwykle a ten dzwiek naklada sie na dzwiek opon.Najbardziej slychac go na szorstkim asfalcie.
              Lozyska chyba nie bo dzwiek nie jest staly a poza tym najbardziej by bylo slychac wlasnie na gladkim asfalcie. Narazie pogrzebie jeszcze w necie moze cos znajde.

Comment

Zamieszczone przez zabad Zobacz posta
                Ostatnio uslyszalem szum dochodzacy od strony drzwi kierowca, dokladniej z okolic slupka. Przypomina on hulajace powietrze w szparach nieszczelnego okna. Takie echo dziwne(uuuuuu), dzwiek nie jst staly tylko zmienia sie w zaleznosci od asfaltu, tzn. jak jest grubszy, dzwiek sie nasila jak jest gladki to dzwiek jest mniejszy.Zaczyna sie tak od okolo 80 km/h.
                Moim zdaniem na bank musisz szukac przyczyny w opływie powietrza. Kiedyś jeździłem Fiatami Siena i Palio. One tak dziwnie miały zrobione systemy nawiewu powietrza, że podczas jazdy było słychac świst powietrza (właśnie takie uuuu)wydobywający sie gdzieś spod deski i przedniej szyby. Taki dźwięk może byc nie tylko z niedolegającej uszczelki i wpadaniu przez nią powietrza. Możesz mieć efekt tzw "fali stojącej" - dźwięk powstający np. jak dmuchasz w skuwkę od długopisu pod kątem. Skoro przed rozbieraniem samochodu tego nie było i potem się pojawiło, to coś skopałeś, tylko jeszcze nie wiesz co. Spróbuj może podczas jazdy poprzełączać nawiewy powietrza (góra, przód, szyba z wentylatorem, bez...). Jeśli dźwięk sie zmienia lub znika, to problem gdzieś tutaj. Problem może gdzies być na jakiś rurkach odprowadzających wodę z systemu nawiewu. Jak nie to gdzies jakaś uszczelka musi nie dolegać. Konstrukcji tych obszarów w Hondzie nie znam, więc nic więcej nie podpowiem.

Comment

Bede szukal az znajde
                  Dzieki za spostrzezenia i uwagi, na pewno wezme je pod uwage. Poza tym jesli to jakies uszkodzenie mechaniczne np lozyska lub temu podobne to pewnie z czasem stanie sie glosniejsze i wtedy bedzie to mozna latwiej zdjagozowac. Narazie nie wplywa to na jazde lecz tylko na komfort

Comment

też mi sie pojawiło szumwycie w okolicy słupka ..wkurza

Comment

Masz jakies pomysly?

Comment

Ostatnio
                        usunalem kompletnie uszczelke wewnetrzna i... dzwiek zniknal. Jest troszeczke glosniej ale to wiadomo. Jak zalozylem ja z powrotem to wrocil.
                        Narazie jezdze bez

Comment

Czy brak oslony silnika pod samochodem,a mianowicie tej pod zderzakiem moze miec wplyw na dzwieki wydawane podczas jazdy. Odebralem samochod z przegloday i powiedzieli ze tego brakuje.

Comment

Ja również obstawiam opony. Zwłaszcza, że dźwięk zmienia się przy zmianie asfaltu. Na początku tego nie miałeś, ponieważ opony były nowe. Teraz się starły i mogą powodować szum. A z tym, że masz różnie może być stąd, że przednie opony założyłeś wcześniej a tył po 2 miesiącach - nie równe zużycie. Ja na zimowych mam identycznie, wcześniej były cichutkie, teraz przy ~85 km/h robią uuuuu a przy 100 km/h już ich nie słychać. Przy 120 znowu lekko robią uuu. Trzeba przywyknąć.

Comment

Wczoraj kupilem nowe opony, najlepsze jest to ze dzwiek nie ustapil wiec opony odpadaja, dalej sie zastanawiam co to moze byc, juz jestem bezsilny , nie mam zadnych pomyslow,
                              dodam jescze ze strony pasazera jest to samo

Comment

Working...
                              X