Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Parowanie szyb po wyłączeniu klimy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Parowanie szyb po wyłączeniu klimy

Witam od dłuższego czasu borykam się z problemem parowania szyb w mojej Hondzie, a wszystko zaczęło się gdy przestała działać klima byłem w serwisie sprawdzili wszystko okazało się że chłodnica do wymiany bo miała nieszczelność, chłodnice wymienili odgrzybili układ, nabili, filtr kabiny wymienili, i od tamtej pory bez włączonej klimy praktycznie nie da się jeździć, włączam sam nawiew i po paru sekundach wszystkie szyby mam zaparowane, parują bez względu na pogodę i kierunek nawiewu, filtr kabinowy wymieniałem już dwa razy na węglowy także to na pewno nie to, może ma ktoś jakieś sugestie o co może chodzić?

Wygrzej hanke , pojeździj z ogrzewaniem żeby było gorąco i uchylaj szyby co jakiś czas.

Przewietrz auto.

Sprawdź czy masz mokre dywaniki pod schowkiem, koło pedałów , z tyłu za siedzeniami , w bagażniku w miejscu koła zapasowego.

Filtr kabinowy wymieniony?

I nie włączaj klimy przez kilka dni. Przewietrz , wygrzej .

Jak autem więcej parkujesz jak jeździsz przy tej pogodzie to będzie normalne zjawisko dlatego wygrzej , przewietrz.

I poczytaj , poszukaj na forum - wątków jest od zaje.... jak goście radzą sobie z parowaniem , zalewaniem Hondy.

Comment

Zrób tak jak się robi po praniu tapicerki. Nagrzewnica elektryczna (tzw. farelka) na kilka godzin albo odpalasz silnik, grzania na maks. i szyby lekko uchylone. Oczywiście dywaniki wyjęte, tylna blenda wyjęta (od bagażnika).
      Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
      Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Zamieszczone przez Bociej994 Zobacz posta
        wszystko zaczęło się gdy przestała działać klima
        klima to szerokie pojęcie, klima na pewno działa. Przestała działać sprężarka, a to zupełnie zmienia postać problemu.
        Powodem była nieszczelność chłodnice wymieniono.
        Warunki zewnętrzne w PL ostatnio są dość dżdżyste i wys. wilgoć, więc to normalne.
        Ja jeżdżę bez sprężarki klima załączona (ale A/C OFF) i nieco uchylam zawsze okno pasażera szczególnie jak jadę sam. Wietrzenie to kluczowa sprawa.
        Do tego odtłuść szyby, szczególnie czołową, polecam zacząć od octu, i nie żałuj szmaty i ostu, wycierasz na mokro dokładnie raz po razie mokro, potem wycierasz do suchego, mokro do sucha i tak 4-6 razy.
        Zauważysz że po 2-3 wycieraniu nadal są smugi tzn że nadal jest tłusta. Wycierasz tak długo aż przestaną sie robić smugi.
        (będzie śmierdzieć ale po 10 min wywietrzeje).
        Pojeździ i sprawdź efekt.
        Last edited by rambo7; 31-12-2020, 14:08. Powód: edit
        Kierownik Działu Diesla

Comment

A sprawdziłeś czy obieg wewnętrzny jest wyłączony?

Comment

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
            A sprawdziłeś czy obieg wewnętrzny jest wyłączony?
            Zapomniałem o tym a to też jedna z pierwszych rzeczy do sprawdzenia [emoji1787]

Comment

Working...
            X