Moi drodzy. Przestudiowałem posty do 2015 i nie znalazłem nic sensownego. Poza jednym w którym wynikła kłótnia i wątek zamknięto. Typer FN2. Latem nawiew zimnego powietrza jakby się zacinał. Kliknięcie w AC on/off pomagało. Teraz zima a z nawiewów leci tylko ciepłe powietrze. Choć ze dwa , trzy razy była Afryka. Zawsze mam włączone Auto i nie piszcie, że zimą to nie działa bo przez 5 lat działało super. Przy minus 10 marznę w aucie. Wrzucenie w tryb testowy z klawiatury (auto + mode) wartość otwarcia mieszalników to F0. Czyli coś nienormalnego. Co koledzy/koleżanki radzą aby rozwiązać ten problem?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Klima latem działała różnie, grzanie zimą działa różnie.
Collapse
X
-
Czyli wychodzi na to, że ogrzewanie nie zawsze mocno grzeje, i chłodzenie nie zawsze mocno chłodzi ?
Zamieszczone przez Kutel Zobacz postaPrzy minus 10 marznę w aucie.
Z opisu wynika że nie chcesz słuchać i nie przyjmujesz do wiadomości sugestii, co by wskazywały że nie rozumiesz działania układu Zarządzania Klimatyzacją.
Z góry więc i ja uprzedzam że nie chce się sprzeczać, ale próbujesz uzyskać coś... czego ustawić się nie da w taki sposób jak opisujesz.
Nie doszukuj się w swoim aucie usterki bo mój (Układ Zarządzania Klimatem) działa tak samo = czyli identycznie a wiem że usterki żadnej nie mam.
NIe twierdzę że usterki nie masz bo ja nie jasnowidz, ale przedstawiasz jakąś wizję która jest bardzo niejasna, mętna i mętnie opisana.
Zamieszczone przez Kutel Zobacz postaLatem nawiew zimnego powietrza jakby się zacinał. Kliknięcie w AC on/off pomagało
pisesz,
Zamieszczone przez Kutel Zobacz postaZawsze mam włączone Auto i nie piszcie, że zimą to nie działaZamieszczone przez Kutel Zobacz postaKliknięcie w AC on/off pomagało.
Jeśli zawsze masz załączone AUTO - co to oznacza? /// tutaj nie podajesz jakie masz nastawy temp. zakładam że komfortowe +21stC///
Czyli AUTO i +21stC i tak jeździsz cały rok.
Można, ale nie możesz żądać od UZK aby realizował proces natychmiast, bo ma on pewną bezwładność i potrzebuje on czasu na dostosowanie się do wprowadzonych nastaw.
O warunkach nie piszesz nic.
Warunki są kluczowe.
Jest rzeczą oczywistą że w upał AUTO będzie działać inaczej, w umiarkowanej temp np 24stC na polu będzie działać inaczej i w niskich +12stC będzie działać inaczej.
Prawdopodobnie odbierasz że poza okresem lata UZK działa jakby nie tak sprawnie jak w lato i czasem produkuje nie taki klimat jaki się spodziewasz otrzymać z zadanych nastaw.
Zamieszczone przez Kutel Zobacz postanie piszcie, że zimą to nie działa bo przez 5 lat działało super.
Zamieszczone przez Kutel Zobacz postaPrzy minus 10 marznę w aucie.
Czy na odcinku 5-10km?
czy po 25km i 100km też?
Zamieszczone przez Kutel Zobacz postaKliknięcie w AC on/off pomagało
Zauważyłeś że AUTO nie realizuje procesu tak... jak byś oczekiwał. Jednocześnie zauważyłeś że gdy sprężarkę zmusisz do pracy w pół automacie to jest lepiej.
Dla UZK pomogłeś zrealizować proces szybciej. Po prostu szybciej. Pewnie miałeś jakąś krótką trasę np do sklepu. AUTO też by sobie poradziło ale na dłuższym dystansie ma większą bezwładność nie działa gwałtownie i wolniej, mniej dynamicznie realizuje dostosowanie do założonej temp.
Im mniejsza różnica temp 2 ośrodków tym wolniej zachodzi dostosowanie do zapodanej temp. w nastawach.
Odczuwasz właśnie to że AUTO nie działa jak by się "zacina", nie zacina bo jak ręcznie wyjdziesz z AUTO i wymusisz ręcznie to działa.
Zamieszczone przez Kutel Zobacz postaTeraz zima a z nawiewów leci tylko ciepłe powietrze.
Co masz nastawione? konkretnie?
Rozumiem że masz AUTO ? i temp "Lo" i leci ciepło?
A próbowałeś nastawę A/C OFF i "Lo" ? czy to odrzucasz bo nie bedziesz tego nastawiał? ...chcesz by leciało do środka kabiny to co jest na zewnątrz np dziś -5stC to ma lecieć -5.
Zamieszczone przez Kutel Zobacz postaTeraz zima a z nawiewów leci tylko ciepłe powietrze. Choć ze dwa , trzy razy była Afryka. Zawsze mam włączone Auto
Zamieszczone przez Kutel Zobacz postaWrzucenie w tryb testowy z klawiatury (auto + mode) wartość otwarcia mieszalników to F0.
Zamieszczone przez Kutel Zobacz postawartość otwarcia mieszalników to F0. Czyli coś nienormalnego.
Zamieszczone przez Kutel Zobacz postaCo koledzy/koleżanki radzą aby rozwiązać ten problem?
Zamieszczone przez Kutel Zobacz postaTeraz zima a z nawiewów leci tylko ciepłe powietrze. Zawsze mam włączone Auto i nie piszcie, że zimą to nie działa
Masz ustawione AUTO i jaka temp? (niewiadomo) na polu -5stC (dziś) i ...lecie ciepłe. (aby się do tego odnieść to musimy zatrudnić jasnowidza co by powiedział co tam było nastawione?)
Generalnie jesteś obrażony na Hondę... i być może zaraz się obrazisz na adwersarza.
Last edited by rambo7; 03-12-2020, 12:24.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Po kolei
1. Kolega ma nieaktualne dane pogodowe. . Przedwczoraj u mnie było -16, wczoraj -12, dziś rano -5. Po drugie nie pisałem, że mieszkam w Polsce.
2. Jak na razie żadnych sugestii nie było , więc nie mam czego przyjmować do wiadomości. Znakomicie wiem jak działa układ klimatyzacji i wentylacji w samochodzie. Chciałbym tylko namierzyć z Waszą pomocą usterkę, która mnie wkurza.
3. Mówiąc całe lato mam na myśli okres kiedy używam klimatyzacji do schłodzenia wnętrza pojazdu.
4. Tak. Ustawione mam cały czas na 21st. Zdaję sobie sprawę z tego , że przy różnych temperaturach efekt może być inny. I tak było.
5. Biorę pod uwagę odcinki powyżej 20 km. Kiedy silnik jest w pełni dogrzany.
6. Jednak AUTO. Nie czytasz ze zrozumieniem. Pisałem, że gdy pojawia się usterka (na AUTO) wyłączenie i włączenie sprężarki poprawiało sytuację. I nadal AUTO.
7. Mam nastawione tak jak pisałem AUTO i 21st. Nie nastawiam na LO bo zimą oczekuję ciepłą w aucie.
8. Nie ma znaczenia czy 21st czy hi.
9. zgodnie z instrukcją kolegi powyżej odczytałem wartość mieszalnika
10. bardzo lubię moją Hondę, kolegę kierownika niekoniecznie
Comment
-
Zamieszczone przez Kutel Zobacz posta1. Kolega ma nieaktualne dane pogodowe. . Przedwczoraj u mnie było -16
Zamieszczone przez Kutel Zobacz postaPo drugie nie pisałem, że mieszkam w Polsce.. Jeśli ktoś nie pisze o warunkach Antarktydy, to z definicji piszemy o warunkach Polskich, takie są niepisane zasady.
Zamieszczone przez Kutel Zobacz postaChciałbym tylko namierzyć z Waszą pomocą usterkę, która mnie wkurza.
Zamieszczone przez Kutel Zobacz posta3. Mówiąc całe lato mam na myśli okres kiedy używam klimatyzacji do schłodzenia wnętrza pojazdu.
Zamieszczone przez Kutel Zobacz posta4. Tak. Ustawione mam cały czas na 21st. Zdaję sobie sprawę z tego , że przy różnych temperaturach efekt może być inny. I tak było.
Zamieszczone przez Kutel Zobacz postaNie czytasz ze zrozumieniem.
Zamieszczone przez Kutel Zobacz postaże gdy pojawia się usterka (na AUTO) wyłączenie i włączenie sprężarki poprawiało sytuację. I nadal AUTO.
To że w nastawie AUTO i ..........temp 21stC ..to muszę się domyślać......... bo nie piszesz tych szczegółów, ...znowu... nie mam kompletnie (jasnowidzem nie jestem) w jakich warunkach temp zewnętrznej .... wyjście z trybu AUTO i przejście w tryb manualny zmuszasz do pracy sprężarkę to znaczy że ... wszystko jest sprawne! nie ma tu żadnej usterki.
Po prostu AUTO nie realizuje twojego "widzimisię", skąd doszukujesz się tu usterki?
Nie mam zielonego pojęcia (jak mam analizować tą sytuację) w jakich warunkach to zaszło... upierasz się przy usterce a nie chcesz podać istotnych informacji o konkretnej sytuacji.
Oczekujesz po takim przedstawieniu sprawy czego... że tu jakieś jasnowidzące gremium powie Ci na temat usterki ...?no to zobaczymy
.
Zamieszczone przez Kutel Zobacz postaMam nastawione tak jak pisałem AUTO i 21st. Nie nastawiam na LO bo zimą oczekuję ciepłą w aucie.
piszesz że nie grzeje że -10stC i Ci zimno. Kompletnie nie rozumiem tej nastawy w takich warunkach? Ja jeszcze w życiu nie nastawiłem 21stC w zimę gdy mam 0stC a co dopiero -10stC lub więcej!?
No to zapytajmy - kto z forumowiczów ustawia w zimę przy -10stC AUTO i 21stC ?
Jest taki? ...śmiało pisać.
Zamieszczone przez Kutel Zobacz postaNie ma znaczenia czy 21st czy hi.
Zamieszczone przez Kutel Zobacz postazgodnie z instrukcją kolegi powyżej odczytałem wartość mieszalnika
Czy wiesz jak to działa?
Skoro wiesz to opisz ... Opisz to działanie - to co nastawiłeś - jeśli potrafisz opisać to mnie przekonasz że wiesz jak działa Układ Zażądania Klimatem.
Bo jeśli piszesz to co piszesz i na dodatek twierdzisz że coś nie tak. No to ja mam duże wątpliwości że panujesz nad tym co robisz.
Zamieszczone przez Kutel Zobacz postabardzo lubię moją Hondę, kolegę kierownika niekoniecznieto że nie piszę tak jak byś sobie życzył i nie zgadzam się z twoim spojrzeniem na sprawę to czemu od razu masz nie lubić? ... Ty masz / chcesz się czegoś dowiedzieć, wyciągnąć wnioski, a być może naprawić.
Jak powiedziałem,
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaZ góry więc i ja uprzedzam że nie chce się sprzeczać,
Ja działanie UZK znam doskonale, i dlatego pozwalam sobie na kontestację tego co piszesz i jak piszesz ... to się nie trzyma kupy nic, a nic.
Zamieszczone przez Kutel Zobacz postaPoza jednym w którym wynikła kłótnia i wątek zamknięto.. Będzie korzyść dla Ciebie i dla innych czytających.
Nie przedstawisz nadal żadnych konkretów ani jednego opisu dziania, czy boisz się że wytknę Ci że jednak nie potrafisz ustawić klimy?
Zamieszczone przez Kutel Zobacz postaOgrzewanie nie zawsze działa. Tak jakby coś się przycinało. Z nawiewów leci maksymalnie lekko ciepłe powietrze (ale czasami jest dobrze).
to opisz. Polegamy tu wyłącznie na opisie użytkownika, to nie forum jasnowidzów.
Jeśli ktoś tu na forum, na podstawie treści z tych 3 wpisów potrafi ustalić (domniemaną) usterkę to kłaniam się w pas dla takiego fachowca.Last edited by rambo7; 04-12-2020, 11:52.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez Xxsoft Zobacz postaCzy przy ustawieniu np 20st masz f0 i wieje chłodem przy rozgrzanym silniku to jak weźmiesz na hi to jest to samo?
Dokładnie, może minimalnie cieplejsze leci na hi. Jak się pobawię ustawieniami to potrafi zaskoczyć i grzać poprawnie.
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postachyba w zamrażalniku.Last edited by Grzechu; 05-12-2020, 20:43. Powód: post pisany jeden po drugim w tym samym czasie/ proszę używać opcji edytuj.
Comment
Comment