Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czujnik temperatury zewnętrznej i jego wpływ na klimatyzację

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czujnik temperatury zewnętrznej i jego wpływ na klimatyzację

Cześć,
    czy wskazania temperatury zewnętrznej (zaniżona o 7 stopni, po podbiciu już o 3 stopnie w ustawieniach) wpływają na wydajność pracy klimatyzacji?

Założenia: Włączona AC, ustawiona na LO

Przykład:
    30 stopni na zewnątrz, termometr zewnętrzny wskazuje prawidłowo 30 stopni -> klimatyzacja wydmuchuje bardzo ochłodzone powietrze (znaczna delta temperatur)
    30 stopni na zewnątrz, termometr zewnętrzny wskazuje błędnie 23 stopnie -> klimatyzacja wydmuchuje lekko schłodzone powietrze (niewielka delta temperatur)

Ma wpływ, padł mi na wiosnę i klima zwariowała. pół biedy jak zdechnie całkiem i na wyświetlaczu masz kreski. wtedy komp nie bierze go pod uwagę ale jak masz zaniżone wskazania to już układ klimatu szaleje. Tak było przynajmniej u mnie.

Czujnik to koszt 60 zł. czujnik plus wtyczka z kablami. wymiana to raczej banał. sciągasz grill wkładasz rękę. chwila walki z odpięciem czujnika z uchwytu na zderzaku i wyciągasz sobie przez kratkę w zderzaku. kabelek z dwóch uchwytów trzeba wypiąć by go sobie komfortowo wyciągnąć.

Wtedy wypiąc i wybadać czy złącze nie zgniło. a raczej to jego wina . Ja ciąłem kable i wymieniałem razem z wtyczką.

Via PW mogę ci podesłać mail gościa od którego kupuje używki. Dobre ceny i dobra jakość, przynajmniej ja się na nim jeszcze nie zawiodłem.

Comment

hmmm, spróbuję w takim razie całkiem wyciągnąć termometr i zobaczyć co się będzie działo
      Od chińczyka, nowy można dostać za ~~50 zł.

Comment

Nie no kup , spoko tylko potem nie narzekaj :P Elektronika do hondy lepiej używka OEM niż wątpliwej jakości zamiennik . To raczej zdanie większego grona na tym forum

Comment

Wiadomo
          Kurczę, wyciągnąłem przekaźnik (działał prawidłowo, słychać był cyknięcie po uruchomieniu klimatyzacji), włożyłem go ponownie i przestał działać (brak cyknięcia przy uruchomieniu klimatyzacji).

Jest sens jego zmostkowania i pokonania trasy 150 km?

Comment

Ale broń cie panie boże :/ zajedziesz sprężarkę. co ją rozłaczy jak się będzie przegrzewać. No dobra sprężarkę powinien rozłączyć termik

Zresztą ona do pracy ciągłej raczej nie jest przewidziana, tak jak układ ze stale wzrastającym ciśnieniem. Wg mnie coś na bank rozpier....lisz.

Sprawdź bezpiecznik, może padł. wyciągnij jeszcze raz przekaźnik i potrząśnij. he he he może to głupie ale u mnie na miesiąć pomogło potem założyłem fiatowski który jest na stronce TRAFO

Comment

Trząsłem i nie pomogło... Fiatowski przekaźnik już zamówiony

Comment

Generalnie przy ustawieniu LOW komputer nie powinien brać sygnałów z czujników i ustawić domyślnie klimat aby wiał jak największym zimnem. Dopiero przy ustawieniu temperatury zadanej może świrować.

Comment

Teoretycznie, może i tak. w praktyce bywa różnie. u mnie świrował i na LOW

Comment

Working...
                  X