Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klimatyzacja - raz załącza, raz nie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Klimatyzacja - raz załącza, raz nie

Cześć Wszystkim,
    z racji tego, że mechanik rzucił ręcznik i się poddał piszę tutaj w sprawie pomocy z klimatyzacją. Forum czy też fora przeszukałem jednakże dość bezskutecznie. Mianowicie:
    Po zimie w jeden z cieplejszych dni spróbowałem odpalić klimę, klima chwilę pochodziła i zamiast chłodnego powietrza leci ciepłe. Sam nawiew wieje mocno, jednakże ciepłym powietrzem, został wymieniony czujnik klimatyzacji, została sprawdzona szczelność oraz nabita klimatyzacja. Mechanik więcej pomysłów nie ma.

Ktoś miał podobny problem?

Pewnie będziemy mieli jak się zastosujesz do regulaminu i najpierw się przywitasz w odpowiednim dziale.
    Poza tym wyszukiwarka nie gryzie. a z tego co pamiętam w zeszłym tygodniu był wałkowany podobny temat.

Comment

Zamieszczone przez resc7 Zobacz posta
      Cześć Wszystkim,
      z racji tego, że mechanik rzucił ręcznik i się poddał piszę tutaj w sprawie pomocy z klimatyzacją. Forum czy też fora przeszukałem jednakże dość bezskutecznie. Mianowicie:
      Po zimie w jeden z cieplejszych dni spróbowałem odpalić klimę, klima chwilę pochodziła i zamiast chłodnego powietrza leci ciepłe. Sam nawiew wieje mocno, jednakże ciepłym powietrzem, został wymieniony czujnik klimatyzacji, została sprawdzona szczelność oraz nabita klimatyzacja. Mechanik więcej pomysłów nie ma.

Ktoś miał podobny problem?
      To niewiele ma pomysłów ten mechanik. Jakby tak o przekaźniku pomyślał, czy sprzęgle klimy to byłoby miło z jego strony.
      W instrukcji serwisowej masz opisaną procedurę diagnostyki.
      Cewka chyba nie, skoro raz chodzi, a raz nie.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Comment

U mnie podobne objawy były jak kolega wyżej pisze jak padał przekaźnik. Po przetarciu styków jeszcze jakiś czas działał

Comment

Witajcie,
          Żeby nie zakładać kolejnego tematu, podepne się. Miałem prawie pusta klime, została nabita 400g czynnika.
          Mam teraz taki problem: dzisiaj uruchomiłem klimatyzację, ta chodziła dobrze na początku, im dłużej jechałem tym powietrze leciało co raz cieplejsze. Zaparkowałem auto, wróciłem ze sklepu po 20 minutach i znowu klimatyzacja zaczęła chłodzić. O co chodzi? Zamówiłem przekaźnik (trafo poleca od Fiata), w przyszłym tygodniu sprawdzę. Może miał ktoś podobny problem i ma pomysł na co jeszcze zwrócić uwagę?

Wysłane z mojego C1-U02 przy użyciu Tapatalka

Comment

Przed zamówieniem sprawdził bym czy sprężarka zasprzęgla. To widać , wentylatory ruszają sprężarka też . jak one ruszą a sprężarka stoi to trzeba zajrzeć do przekaźnika.

Comment

Sprężarka zasprzęgla. Wyjąłem przekaźnik, włożyłem kabelek (wg info od trafo) i słychać było cykniecie (wentylator?)

Comment

czytając ten temat od początku można się pogubić, w czym rzecz teraz.
                Tematów jest sporo, trzeba poczytać zanim się napisze bo klimatyzacja w Civic działa na tych samych zasadach od 45 lat, nic sie nie zmieniło.

Generalnie jeśli:

Po zimie w jeden z cieplejszych dni spróbowałem odpalić klimę, klima chwilę pochodziła i zamiast chłodnego powietrza leci ciepłe.
                leci ciepłe, to na pracującym silniku dajemy, A/C na ON, nadmuch powiedzmy na 2 stopień dmuchania, wyłazimy z auta podnosimy maskę i sprawdzamy czy kręci się sprężarka tzn. czy sprzęgło elektromagnesu sprężarki się kręci?
                załóżmy że się kręci, (to obserwujemy czy ciągle pracuje czy okresowo się wyłącza?) i tak sobie obserwujemy chwile. W tym czasie fizycznie dłonią sprawdzamy węża grubego który wychodzi od sprężarki (gruby jest tylko 1), pytanie: czy jest zmrożony? czy jest na nim szron? niema szronu, no to nie będzie zimne powietrze leciało z kratek w kabinie. W każdym razie już wiemy że jest coś nie tak z pracą układu A/C.

Chodzi o to że jak ktoś pisze: załączam A/C leci ciepłe powietrze to trzeba być jasnowidzem by od razu wiedzieć co jest grane. (a to nie forum jasnowidzów).

Najgorsze co można zrobić to wymienić czujnik sprawny na sprawny, gorszego pomysłu niema.
                No i co, okazuje się że mamy 2 sprawne czujniki i co teraz? kto płaci za takie pomysły? ..rozum że ten co wymyślił ten idiotyczny pomysł?!
                Po pierwsze nie wymieniamy niczego jeśli nie jest to zdiagnozowane na 100% że uszkodzone.
                W tytule piszesz: "Klimatyzacja - raz załącza, raz nie", nie klimatyzacja a ... sprężarka, tak? ..otóż sprężarka musi i powinna działać cyklicznie, nie ma prawa działać non stop. Tytuł sugeruje że coś jest nie tak, a tak właśnie powinna pracować.
                Moim zdaniem ten mechanik zrobił Cię w ciula, no jak można załadować czynnik sprężarka się uruchamia a wąż ciśnieniowy jest ciepły.... i rozkłada ręce...? to niech on zacznie naprawiać rowery, albo hulajnogi najlepiej.
                Już raz miałem taką przygodę, kobitę wysłałem do serwisu a/c dokładnie ta sama śpiewka, kazałem jej pojechać gdzie indziej i inny mechanik mówi ...ale tu proszę panią nie ma czynnika, no jak to wczoraj był dobijany u innego mechanika... dobił ponownie klima 5 rok działa sprawnie. Nie dociekałem czy nie potrafi maszyny obsługiwać dałem se luz.
                Last edited by rambo7; 25-04-2019, 10:02.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez krzych_u Zobacz posta
                  Sprężarka zasprzęgla. Wyjąłem przekaźnik, włożyłem kabelek (wg info od trafo) i słychać było cykniecie (wentylator?)

Sprężarka, czyli pewnie jak u mnie broi przekaźnik

Comment

Working...
                  X