Czy da się wymienic elektromagnes w kompresorze, silnik 1.8 ufo 2010r, bez wyjmowania kompresora i utraty środka chłodzącego, bo obecnie jest full. Jak samemu to zrobić, trzeba zdejmowac osłonę dolnś silnika ? i jakie klucze będą potrzebne, bo coś czuje ze bedzie pewno problem z zablokowaniem kola pasowego sprężarki przy odkręcaniu ? Jest moze gdzies jakaś pomoc na YT albo jakas fotorelacja z takiej naprawy ? Z góry dziękuje za pomoc.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wymiana elektromagnesu (cewki) Kompresora
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Da się bez spuszczania gazu. Trzeba ściągać osłonę pod silnikiem. Bez kanału nawet bym się nie zabierał i jak padła cewka to radzę kupić całe nowe koło pasowe ze sprzęgłem i elektromagnesem. Ja też myślałem że wymienię tylko cewkę i będzie ok. Ale okazało się po ściągnięciu paska, że łożysko koła już chuczy, a sprzęglo był wyslizgane, przez co najprawdopodobniej spaliła się cewka. Przebieg 140 tys. Lepiej zrobić raz i mieć spokój niż się zdziwić, że cewka nowa padła po jakimś czasie i znowu męczyć z tą samą robota.
Koło pasowe ja łapałem kluczem łańcuszkowym do odkręcania filtrów i poszło bez problemu. Najgorzej jest ściągnąć dwa segery: od koła pasowego i elektromagnesu. Musisz mieć dobre szczypce do ściągania segerow z długimi czubkami, bo bez nich nic nie zrobisz. Najlepiej jakby były zgięte pod kątem 90 stopni, ale prostymi też się da. Ja odkrecalem jeszcze zbiornik płynu do szyb żeby zrobić troszkę więcej miejsca na manewry szczypcami przy sprężarce.
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
-
Czy zdjęcie koła i nadkola, nie ułatwiło by tam dostępu do sprężarki ? Jak dobrać cewkę, jest mozliwość odczytania gdzies symbolu kompresora, bez sciagania oslony silnika ? Myślę że moze wystarczy z cewką, kupic samo sprzęgło, u mnie równiez jest teraz 143 tyś przebieg, to chyba taki ich czas :-) Dostęp do kanału mam ale obecnie w nie ogrxzewanym garażu, więc nie są to na teraz warunki do takiej pracy. mam nadzieje ze z taka usterką i z nabita klimą moge narazie jeżdzic i nie będzie to konsekwencją jakichś innych uszkodzeń w tym układzie ? Z nadjeściem cieplejszych dni, zajmę się tym od razu. Chcę jednak teraz nabyc juz potrzebne części, tylko nie wiem czy jest tam jakiś symbol sprężarki widoczny by mieć pewność że podzespoły kupione będą pasować na 100%.
Comment
Comment