Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ile "pali" Wam klima?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ile "pali" Wam klima?

Czy ktoś może próbował zmierzyć - oszacować ile paliwa zużywa dodatkowo samochód w tracie jazdy w upalny dzień z właczoną klimatyzacją. Chodzi mi oczywiście o wartości średnie. Nie da się tego pewnie przypisać do ilości przejechanych kilometrów, ale np. na godzinę jazdy chyba można Civica mam od jesieni ub. roku, więc póki co, sam nie mam żadnych własnych doświadczeń.
    W poprzednim samochodzie z klimy korzystałem sporadycznie, zużycie paliwa wzrastało znacząco.

Zamieszczone przez PPMaks Zobacz posta
    Czy ktoś może próbował zmierzyć - oszacować ile paliwa zużywa dodatkowo samochód w tracie jazdy w upalny dzień z właczoną klimatyzacją. Chodzi mi oczywiście o wartości średnie. Nie da się tego pewnie przypisać do ilości przejechanych kilometrów, ale np. na godzinę jazdy chyba można Civica mam od jesieni ub. roku, więc póki co, sam nie mam żadnych własnych doświadczeń.
    W poprzednim samochodzie z klimy korzystałem sporadycznie, zużycie paliwa wzrastało znacząco.
    Witam,
    z moich doświadczeń wielu lat i trzech aut z klimatyzacją wiem że podnosi zużycie paliwa od 0,5 do 1 litra na każde 100 przejechanych kilometrów. Sprężarka klimatyzacji zużywa energię pochodzącą z paliwa. Pomijając komfort, czyli jak często chcemy z niej korzystać to i tak musimy ją uruchomić przynajmniej raz na miesiąc w celu przesmarowania. Jeżeli zależy komuś na każdym litrze zużytego paliwa to włączając klimatyzację trzeba jechać z możliwie stałą prędkością ok. 90 -100 km/h gwałtownie nie przyspieszać a zużycie paliwa oraz komfort jazdy będą akceptowalne.

Comment

dokładnie jak napisał ,,1z1,, auto spala od 0,5 min do 1l.max paliwa więcej.jest nawet napisane w instrukcji pojazdu bodajże.
      jest jeszcze jedna sprawa, mianowicie ustawienie różnicy temp. wewnątrz auta a temp.powietrza. im większa różnica tym klimatyzacja jest 100% obciążona
      jedno jest trochę irytujące w civic-u, (w nocy jest to widoczne) przy włączaniu sie klimy światła przygasają.

Comment

Zamieszczone przez Włodek1985 Zobacz posta
        jedno jest trochę irytujące w civic-u, (w nocy jest to widoczne) przy włączaniu sie klimy światła przygasają.
        teoretycznie nie powinny - klima bierze napęd z silnika przez pasek a nie przez układ elektryczny. Światła przez alternator (a ten też z silnika).
        Jak jedziesz z obrotami wyższymi niż ~1000 rpm (dokładnie nie wiem, ale większe niż tzw. wolne obroty)to alternator pownien mieć nadmiar mocy żeby światła nie przygasały. Co innego na postoju - większe obciążenie silnika, słaba moc (na "wolnych obrotach"), altek nie wyrabia, klima dodaje swoje obciążenie silnika, etc....
        Ale przyznaję, to moja teoria. Może mnie ktoś poprawi jak nie mam racji.
        1.8 5D Sport

Comment

oczywiscie tylko na postoju, gdy juz sie jedzie to nie ma tego problemu.

Comment

z doswiadczenia po 30 tys km, średnio wzrasta o 0.5l/100 km na trasie.

Comment

a tam o czym tu mowic 0,5l 1l na 100 km wystarczy ze mocniej przycisniesz i wartosc spalania zmienia sie tak diametralnie ze czy jest klima czy nie nie ma to roznicy

Comment

Zamieszczone przez PPMaks Zobacz posta
                A kto by się bawił zwiększonym spalaniem z powodu klimy, jak zapalone światła przez cały rok o wiele więcej go zwiększają.I klimę włączasz tylko latem i jak chcesz .Światła trzeba i to cały czas.Czy ktoś może tu obliczył wzrost spalania przez światła?

Comment

Zamieszczone przez jacek65 Zobacz posta
                  A kto by się bawił zwiększonym spalaniem z powodu klimy, jak zapalone światła przez cały rok o wiele więcej go zwiększają.I klimę włączasz tylko latem i jak chcesz .Światła trzeba i to cały czas.Czy ktoś może tu obliczył wzrost spalania przez światła?
                  Wiadomości z kraju i ze świata. Wiadomości gospodarcze. Znajdziesz u nas informacje, wydarzenia, komentarze, opinie. Serwis dla kobiet, rozrywka, auto, pogoda.

Z analiz Instytutu Transportu Samochodowego wynika, że w czasie jazdy na światłach przeciętny pojazd spala od ułamka procenta do ok. 1,5 proc. więcej benzyny. Dla porównania klimatyzacja powoduje wzrost zużycia paliwa nawet o kilkanaście procent.

Comment

Oczywiście instytut państwowy tak mówi.Normalne.Ja słyszałem z obiektywnych źródeł że spalanie z jazdą na światłach zdecydowanie jest większe.I chodzi nie tylko o większe koszty paliwa ale i zatruwanie środowiska.Dlatego na światłach jeżdzimy w naszym regionie Europy tylko my i Czesi ze Słowakami.A klimę to mogę zawsze wyłączyć.

Comment

Ja słyszałem z obiektywnych źródeł że spalanie z jazdą na światłach zdecydowanie jest większe.
                      To może podasz te 'obiektywne' źródła?

I chodzi nie tylko o większe koszty paliwa ale i zatruwanie środowiska.
                      Większe spalanie, większe zatruwanie.. A co poza tym?
                      Dlatego na światłach jeżdzimy w naszym regionie Europy tylko my i Czesi ze Słowakami.A klimę to mogę zawsze wyłączyć.
                      Tja... a co obejmuje nasz region? Bo światła są obowiązkowe 24h/dobę m.in. w Czechach, Estonii, Finlandii, Litwie, Łotwie, Serbii, Słowenii, Słowacji...

Comment

Najważniejszy jest komfort jazdy i bezpieczeństwo.

Comment

W przeciągu ostatnich 3 tygodni zrobiłem sobie małe porównanie. Zaliczyłem dwie identyczne trasy po 300 km (2x 150km). Pierwszy raz jechałem gdy komfort jazdy nie wymagał włączenia klimatyzacji. W efekcie licznikowe spalanie na tym dystansie wyniosło 7 l/100 km. Wczoraj identyczna trasa z włączoną klimatyzacją = 7.5 l/100 km. W obu przypadkach licznik wyzerowany przed rozpoczęciem jazdy. Styl jazdy: prędkość rzędu 130 km/h ale były również starty spod świateł jak i chwilowe 170 km/h. Natężenie ruchu w obu przypadkach podobne. Jedyny wniosek jaki mi się nasuwa to lepiej mieć klimę niż jej nie mieć

Comment

Zamieszczone przez Outcast Zobacz posta
                            To może podasz te 'obiektywne' źródła?

Większe spalanie, większe zatruwanie.. A co poza tym?

Tja... a co obejmuje nasz region? Bo światła są obowiązkowe 24h/dobę m.in. w Czechach, Estonii, Finlandii, Litwie, Łotwie, Serbii, Słowenii, Słowacji...
                            Finlandia to nie nasz rejon kolego.Popatrz na mapę.Niech będzie jeszcze Serbia i Słowenia i kraje bałtyckie.Tam jest tak samo jak u nas.Zły przykład.Może bierzmy wzory z lepszych państw.

andr napisał:Najważniejszy jest komfort jazdy i bezpieczeństwo.

Komfort to wiem,ale powiedz co masz na myśli jesli chodzi o bezpieczeństwo?Bo dla mnie to myślenie za kierownicą i większe kary za wykroczenia drogowe.I żadne światła i inne "pseudopoprawiacze" jej nie zwiekszą, jak nie zmieni się mentalność kierowców.
                            Last edited by jacek65; 12-05-2010, 16:33.

Comment

Zgadzam się, że myślenia i wyobraźni nic nie zastąpi. Napisałem bezpieczeństwo, ponieważ poruszając się po naszych drogach w samochodzie z klimatyzacją kierowca jest mniej zmęczony, lepiej znosi korki , a dzięki temu ma lepszą koncentrację, reakcje, cierpliwość itp. co przekłada się również na bezpieczeństwo swoje i innych kierujących.

Comment

Working...
                              X