Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zimny nawiew na nogi pasażera

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zimny nawiew na nogi pasażera

Witam,

Od niespełna roku jestem posiadaczem Hondy Civic Ufo 1.8 benzyna z 2011 roku. Od jakiegoś czasu, gdy na dworze zrobiło się zimno, zacząłem ustawiać klimę na "High" w celu ogrzania auta. W momencie, gdy nawiew zostaje uruchomiony (nieważne czy ciepło czy zimno) w nogach pasażera pojawia się zimny, wręcz mroźny nawiew. Gdy wyłączam klimę na OFF, nawiew na nogi znika.

Sprawdzałem schowek i tam jest wszystko OK. Wydaje się, że zimny nawiew ma swoje źródło bezpośrednio w nogach, tak jakby pod schowkiem.

Mieliście taką przypadłość? Nie wiem czy to kwestia jakiegoś rozszczelnienia, choć to trochę dziwne, bo auto ma niecałe 60 tys. przejechane.

Witamy się w dziale powitań, nie w dziale technicznym, nie pomijamy Regulaminu przy rejestracji. Korzystamy z wyszukiwarki tematów.
    Last edited by rambo7; 30-10-2018, 08:20. Powód: Regulamin pkt 2, 3, 5.

Zamieszczone przez adamsss Zobacz posta
    Od jakiegoś czasu, gdy na dworze zrobiło się zimno, zacząłem ustawiać klimę na "High" w celu ogrzania auta
    czytam 15-ty raz i nie kapuję ...? wytłumacz mi to ...
    Jak robi się zimno na polu a Ty ustawiasz klimę....??? ...na Max Ciepło???
    ..nic kompletnie z tego nie rozumiem, jak widać twój samochód też nie rozumie twoich poleceń ...zdurniał no tak tamo jak ja .

Jak na polu robi się zimno to...? ... nooo? taaak, bravo! - wyłączamy klime! ...brawo . Wszystko działa i jest ciepło . (sprężarka agregat - nie jest potrzebny w zimę! chłodzisz nogi i dziwisz się że nie grzeje? - zlituj się .

Masz 2 opcje:
    - czytaj Instrukcję Obsługi, jak za gruba to:
    - czytaj forum i tematy o ogrzewaniu i A/C.
    - nie psuj sprawnego auta.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Chyba nie do końca się zrozumieliśmy. Chodziło mi o to, że niezależnie od trybu nawiewu, włączonej/wyłączonej A/C w nogach pasażera pojawia się zimne powietrze (nie mówię tu o nawiewie w lewym rogu, gdzie ten nawiew jest spodziewany i regulowany temperaturowo). Na rysunku z instrukcji zaznaczyłem, gdzie ten "niechciany" nawiew się pojawia:

Przechwytywanie.PNG

Mam wrażenie, że powietrze wydobywa się spod plastyku/osłony. Gdy całkowicie wyłączę nawiew (przez naciśnięcie "OFF") niechciany nawiew znika (co jest w sumie logiczne).
      Last edited by adamsss; 30-10-2018, 10:07.

Comment

Chyba nie do końca się zrozumieliśmy.
        chyba.
        niezależnie od trybu nawiewu,
        czyli kierunku. Niezależnie od kierunku nawiewu,
        niezależnie od (...) włączonej/wyłączonej A/C w nogach pasażera pojawia się zimne powietrze
        ... tutaj uważam że powinieneś spróbować ustawienia bez załączonej sprężarki. Nie załączaj sprężarki, czyli nie chłodź nóg gdy jest zimno. Czyli A/C = OFF. Natomiast siła nadmuchu oraz kierunek nawiewu oraz temp. powietrza rób jak chcesz ustaw Hi Max ...byle w trybie A/C OFF.
        Na rysunku z instrukcji zaznaczyłem, gdzie ten "niechciany" nawiew się pojawia
        czyli wygląda na to że masz dziurę w karoserii ? z tego kierunku (czerwone pole) tam nie powinno wiać, chyba że odczuwasz zawirowania powietrza, bo na nogi leci powietrze, jakby z boku od lewej nogi ku prawej (pasażer) i tam może się robić jakiś wir. Natomiast powietrze powinno być ciepłe.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
        X