a wyłącz klimę i też ustaw pokrętło raz na zimne raz na ciepłe i też poczujesz zmiany w temp powietrza wydmuchiwanego,ja tylko twierdzę ,że na ręcznej klimie raczej nie ma co liczyć na wiarygodność temp na wyświetlaczu i w powietrzu tłoczonym do środka auta,od tego właśnie jest opcja auto,która wykorzystuje czujniki,w przeciwnym razie jaka wg Ciebie jest różnica w klimie na auto i na trybie ręcznym ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Temperatura wewnątrz pojazdu ?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez zyga502 Zobacz postaa wyłącz klimę i też ustaw pokrętło raz na zimne raz na ciepłe i też poczujesz zmiany w temp powietrza wydmuchiwanego,ja tylko twierdzę ,że na ręcznej klimie raczej nie ma co liczyć na wiarygodność temp na wyświetlaczu i w powietrzu tłoczonym do środka auta,od tego właśnie jest opcja auto,która wykorzystuje czujniki,w przeciwnym razie jaka wg Ciebie jest różnica w klimie na auto i na trybie ręcznym ?
Natomiast jak ustawię na ręczne wskazania to oczekiwałbym, że bedzie robił to co ja mu "każę" a nie według kompa i jego oprogramowania - jak mu ustawię 22 st, nadmuch na 2 i wydmuch na szybę+nogi oraz obwód zewnętrzny to tak będzie dmuchał, z taka siłą, temp. 22 st na nogi i szybę niezależnie czy w samochodzie będzie 18, 22 czy 28 stopni. Tak bym chciał aby to działało, wydaje mi się to naturalne...i tak sobie to wyobrażałem, że tak będzie to działało
Najgorsze jest to że nawet jak mam ustawione 22 st i na zewnątrz termometr pokazuje 22 st to i tak wali zimnym, mocno schłodzonym, choć w zasadzie mogłoby pobierać tylko z zewnątrz bez dodatkowego schładzania.
Comment
-
i jest właśnie tak jak sobie wyobrażałeś przynajmniej w trybie auto,natomiast w trybie ręcznym klima wieje zimnem dość mocno i jej działanie tzn wianie zależy też od tego jak ustawisz sobie miejsca wiania ,nogi ,szyba itp
musisz też pamiętać ,że jak na zewnątrz masz 22*C i klimę ustawisz na 22*C ,ale tylko w trybie auto ,to są to dwie różne rzeczy i odczucia temp,bo w aucie masz zamkniętą ,ograniczona przestrzeń,zupełnie inaczej obierającą i oddającą poczucie temp,wiele razy miałem ustawiona temp w trybie auto nawet na lekko wyższa niż zewnętrzną ,a mimo to nie było potu i uczucia dyskomfortu
Comment
-
Zamieszczone przez zyga502 Zobacz postai jest właśnie tak jak sobie wyobrażałeś przynajmniej w trybie auto,natomiast w trybie ręcznym klima wieje zimnem dość mocno i jej działanie tzn wianie zależy też od tego jak ustawisz sobie miejsca wiania ,nogi ,szyba itp, ale czego by sie nie chciało dla poprawy komfortu
Comment
-
Zamieszczone przez zyga502 Zobacz postai jest właśnie tak jak sobie wyobrażałeś przynajmniej w trybie auto,natomiast w trybie ręcznym klima wieje zimnem dość mocno i jej działanie tzn wianie zależy też od tego jak ustawisz sobie miejsca wiania ,nogi ,szyba itp
musisz też pamiętać ,że jak na zewnątrz masz 22*C i klimę ustawisz na 22*C ,ale tylko w trybie auto ,to są to dwie różne rzeczy i odczucia temp,bo w aucie masz zamkniętą ,ograniczona przestrzeń,zupełnie inaczej obierającą i oddającą poczucie temp,wiele razy miałem ustawiona temp w trybie auto nawet na lekko wyższa niż zewnętrzną ,a mimo to nie było potu i uczucia dyskomfortu
uczucia dyskomfortu nie czułes bo klima osusza powietrze, a cały problem z działaniem klimy wynika ze złej lokalizacji czujnika temp. wew. pojazdu. Jest on zabudowany w desce rozdzielczej po prawej stronie kierownicy (takie nacięcia). Latem przy dużym nasłonecznieniu po przejechaniu paru kilometrów z włączoną klimą wew. jest już chłodno i mogło by wiać mniej ale czujnik odbiera temperature nagrzanej czarnej konsoli i klima odbiera to że jest gorąco, a gdy świeci śłońce czujnik na podszybiu dodatkowo zwiększa obroty wentylatora nawiewu, brak zamknięcia wlotów powietrza na środku konsoli powoduje, że zimne powietrze wali nam prosto w twarz. Ogólnie ujmując najgorsza automatyczna klima z jaką się spotkałem.
Comment
-
I ten czujnik działa znakomicie. Trzymam auto w podziemnym garażu, gdzie panuje mniej więcej taka sama temperatura przez cały rok (15 st.). Latem efekt jest taki, że dopóki jadę przez garaż ciemny (jakieś 3-4 minuty) to klima sobie spokojniutko chodzi. Jak tylko wyjadę na słońce (auto nie zdąży jeszcze złapać temperatury) to rozkręca się na maxa. Efekt jest taki, że temperatura powolutku rośnie do 20 st. i później ślicznie pozostaje przy tej wartości.
Comment
-
witam wszystkich, jestem tu nowy, Civica (2008) mam dopiero od 2 tyg. i jest to moja pierwsza Honda, wcześniej miałem Opla Omegę i stwierdzam że faktycznie w porównaniu z poprzednim autem ta klima działa bardzo dziwnie. Wsiadając do nasłonecznionego, rozgrzanego auta, nawet przy ustawieniu w automacie 26*C bardzo długo z wlotów leci zimne powietrze i to stale prawie z równą siłą. W Omedze w takiej sytuacji od razu wentylator walił na maxa i w miare zbijania temperatury i zbliżania się do zadanej, schodził z obrotów, a jeżeli zszedł poniżej to zaczynał grzać, aż temeratura była odpowiedznia, po prostu czuło się że działa tak jak powinno działać. Sądzę że w Hondzie winą może być właśnie złe umiejscowienie czujnika temp. wewnętrznej. Ale i tak ogólnie autko jest super.
Comment
-
Zamieszczone przez qubal Zobacz posta...
Efekt jest taki, że temperatura powolutku rośnie do 20 st. i później ślicznie pozostaje przy tej wartości.
Comment
Comment