Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Silnik sterowania nawiewem - Nawiew dmucha tylko ciepłym powietrzem.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Silnik sterowania nawiewem - Nawiew dmucha tylko ciepłym powietrzem.

Witam serdecznie Posiadam Hondę Civic Ufo 1. 8 z 2006 roku jakiś czas temu klimatyzacja mi się zepsuła nie chce inwestować w naprawę ponieważ niedługo będę sprzedawał samochód, ale od jakiegoś czasu mam problem ponieważ nawiew nawet po przełączeniu na zimne powietrze dmucha cały czas ciepłym prawdopodobnie coś w nagrzewnicy się zepsuło i chciałbym ręcznie zablokować dopływ ciepłego powietrza do środka samochodu, idzie ręcznie zamknąć jakąś klapkę, idzie to jakoś zrobić bez demontażu całej nagrzewnicy?

Poza tym z którego miejsca czerpane jest zimne powietrze? Z pod szyby?
    Last edited by rambo7; 24-03-2022, 13:31.

Jak włączony jest obieg wewnętrzny, to powietrze wchodzi za schowkiem pasażera. Co do reszty to nie wiem.

Comment

Witam, schowek wyjąłem, i było dojście do dwóch mechanizmów na nagrzewnicy, jeden od obiegu wewnętrznego, drugi od opcji nadmuchów (szyba, nogi itp.) nie widziałem niestety nic od ciepłego i zimnego nawiewu...

Comment

Miałem podobny problem. Okazało się, że nadmuch ciepłym powietrzem wynikał z braku czynnika który uciekł przez niesprawny zaworek klimatyzacji (jest na samym wylocie portu serwisowego)- spróbuj sprawdzić najpierw to. U mnie okazał się że przez taka pierdołę nie działało.

Comment

klima tu nie ma nic do rzeczy, chcesz po prostu zamknąć mechanicznie zawór cieczy chłodzącej która idzie do nagrzewnicy.
          W nawiewach nie grzeb. Ten zawór jest pod maską jak go zamkniesz, nie będzie przechodzić ciecz przez nagrzewnicę czyli nie będzie lecieć ciepłe powietrze.
          Pod maską, między silnikiem a grodzą kabiny wchodzą przewody cieczy chłodzącej do nagrzewnicy.
          Aby nic nie popsuć, najpierw zlokalizuj gumowego węża z zaworem, na nim będzie linka.
          - w nastawach ogrzewania ustaw Max Gorąco - sprawdź w jakim położeniu jest zawór pod maską. zaznacz mazakiem.
          - następnie, w nastawach ogrzewania ustaw Max zimno - sprawdź w jakim położeniu jest zawór pod maską, sprawdź czy ustawienie zmieniło położenie względem zaznaczenia?

Możesz radykalnie podejść do tematu, i zdjąć kółko linki z zaworu i ustawić go ręką na zamknij, będzie non stop zamknięte. Poinformuj kupującego, lub komisanta, nabywcę o tej sytuacji aby nie rwał włosów z głowy z powodu tej banalnej zmiany.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Czy można ten zawór rozruszać

Czy można ten zawór rozruszać czy trzeba wymienić ??? Czy tyczy się to modelu VIII sedan 1.8
            Last edited by maramass; 12-08-2020, 14:20.

Comment

zanim bym cokolwiek zrobił to, zrób jak pisałem we wpisie wyżej.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Hej a masz może foto tego zaworu lub jakiś link do foto w necie bo nie wiem czego szukać

Comment

A silniczek sterowania nawiewem sprawdzałeś ? Ja miałem usterkę. Siedzi od strony kierowcy i steruje zimnym i ciepłym nawiewem.

img_20180910_175700.jpg
                  20200627_161406.jpg
                  Last edited by Poradziu; 23-08-2020, 12:52.

Comment

Hej jak zdiagnozowałeś usterkę tego silniczka ? Wymieniłeś czy naprawileś ?

Comment

Zdjąłem tunel i zerkając na silniczek zmieniałem ustawienia temperatury. Ten biały "dyngs" ma zamykac klapkę "ciepło-zimno". U mnie nie reagował lub robił to jak mu się podobało. Rozebrałem na cZynniki pierwsze, nie pomogło, wieć założyłem że elektronika padła. Zamówiłem nowy w aso ok 320zł o ile dobrze pamietam. Możesz poszukać używanego ale pytanie czy bedzie bez wad.

Po zdemontowaniu silniczka możesz manualnie otworzyć klapkę i zamknąć i ocenisz czy temp się zmieniła.
                      W grę jeszcze wchodzi układ sterowania klimatem, który też bezawaryjnoscią nie grzeszy. (pod pokrętłem zmiany temp)

Comment

Working...
                      X