Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana osuszacza w VIIIgen

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wymiana osuszacza w VIIIgen

Witam!
    Tak jak w temacie, pomoze ktoś zlokalizować i podpowie jak zmienić osuszacz w 1.8?

Witam , w 1,4 patrzac przez te kratki od przodu auta jest po prawej stronie , taka puszeczka wielkosci 10 cm , srednica ok 2/3 cm.

Comment

Witam. Chciałem zapytac się co ile lat trzeba wymieniać osuszaczacz? Czy w ogóle trzeba?

Comment

tematy związane z klimatyzacją są uniwersalne gdyż zasada działania jest w każdym modelu identyczna: Jaki osuszacz klimy?
        pisano że są 2 "szkoły"
        1. wymiana z uwagi na poprawienie wydajności chłodzenia. (nie ma sztywnego interwału).
        2. wymiana gdy układ został rozprężony a do układu dostała się wilgoć z powietrza atmosferycznego co z definicji jest niekorzystne dla osuszacza - zabija go, możliwe również skrócenie żywota sprężarki - korozja.
        Praktyka pokazuje że jest różnie, jedni nie wymieniają 20 lat i sprężarka chodzi, inni kupuli klimę z allego w częściach (do 6 gena co nie miały A/C) co leżały na polu łącznie z osuszaczem i działa.
        Na pytanie: co ile i czy w ogóle trzeba no to zależy co się dzieje j.w natomiast jak się nic nie dzieje to wymiana dla samej wymiany jest bezcelowa.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Wymiana Osuszacza Civic 2008 2,2 Diesel

Witam

Mam zapytanie a mianowicie chodzi mi o wymiane osuszacza od Klimy w Honda Civic 2008 2.2 Diesel
          Posiada ktos moze foty lub jakis szególowy opis ja tego dokonac krok po kroku?
          Z góry dziekuje za pomoc

Comment

Układ klimatyzacji w każdym civic od 1983 jest identyczny, nie ma znaczenia model. Wyjęcie czegokolwiek (np osuszacza) jest tak samo, jak w każdym, układ musi być rozprężony, potem 2 śruby wymiana i napełnienie układu. Osuszacz jest newralgicznym urządzeniem, to powinno być zrobione bardzo szybko, wilgoć zabija osuszacz.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Odpowiedziałem przecież na SB że sam tego nie zrobisz,bo czynik trzeba wydoić z układu.

Comment

tzn. odkręcić zainstalować i przykręcić można to prosta robota, ale jak pisze m26 szkoda wypuszczać kase w eter i szkodzić środowisku, lepiej tę kasę (czynnik) odzyskać, wymienić osuszacz i ponownie wykorzystać ten sam czynnik.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Już nawet nie o to chodzi,ale o sam osuszacz.Przy tej wilgotności co teraz nawet nie zdąży dojechać do warsztatu a już podzespół jako element osuszający będzie bezużyteczny. Starego nie skoda bo środek chłonny już i tak nie działa,ale nowy od razu niszczyć to mija się z celem.
                  Ta puszka jest pompowana gazem neutralnym,przeważnie azotem,korki wyjmuje się tuż przed montażem,a potem jak najszybciej robi próżnię w układzie żeby międzyinymi odpompować wilgoć.
                  Zakładanie tego ze sporym wyprzedzeniem jest bez sensu ,lepiej wcale nie wymieniać,bo wchłonie wszystko to co jest w układzie a nie resztki po zrobieniu próżni.
                  Jak przekroczy się ilość to reszta już zawsze będzie krążyła z czynnikiem,a przegiąć łatwo bo przeważnie zdolności absorbcyjne osuszacza dla takiego mini układu to może z 1ml.
                  Last edited by m26; 03-10-2017, 14:46.

Comment

Working...
                  X