Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwny zapach z klimatyzacji/nawiewu (powietrze brane z zewnątrz)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dziwny zapach z klimatyzacji/nawiewu (powietrze brane z zewnątrz)

Cześć wszystkim!

Mam następujący problem z klimatyzacją. Od jakiegoś czasu, gdy włączę klimatyzację czuć dziwny zapach (coś podobnego do stęchlizny). Co jest ciekawe, tego zapachu nie czuć, gdy mam włączony wenętrzny obieg powietrza. Sytuacja również się powtarza, gdy klimatyzację mam wyłączoną, a działa nawiew.

Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Jak można temu zaradzić? Czy jest sens wymieniać filtr przeciwpyłkowy (kabinowy)?

Samochód posiadam od 3 miesięcy. Na początku, gdy jeszcze było trochę zimniej, zapach nie był tak dokuczliwy. Jeszcze mogę dodać, że poprzednim właścicielem była osoba paląca.

Dzięki za pomoc.

Ja napiszę, że jak byłam ostatnio na napełnieniu klimatyzacji i Przemek wyjął filtry kabinowe to byłam w niezłym szoku bo był tak obleśnie brudny.. ale to tak brudny... cały czarny, różne śmieci, paprochy i nie wiadomo jakie robactwo. (u mnie jest biały)
    Szukałabym teraz chyba tam powodu śmierdzenia.

Nie wiem jakie masz auto ale u mnie w VII gen filtry znajdują się zaraz pod schowkiem więc jest łatwy dostęp.
    Last edited by Ciribati; 12-06-2014, 08:26.
    Moje EP4
    http://www.civicforum.pl/showthread....P4-by-Ciri-%29

A czy Ty odwiedziłeś już dzisiaj naszą stronę na Facebook?

https://www.facebook.com/Civicforumpl

Comment

Ten filtr ciemny czyli szary jest lepszy od białego gdyż posiada aktywny węgiel który niweluje zapachy.Ogólnie sa 2 rodzje filtrów:
      szary z aktywnym węglem- drozszy oraz tańszy biały bez aktywnego wegla

Comment

Zamieszczone przez krris Zobacz posta
        Mam następujący problem z klimatyzacją. Od jakiegoś czasu, gdy włączę klimatyzację czuć dziwny zapach (coś podobnego do stęchlizny). Co jest ciekawe, tego zapachu nie czuć, gdy mam włączony wenętrzny obieg powietrza. Sytuacja również się powtarza, gdy klimatyzację mam wyłączoną, a działa nawiew.

Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Jak można temu zaradzić? Czy jest sens wymieniać filtr przeciwpyłkowy (kabinowy)?

Samochód posiadam od 3 miesięcy. Na początku, gdy jeszcze było trochę zimniej, zapach nie był tak dokuczliwy. Jeszcze mogę dodać, że poprzednim właścicielem była osoba paląca.
        Jeśli nie chcesz się nabawić jakiejś alegrii, albo innego paskudztwa, to czym prędzej trzeba zrobić odgrzybianie klimatyzacji + dezynfekcję ozonem, podczas której należy wymienić filtr kabinowy.
        Twoja sytuacja jest dowodem na to, że poprzedni właściciel prawdopodobnie nie wymieniał filtra kabinowego przez dłuższy okres czasu.
        Czynność tą należy przeprowadzać przynajmniej raz w roku.

Zamieszczone przez Ciribati Zobacz posta
        Przemek wyjął filtry kabinowe to byłam w niezłym szoku bo był tak obleśnie brudny.. ale to tak brudny... cały czarny, różne śmieci, paprochy i nie wiadomo jakie robactwo.
        No to nie ma się chyba czym chwalić.

Zamieszczone przez Ciribati Zobacz posta
        Nie wiem jakie masz auto ale u mnie w VII gen filtry znajdują się zaraz pod schowkiem więc jest łatwy dostęp.
        Zamieszczone przez krris
        Jeżdżę od niedawna Hondą Civic 1.8 z 2007 roku (VIII generacja).
        Last edited by login; 12-06-2014, 00:19. Powód: edycja

Comment

Tak jak przedmówcy piszą - do serwisu klimatyzacji na kompletne czyszczenie układu + wymiana filtra kabinowego.
          Poszukaj jakiejś promocji jak chcesz trochę oszczedzić - np. Groupon itp.

ps. nie polecam "ozonowania" domowymi sposobami (srodki w sprayu, puszkach itp) - niestety za duzo to nie daje i działa tak naprawde na max. kilka dni.
          Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi! Możecie mi powiedzieć, czy jestem w stanie zrobić samemu odgrzybianie i czyszczenie ozonem? Jak tak, to jakich preparatów użyć? Teraz jestem za granicą i pewnie jak wrócę do Polski za jakiś czas to przejadę się do serwisu załatwić sprawę raz a porządnie, ale teraz potrzebuję tymczasowego rozwiązania.

Comment

Tymczasowe rozwiązania za duzo Ci nie dadzą, no ale jak chcesz płacić podwójnie:

1. Wymień filtr kabinowy (zrobisz to sam w 8gen)
              2. Za granicą bez problemu dostaniesz produkty Sonaxa np.:
              Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Zamieszczone przez uniu Zobacz posta
                Ten filtr ciemny czyli szary jest lepszy od białego gdyż posiada aktywny węgiel który niweluje zapachy.Ogólnie sa 2 rodzje filtrów:
                szary z aktywnym węglem- drozszy oraz tańszy biały bez aktywnego wegla
                Ja ostatnio wymieniłem zwykły na ten z węglem.Podobno są lepsze przy klimie.No zobaczę. Zresztą brudny filtr kabinowy osłabia chłodzenie w aucie.Czyli o filtr trzeba dbać,szczególnie latem.

Comment

mam taki problem od niedawna z nawiewu mam taki dziwny zapach , ale gdy włączę klimatyzację to zapach już jest normalny , filtr kabinowy wymieniałem w tym roku więc gdzie może leżeć problem ?

Comment

Może w tym, że wraz z wymianą filtra nie zdezynfekowałeś układu?

Comment

tylko że filtr wymieniałem w grudni , a ten zapach pojawił się teraz .

Comment

No i właśnie piszę, że filtr to jedno a zagrzybiały parownik to drugie...Temperatura wzrosła, zacząłeś też częściej korzystać, to czujesz to co Ci się tam na nim wylęgło.
                        Last edited by markow71; 05-04-2016, 22:43.

Comment

Witejcie,podepna się pod tyn tymat,moja Honda Civic 1,8 sedan,mom tyn som problym ino że u mie powoli słazi mi płyn ze zbiornika wyrównawczego i wali mi tym płynem w aucie,ale niy mom żodnych wycieków.

Comment

jak śmierdzi w kabinie to musi uciekać ale niewielkie ilości i włażą w dywanik, stawiam nieszczelność w nagrzewnicy, wiec dobrze obwąchaj i poodginaj wykładzinę pod nogami kierowcy i pasażera.
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

Połóż sobie na korek od zbiorniczka jakiś ręcznik jednorazowy(owiń nawet),bo może wylatuje tamtędy podczas jazdy i odparowuje,a Ty tego nie zauważasz (choć powinienes,bo zostawia biały osad tam gdzie spadnie)

Comment

Working...
                              X