Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kiedy działa klimatyzacja ?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Kiedy działa klimatyzacja ?

Panowie mam następujące pytanie, wczoraj dopiero kumpel uświadomił mnie że jeżdżę cały czas na klimie zadając mi pytanie? Piotrek czemu jeździsz na klimie? ja na to że nie możliwe ????? Nigdy nie zwróciłem na to uwagi bo gdy zaplam silnik włączam nawiew i tyle (i przy włączeniu nawiewu włącza się automatycznie klima dopiero po kliknięciu ac wyświetlacz pokazuje mi ac/off) czy to jest normalne????

Niby na klimie powinno się cały czas jeździć? ale czy civiki mają tak ustawione ??
    ze klima się od razu włącza wraz z nawiewem ?
    Last edited by Alix; 11-05-2014, 15:57.

Dokladnie mam tak samo

Comment

Zamieszczone przez mario111 Zobacz posta
      Dokladnie mam tak samo
      Dzięki Mario !!!

Comment

Wydaje mi się że TAK owszem ale tylko w przypadku załaczenia nawiewu nastawionego na przednią szybę - w "domyśle" ma nastawę odrosić przednią szybę i A/C się uruchamia automatycznie.
        Spróbuj przestawić na nawiew do wnętrza - wszystko jedno byle nie na szybe - wyłącz, i załącz silnik, włączy sie A/C ? zakładam ze nie .
        Kierownik Działu Diesla

Comment

TYLKO JESZCZE TAKIE pytanie ? jak sprawdzić, czy klima aktualnie działa ? po kliknięciu na "ac" dopiero wtedy pojawia się na wyświetlaczu info acc/on bądź off ??

Comment

Jak wyłączasz silnik i nie wyłączysz wcześniej nawiewu, to po ponownym włączeniu silnika automatycznie on pozostaje uruchomiony. Jeżeli masz również włączoną klimę [a/c on, na wyświetlaczu], to również automatycznie ona się uruchamia. Jeżeli chcesz aby nawiew pracował bez klimy to przyciskiem A/C musisz ją wyłączyć, na wyświetlaczu a/c off. Wtedy po uruchomieniu silnika, będzie włączony tylko sam nawiew.
            Jak uruchomisz Nawiew na przednią szybę to w tym ustawieniu automatycznie włącza się klima. Ale również możesz ją wyłączyć przyciskiem A/C.
            Last edited by slang55; 17-11-2011, 11:30.

Comment

Slang doskonale rozumiem i tak też właśnie robię tylko jak rozpoznać czy autko pracuje na klimie ??? nie wiem coś miga, gdzieś jest napisane czy po prostu trzeba się upewnić wł. ac i looknąć na wyświetlacz ?

Comment

Niestety pozostaje tylko wyświetlacz. a/c on lub a/c off i wszystko
                No, jeszcze możesz zatrzymać autko, podnieść maskę i po przewodach i po sprężarce poznasz że klima działa.

Comment

KURFA wyszedł bym z pracy na chwile i sprawdził bo ciekawi mnie ta sytuacja Slang dzięki jeszcze raz na pewno przetestuje owe metody "rambo" jak i "twoje"

Comment

klima działa jeśli czujnik ją uruchomi, jeśli warunki klimatu w aucie są ponizej wartości progowej np. Ty nastawiłeś klime na 21stC a teraz będzie 15 stC z uawgi na pore roku / temp. wnętrza - to przycisk klimy będzie podświetlony owszem ale sprężarka się nie ruszy dopóki temp w aucie się nie podniesie.
                    Więc jeżdząc w pozycji z "tzw włączoną klimą" ona defakto jest w pozycji aktywna ale nie właczona-uruchomiona w senisie pracująca.
                    jak nie wierzysz lub chcesz wiedziać jak jest fizycznie naprawde - otwórz maskę i spójrz czy sprzęgło sprężarki się zasprzegliło - zakąłdam ze nie, jesli się zasprzegliło i kółko sprzegła obraca - to tak. Po ugięciu obrotów też można wyczuć czy sprzeżarka - czyli klima sięzałaczyła.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Witam.

Mam pytanko czy przy takich mrozach jak teraz czyli -5-10 to normalnie że sprężarka od klimatyzacji się nie załącza przy próbie odpalenia klimy?

Comment

Klima działa nie zależnie od temperatury, nie ma znaczenia 5,10,15 czy -20 stopni.

Comment

Dzięki za info.
                          Gdzieś też na forum wyczytałem że jeśli w samochodzie temperatura jest niższa od tej którą ustawie w komputerze to czujnik wychwytuje to i klima nie zadziała, ale posprawdzam to jeszcze.
                          Dziwne jest to że jeśli włączam klimę na szybę to działa prawidłowo.
                          Last edited by lukas0122; 07-01-2015, 22:34.

Comment

Może tu trochę zależeć od trybu pracy klimatyzacji. W klimie automatycznej w trybie Auto będzie zgodnie z logiką działać tylko wtedy, kiedy potrzeba schładzać powietrze (temperatura w aucie wyższa od zadanej). W trybie manualnym - tak, jak ją ustawimy - niezależnie od temperatury, choć może niekiedy z pewnym limitem - z tego co kiedyś usłyszałem w serwisie klimatyzacji że w niektórych modelach nie załącza się klima / schładza się powietrza poniżej -7 czy -10 stopni zależnie od modelu z jakichś tam względów praktycznych (mówili mi jakich ale już nie pamiętam...) - nie wiem, czy tak jest w Civic? Generalnie klima chodzi też w trybie odparowania szyb (a może i na ustawieniu na szyby?) jako osuszacz.
                            ............................C I V I C
                            .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                            . .
                            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Zamieszczone przez lukas0122 Zobacz posta
                              czy przy takich mrozach jak teraz czyli -5-10 to normalnie że sprężarka od klimatyzacji się nie załącza przy próbie odpalenia klimy?
                              nie powinna, przy sprawnym ukłądzie zarządzania klimatem (sprawnych czujnikach i na zimnym silniku) nie ma prawa.
                              raczej dziwne gdyby się załączała. Gmatwają się tu zawsze 2 sprawy pierwsza to pojęcie "klimatyzacja, drugie "sprężarka".
                              Najczęściej się mówi o załączaniu klimatyzacji w zimę, czyli co konkretnie mamy na myśli? ... załączenie układu zarządzania klimatem - jako całością po przez przycisk? ...czy interesuje nas tylko kwesja uruchomienia sprężarki?
                              Te 2 sprawy zawsze trzeba rozdzielić bo niewiadomo o czym się potocznie gada?

Zatem da się załączyć klimatyzacje w zimie - bez problemu w każdym aucie z układem klimatyzacji - wciskamy przycisk i układ zarządzania klimatem jest uruchomiony!
                              Zupełnie inna kwestia czy będzie pracować sprężarka? - to jest zupełnie osobny temat!

Zasadniczo w potocznym pojęciu po co jest klimatyzacja ? - najczęściej to rozumiemy - by chłodzić. Więc po co nam chłodzenie kiedy -7 ~ -15stC na polu?
                              Klimatyzacja (po zał. przyciskiem) nie będzie niczym innym jak ogrzewaniem, ukłąd będzie pobierał -15stC z otoczenia mieszał z 85stC z płynu chłodzącego silnika by dać pożądaną nastawioną wartość np. +21stC

Druga kwestia, to Wyłączenie układu zarządzania klimatem, w ustawieniu OFF automat nie bezie dobierał nastaw (w zasadzie tytko odczytów z czujnika temp wnętrza i sterowanie zaworem ogrzewania na nagrzewnicy) nastawisz sobie 21stC ręcznie i tyle będzie podawał. z tym że nastawy nie będą objęte nadzorem automatycznego czuwania nad klimatem.

Zalezy nam na załączeniu sprężarki? - no to przy -15stC nie mamy na to szans..bo po co? uszkodzić układ? ...po to są czujniki by uruchomić sprężarkę wtedy kiedy może spełnić swoje zadanie. MOżna to sprowokować po zagrzaniu silnika i zatrzymaniu by temp. silnika na tyle rozeszła sie po komorze żę czujnik uzna że jest "lato" i załączy sprężarkę (zazwyczaj na chwilę).

Tak jak Alix wspomniał dzisiaj ASO nie zaleca w ogóle wyłączania przycisku klimatyzacji - czyli pozostawiamy to w całości systemowi zarządzania klimatem. To system decyduje kiedy co i jak dobrać by szanowneu użytkownikowi zapewnić odpowiedni klimat i tyle.
                              Czyli załącz - ustaw - zapomnij.
                              Dla mnie kolejny system dla idiotów, no ale w tym kierunku idzie cywilizacja.

m.in z tego powodu zaskoczyłem się ogromnie kiedy bez wyraźnego powodu zupełnie bez sensu kręcą się wiatraki chłodnicy (skraplacza) na polu +10stC / temp. silnik 85stC. przy Załączonym na ON "układzie zarządzania klimatem" (bo tak nazywają "klimę" w aso) a sprężarka stoi a 21stC w kabinie ustawione.

PO cholerę kręcą się te wiatraki !!! .. jak to cholerstwo wyłączyć?!

Wyłączyłem "układ zarządzania klimatem" okazuje się że cisza i spokój nastąpił po naciśnięciu klimatyzacja OFF.
                              21stC i nawiew nadal sobie pracuje i leci tylko ciepełko. Nadal mogę sterować regulacją temp i siłą nawiewu, więc nieracjonalne jest trzymanie w trybie ON cały układ zarządzania klimatem.
                              (po prostu nie chcę by do lata się załączały bez sensu wiatraki chłodnicy ani sprężarka, przydadzą się jak naprawdę będą potrzebne jak będzie +25stC na polu ).
                              Szerzej było tu: https://www.civicforum.pl/showthread...C5%82owa+praca
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                              X