Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Złe wskazania temperatury zewnętrznej / termometr zewnętrzny

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Złe wskazania temperatury zewnętrznej / termometr zewnętrzny

witam wszzystkich forfumowiczow. Zauwazylem to dzis rano podczas podrozym do pracy. A mianowicie samochod dal mi ostrzezenie ze droga moze byc sliska wiec spojrzalem na temp i wynosila ona minus 15 co mnie stasznie zdziwilo gdyz rano bylo chlodno lecz nie bylo mowy o temp nawet bliskiej zero. A najlepsze bylo jak dojechalem do pracy bo komputer pokazywal juz minus 40!. Teraz ciekawi mnie coz to moze byc. Moze ktorys z was sie spotkal z podobnym problemem

Wlasnie wrocilm z pracki i znow cos nie tak...jak wsiadlem do samochodu komputer pokazywal jakies 12 st na plusie tak mniej wiecj bylo wiec stwierdzilem ze jest ok ale w czasie jazdy tem spadla do 5 st na plusie. Czyli wynika z tego ze czujnik jest walniety. teraz jak wyglada demontarz tego czegos i koszta. Z gory dzieki
    Last edited by pain; 13-10-2009, 16:36.

mogła spać do temperatury właściwej a nie odczuwalnej poobserwuj jeszcze

Comment

na pewno jeszcze troszke sobie poobserwuje ale te minus 40 dzis rano daje do myslenia

Comment

widze ze temat sie nie kleji termometr jak wariowal tak wariuje wiec wydaje mi sie ze po prostu sie zmeczyl i trzeba go wymienic. Prosba wie ktos moze jak go wymatowac? Oraz ile mniej wiecej kosztuje sam czujnik? Wiem tylko ze znajduje sie on w przednim zderzaku. Z gory dzieki

Comment

szkoda ,że nie widać jakie masz auto,ale jeśli jest to VIII gen to takie rzeczy się w nim zdarzają,jeśli jeszcze jest na gwarancji to wał śmiało do ASO,nie wiem ile coś takiego kosztuje w razie ,gdyby już jest po gwarancji

Comment

Jest to VIII generacja juz po gwaracji na moja niekorzysc...poza tym pomoglaby mi informacja gdzie ten czujnik jest i jak sie do niego zabrac reszta to juz chyba nie problem szukalem w necie i nic nie znalazlem wiec w was nadzieja uzytkownicy wiem tylko ze jest w przednim zderzaku to wszystko co znalazlem w instrukcjii

Comment

kiedyś ,był taki temat w innym miejscu i jeden z użytkowników napisał:

"W 5D czujnik jest za przednim zderzakiem. Konkretnie - widać go przez dolną kratkę po prawej stronie samochodu, pod tablicą rejestracyjną. Ledwo można tam dosięgnąć palcem.

Niestety wg procedury serwisowej (sprawdzałem w książce serwisowej) aby wymienić termometr potrzebne jest zdemontowanie całego przedniego zderzaka. Ja go popryskałem preparatem usuwającym wilgoć."

Comment

znalazlem chama ale tak jak powiedziano wyzej trzeba sciagnac zderzak... moze ktos wie jakim preparatem najlepiej to zrobic...moze byc wd-40? czy cos innego??

dorwalem dzis wykaz czujnikow temp oto zdjecie
                teraz powiedzcie mi co to jest nr 1
                nr 2 to czujnik temp na zew a 3 wew
                Załączone pliki
                Last edited by Tomo1; 22-10-2009, 20:24.

Comment

nr 1 to czujnik nasłonecznienia współpracujący z klimatyzacją automatyczną

Comment

ok...dzis znow czujnik zacial sie na minus dziewietnastu...
                    przeszukalem rozne fora i nawet zagraniczne i sie okazalo ze ludzie maja problemy z tym czujnikiem tylko ze wskazuje im bardzo wysokie temp a nie takie jak moje minusowe...
                    ostatecznie czy da sie to jakos zalatwic bez wymiany?? macie jakie pomysly bo ten czujnik jest strasznie drogi jak na takie male ustrojstwo
                    poza tym czy temp na zew ma jakikolwiek wplyw na dzialenie automatycznej klimatyzacji??
                    Last edited by zabad; 22-10-2009, 23:43.

Comment

Zamieszczone przez zabad Zobacz posta
                      poza tym czy temp na zew ma jakikolwiek wplyw na dzialenie automatycznej klimatyzacji??
                      Obawiam się, że tak, bo np. gdy temperatura na zewnątrz jest zbyt wysoka w stosunku do pożądanej w środku, to automat przestawia się na obwód zamknięty przepływu powietrza. W drugą stronę (b. zimno na zewnątrz według czujnika) to chyba nie aż tak bardzo, bo wewnętrzny czujnik sprawdza temperaturę, więc jak w samochodzie masz +25, na zewnątrz w świetle wskazań -40, a klimę ustawiasz na +20 to nie sądzę, że zacznie ci grzać.

Comment

dzis mialem na wyswietlaczu minus 23 stopnie a na zew ok 15
                        czy wskazania czujnika temp na zewnatrz maja wplyw na dzialanie klimatyzacji? czy to nie ma nic do siebie
                        oczywiscie czujnik do wymiany mam bo nie wierze ze takie wariacje mieszcza sie w normie

tak, jak najbardziej ma
                        Last edited by Tomo1; 10-11-2009, 00:58.

Comment

Czujnik ten to po prostu termorezystor, którego rezystancja wzrasta wraz ze wzrostem temp. Logicznie rzecz biorąc skoro Twój czujnik zaniża temp to musi być gdzieś przebicie/zawilgocenie/zanieczyszczenie. Możesz spróbować go wyjąć oczyścić, i zaizolować przed wpływem czynników zewnętrznych (np. preparatem w sprayu dostępnym w dobrych sklepach elektronicznych, bądź inną metodą gdyż nie wiem jaką budowę ma ten czujnik). Taka moja rada, która nie koniecznie musi być dobra

Comment

styki byly zasniedziale...za czyszczenie sie nie bralem gdyz od razu zakupilem nowy czujnik

Comment

U mnie zrobilo sie podobnie, tez mam -40' i jak na wyswietlaczu jest czasami --'C (kreski zamiast temp) to wowczas klima dziala poprawnie.
                              A gdy jest -40'C wowczas samochod wlacza ogrzewanie , ze az duszno - musze wowczas ustawic na 16'C i tez grzeje....... troche mniej.....
                              Od czasu do czasu wskoczy normalna temp. i jest wowczas wszystko OK.

zdx...

Comment

Working...
                              X