Czyli coś ze spreżarką może być.Rozumiem że ten serwis ci dobił czynnik.I nie jest to ASO.Ale jak ci nieautoryzowany serwis robił coś przy klimie i jak w ASO to zauważą podczas przeglądu czy jakiejś naprawy to możesz mieć problem z gwarancją.Oni się wszystkiego czepiają.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
klimatyzacja a obciążenie silnika 1.8
Collapse
X
-
Zamieszczone przez myslav Zobacz postaByłem w serwisie klimatyzacji. Brakowało 200g czynnika. Dobity do ponoć przepisowego poziomu 500gramów.
Comment
-
Co do ilości czynnika to cytuję za serwisówką:
"Napełnić układ odpowiednią ilością czynnika chłodniczego R-134a. Nie przepełniać układu, gdyż może to spowodować uszkodzenie sprężarki.
Wybrać odpowiednie jednostki miary dla używanego urządzenia do napełniania układu czynnikiem chłodniczym.
Ilość czynnika chłodniczego:
440 do 490 g"
Comment
-
Zamieszczone przez jacek65 Zobacz postaCzyli coś ze spreżarką może być.Rozumiem że ten serwis ci dobił czynnik.I nie jest to ASO.Ale jak ci nieautoryzowany serwis robił coś przy klimie i jak w ASO to zauważą podczas przeglądu czy jakiejś naprawy to możesz mieć problem z gwarancją.Oni się wszystkiego czepiają.
Serwis przeciez chyba nie zauważy, że ktoś nabijał klimę, z resztą to prawie taka ingerencja jak dolewanie płynu do spryskiwaczy. Rzecz eksploatacyjna.
Pozdrawiam
Comment
-
A próbowałeś jechać w ASO takim samym autem do jazd testowych?Mógłbyś wtedy im udowodnić że u ciebie jest inaczej,czyli nieprawidłowo.Tak to nic nie zdziałasz.Zawsze powiedzą że tak ma być.I skończy się gwarancja.a ty dalej będziesz miał problem.Jak tam już chcesz,ale ja bym szukał ASO gdzie mają takie auto i sprawdził.Pozdrawiam.
Comment
-
Zamieszczone przez jacek65 Zobacz postaA próbowałeś jechać w ASO takim samym autem do jazd testowych?Mógłbyś wtedy im udowodnić że u ciebie jest inaczej,czyli nieprawidłowo.Tak to nic nie zdziałasz.Zawsze powiedzą że tak ma być.I skończy się gwarancja.a ty dalej będziesz miał problem.Jak tam już chcesz,ale ja bym szukał ASO gdzie mają takie auto i sprawdził.Pozdrawiam.
Comment
-
Witam,
od jakiegoś czasu zauważam, że w moim Civic-u przy włączonej klimatyzacji, przy przyśpieszaniu czasem czuć jakby się auto chwilę zastanawiało i dopiero dalej super ciągnie. Nie zawsze tak jest, ale tylko przy włączonej klimatyzacji. Jak to jest u was ? Czujecie czasem jakąś różnicę w mocy ?
Druga sprawa to po kilkunastu minutach działania przy włączającym się kompresorze słychać stukanie spod deski rozdzielczej po stronie kierowcy. Z zewnątrz tego kompletnie nie słychać. Jedynie w środku. Po otwarciu maski wszystko pracuje idealnie. Proszę o opiniebo drażni mnie ten fakt
Comment
-
Przeczytałem ostatnio ten temat i próbowałem u siebie zaobserwować wpływ działania klimy na moc. Co prawda teraz jest zimno i zawsze jeżdżę w trybie Auto, ale nie potrafię usłyszeć dźwięku załączenia agregatu. Jaki to dźwięk i skąd dochodzi? Nie przypominam sobie żebym wyczuł jakieś braki w mocy w lecie, a klima chłodziła aż miło.
mimo wszystko warto nadrobić pkt 2 Regulaminu.
Comment
-
Zamieszczone przez Tomo1 Zobacz postaWłączona klimatyzacja (sprężarka) zabiera 10 - 12 KM. Przy stosunkowo małym momencie obrotowym Nm jest to bardzo odczuwalne
Comment
-
Ilość czynnika chłodniczego:
440 do 490 g"
Wracając do obciążenia silnika przez kompresor to jest ono odczuwalne ale nie aż takie aby się martwić, aby ruszyć kompresor potrzeba znacznej siły, dlatego
silniki benzynowe odczuwają bardziej jego obecność, u diesli które mają prawie 2x więcej momentu obrotowego nie ma tego laga czy odczuwalnego spadku mocy.Last edited by rat4; 22-07-2016, 21:33.4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide
Comment
-
kwestia obciążenia przez sprężarkę A/C to jedno z dodatkowych urządzeń napędzanych obrotami silnika, ale jak zauważyłeś jest jeszcze:
Zamieszczone przez Pieczar Zobacz postaprzy dużym upale po odpaleniu autka, gdy na jałowym biegu
Zapytać należy a jak to jest z tobą?jak tam by było? gdybyś zaczął biegać w takich warunkach? - przytkało by Cię nie z powodu upału a z powodu braku tlenu. Fizyka - normalne w rozgrzanym powietrzy mamy mniej tlenu niż w zimę, czyli przekłada się to na moc, z definicji, masz: dodatkowe obciążenie, mniejsza ilość tlenu w powietrzu, brak odpowiedniego chłodzenia silnika w mieście, (wyższa temp pracy mniejsza sprawność) dodatkowe obciążenie elektryczne - wentylatory. Czujniki po uruchomieniu silnika czytają dane z nagrzanej maski, i komory silnika, chwilę trwa zanim zaciągną nieco zimniejsze powietrze i dostosują silnik do warunków rzeczywistych. Nie ma szans, fizyki nie przeskoczysz.
Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Problem z falującymi obrotami przy włączonej klimatyzacji i drżeniem samochodu
Witam wszystkich forumowiczów.
Po prawie roku zmagania się z drżeniem samochodu na wolnych obrotach zarówno przy wyłączonej jak i włączonej klimatyzacji udało mi się ten problem wyeliminować w 100% i samochód na biegu jałowym zarówno w korkach jak i na światłach nie drży i obroty nie falują.
Przeglądałem to forum i małymi krokami eliminowałem usterki. W moim przypadku zaczęło się od naprawy sprzęgła w sprężarce klimatyzacji i od tego czasu zaczęły się problemy. Sprężarka załączała się jakoś dziwnie tak jak by z oporami ale warsztat sprawdził wszystkie parametry i wszystko OK , a samochód jak drżał tak drżał.Usłyszałem że tak jest. Zgodnie z sugestiami tu na forum szukałem usterki. I w końcu udało się.
Wymiana omawianego na forum przekaźnika nic nie pomogła czyszczenie przepustnicy nic nie pomogło.Dopiero ponowne nabicie klimy. Okazało się że w układzie klimatyzacji brakowało 79 gramów czynnika. Po nabiciu ponownie klimy 465 gramów sprężarka załącza się jak by ciszej obroty nie falują a co najważniejsze silnik na biegu jałowym już nie drży. Sprawdzałem przy włączeniu praktycznie wszystkich odbiorników w samochodzie . A obroty są trzymana na żądanej wysokości i samochód nie drży.
Samochód Honda Civic 1,8 executive 2009.
Mam nadzieje że pomogę moim przypadkiem innym posiadaczom .
POZDRAWIAM
Comment
-
@Polo45 na początku napisałeś, że samochód drżał na wolnych obrotach zarówno przy wyłączonej jak i włączonej klimatyzacji. A potem, że udało się w 100% wyeliminować problem - pomogło nabicie klimy. Jak powiązać zmniejszenie wibracji przy wyłączonej klimie z uzupełnieniem czynnika chłodzącego?
Comment
-
Witam
Problem był z falowaniem obrotów. Obroty falowały mniej bez klimy a mocniej z włączoną klimatyzacją.
Pomogło czyszczenie przepustnicy . Po wyczyszczeniu przepustnicy obroty bez klimy nie falowały a po włączeniu spadek obrotów i falowanie.Nabicie klimy do wartości j/w pomogło.
Do dnia dzisiejszego żadnych problemów z falowaniem i drżeniem samochodu.Last edited by Polo45; 09-10-2018, 16:42.
Comment
Comment